Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2004/05:159 Kommunal uppdragsverksamhet inom kollektivtrafiken

Motion 2004/05:K25 av Tobias Krantz m.fl. (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2004/05:159
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2005-06-03
Bordläggning
2005-06-07
Hänvisning
2005-06-08

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår proposition 2004/05:159.

Motivering

Försöksverksamheten avseende kommunal uppdragsverksamhet inom kollektivtrafiken infördes 1996 genom en särskild lag. Lagen innebär en rätt för kommunala aktiebolag att bedriva uppdragsverksamhet inom viss linjetrafik. Regeringen motiverade förslaget av en sådan verksamhet med att behovet av ökad konkurrens fanns. Den höga graden av skattefinansiering av kollektivtrafiken talade enligt regeringen för att de kommunala bolagen skulle ges ökade möjligheter att utvecklas till konkurrenskraftiga aktörer - under samma villkor som privata aktörer genom att bedriva uppdragsverksamhet gentemot andra kommuner och landsting än det hemmahörande.

Försöksverksamheten har förlängts till utgången av 2005 och regeringen föreslår nu i den aktuella propositionen att verksamheten ska permanentas. Folkpartiet liberalerna kan inte ställa sig bakom förslaget.

Propositionen bör avslås

Försöksverksamheten utvärderades efter tre år av en särskild utredare som skulle göra en uppföljning och utvärdering av verksamheten. 1999 överlämnade utredaren sitt betänkande Kommunal uppdragsverksamhet inom kollektivtrafiken - utvärdering av försöksverksamheten (SOU 1999:118). Utredningen konstaterade att omfattningen och effekterna av försöksverksamheten hade varit ytterst marginella och att det därför var svårt att dra slutsatser när det gäller effekter på konkurrensen eller andra förhållanden. Utredningen bedömde att det rådde en fungerande konkurrens vid upphandling av kollektivtrafiktjänster, och slutligen ansåg utredningen att det inte förelåg behov av att låta kommunala trafikbolag få bedriva uppdragsverksamhet utanför den egna kommunen. Försökslagstiftningen borde därför enligt utredningen varken förlängas eller permanentas. Gällande avtal mellan å ena sidan de kommunala bolag som bedrev uppdragsverksamhet och å andra sidan länstrafikhuvudmännen, borde emellertid enligt utredningen få löpa ut i enlighet med villkoren i respektive avtal.

Även statskontoret har i en aktuell utvärdering (2004:24) riktat skarp kritik mot försökslagen och krävt att den avvecklas.

I den här aktuella propositionen föreslår regeringen att försöksverksamheten permanentas genom ny lag. Ett antal remissinstanser, däribland Konkurrensverket, Kommerskollegium och Svenskt Näringsliv, anser att försöksverksamheten skall avvecklas. De menar att kommunala bolags verksamhet i andra kommuner inte är nödvändig för att säkra en bra konkurrens, att det finns en tillfredsställande konkurrens på marknaden och att fördelarna med kommunala bolag inte överväger medborgarnas ökade risktagande samt att lagen inte fungerar som statligt styrmedel.

Folkpartiet liberalerna instämmer i huvudsak med den ovan nämnda utredningen som förordade att lagen inte borde permanentas. Vi anser att kommunal verksamhet bör konkurrensutsättas för att möjliggöra en flora av olika uppdragstagare inom bl.a. linjetrafiken. Folkpartiet liberalerna har generellt en mycket kritisk inställning till kommunala bolag. Från vår utgångspunkt är det också väsentligt att slå vakt om den s.k. lokaliseringsprincipen.

Riksdagen bör således avslå propositionen.

Stockholm den 2 juni 2005

Tobias Krantz (fp)

Helena Bargholtz (fp)

Liselott Hagberg (fp)

Martin Andreasson (fp)

Tina Acketoft (fp)

Mauricio Rojas (fp)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen avslår proposition 2004/05:159.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.