Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2004/05:168 Återsändande av tredjelandsmedborgare via Sverige

Motion 2004/05:Sf31 av Mona Jönsson m.fl. (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2004/05:168
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2005-06-15
Bordläggning
2005-06-16
Hänvisning
2005-06-17

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår proposition 2004/05:168.

Motivering

Migrationspolitiken är alltid beroende av och avgörs av vår omvärld. Krig, konflikter, miljökatastrofer, dåligt förvaltade stater, fattigdom och andra missförhållanden leder till att människor lämnar sina länder för att söka skydd eller få ett bättre liv. Då den verkar i en värld i ständig förändring måste migrationspolitiken vara flexibel och generös.

Vi i Miljöpartiet de gröna är i grunden kritiska till stora delar av den svenska asyl­lagstiftningen. Vi anser att människor inte behandlas respektfullt och att mänskliga rättigheter stundtals åsidosätts. Nedläggningen av Utlänningsnämnden nästa år är ett steg i rätt riktning, men fortfarande krävs en tydlig och förutsebar lagstiftning. Varje asylsökande har rätt till en fullständig och korrekt prövning av sin sak. Vi får aldrig glömma att det är en folkrättslig skyldighet att ge skydd till människor som riskerar förföljelse.

Miljöpartiet anser att flyktingpolitik och invandring är områden där ett samarbete mellan länderna i Europa skulle kunna vara till stor nytta. Det är ett gemensamt intresse att dessa människor inte hamnar i misär och rättslöshet. Ett utökat informationsutbyte och samarbete skulle exempelvis kunna användas när enstaka länder får bära en större del av en flyktingkatastrof. Samtidigt skulle en snabb och fungerande integrations­process innebära att flyktinginvandringen snarare blev en tillgång än en belastning.

EU skulle, utan att harmonisera flyktingpolitiken, kunna utfärda rekommendationer om bevisföring i samma utsträckning som FN:s kommitté mot tortyr. Man skulle kunna utbyta erfarenheter om det juridiska systemet för domstolsprövning av asylfall. EU-domstolen skulle i större utsträckning kunna ingripa mot beslut som strider mot grundläggande rättigheter. Detta skulle vara en flyktingpolitik värdig Europa.

När EU-länderna för omkring femton år sedan började diskutera en gemensam gränspolitik och en gemensam politik gentemot flyktingar, var det dock inte flyktingarnas rättigheter som stod i centrum. Då fanns en stor rädsla för att utvandrare från det sammanfallande östblocket och från miljökatastrofer skulle välla in.

Detta hände inte. Men EU-länderna började trots detta bygga upp ett skydd mot spontan invandring. I dag har en rad sådana åtgärder blivit till stenarna i en mur kring EU - Fästning Europa.

Propositionen uppfyller inte de grundläggande förutsättningarna för en rättssäker asylprocess, i Sverige och övriga Europa, och därmed kan vi inte tillstyrka de förslag som lämnas i propositionen. Dessutom är propositionen en del av ett ramdirektiv och Miljöpartiet har sedan denna typ av ärenden började behandlas i riksdagen varit kritisk till att riksdagen antar beslut utan att kunna se all följdlagstiftning vid ett tillfälle. Miljöpartiet yrkar med dessa motiv avslag på propositionen.

Stockholm den 14 juni 2005

Mona Jönsson (mp)

Gustav Fridolin (mp)

Mikaela Valtersson (mp)

Jan Lindholm (mp)

Ulf Holm (mp)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen avslår proposition 2004/05:168.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.