Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2004/05:74 Ändring i lagen om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Motion 2004/05:Fö40 av Allan Widman m.fl. (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2004/05:74
Tilldelat
Försvarsutskottet

Händelser

Inlämning
2005-03-14
Registrering
2005-03-15
Bordläggning
2005-03-15
Hänvisning
2005-03-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det inte skall vara möjligt för kommunen att fungera som konsult inom en viss verksamhet, för att sedan granska sin egen insats.

Kommunens dubbla roller

I regeringens proposition (2004/05:74) föreslås att riksdagen antar en ändring i aktuell lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor (lag 1999:381). Denna omarbetning följer av en ändring av EU:s direktiv, (det s.k. Seveso II-direktivet) och avser en utökad samrådsskyldighet för verksamhetsutövare när de skall upprätta en intern plan för räddningsinsatser. Det innebär att den plan för räddningsinsatser som vissa verksamhetsutövare idag är ålagda att upprätta inte bara skall utarbetas i samråd med kommunen och anställd personal, utan även tillsammans med leverantörer till verksamheten. Konsekvensen kan då bli att kommunen blir inblandad i framtagandet av en plan för räddningsinsatser genom kravet på samråd, samtidigt som man i vissa fall fungerar som konsult för samma företag.

Utöver detta tillkommer kommunens uppgift att vara tillsynsmyndighet med uppdraget att granska att aktuell lagstiftning efterlevs.

Vad som i regeringens proposition framstår som oproblematiskt kan sålunda leda till en olycklig sammanblandning av roller, en aspekt som regeringen uppenbarligen förbisett. Tvärtom förstärker regeringen detta förhållande då man i den aktuella propositionen föreslår att också leverantörer som på något sätt kan påverka säkerheten vid verksamheten skall komma att inblandas i säkerhetsarbetet. Konsekvensen kan då bli att kommunen som leverantör till det aktuella företaget kan komma att granska sin egen insats i arbetet för säkerhet.

Som en illustration av det ovan sagda önskar vi hänvisa till Helsingborgs brandförsvars relation till stadens kemikaliefabrik Kemira och den allvarliga kemikalieolycka som inträffade den 5 februari i år, då en cistern rämnade och tonvis med svavelsyra läckte och förorenade en stor yta.

Helsingborgs brandförsvar har dubbla roller gentemot det aktuella företaget. Brandförsvaret fungerar dels som konsult som säljer sina tjänster till Kemira, och andra liknande verksamheter i kommunen, dels som tillsynsmyndighet, med bland annat ansvar för brandsäkerheten och efterlevnaden av den lagstiftning som reglerar åtgärder för att förebygga allvarliga kemikalieolyckor. Resultatet blir sålunda att kommunen, genom det förslag som läggs fram i propositionen, blir alltmer involverad i ett säkerhetsarbete som man sedan på ett objektivt sätt skall försöka granska. Detta menar vi är direkt olämpligt.

Mot bakgrund av det ovan sagda anser Folkpartiet liberalerna att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag som anger att det inte skall vara möjligt för kommunen att fungera som konsult inom en viss verksamhet, för att sedan granska sin egen insats. Folkpartiet liberalerna anser generellt sett att kommuner ej skall verka på den konkurrensutsatta marknaden. I detta fall är det dock särskilt allvarligt.

Miljöfarliga transporter

Vad gäller transporter av miljöfarliga ämnen menar vi att Sverige måste prioritera arbetet med att möta och minska hoten från de kraftigt ökande och ofta undermåliga oljetransporterna. Detta kan uppnås genom att höja beredskapen, utnyttja marknadskrafterna och driva på arbetet inom den europeiska unionen. Exempelvis bör en övervaknings/ledningscentral för Östersjön med de nya möjligheter till trafikrapportering och övervakning som nu finns snabbt upprättas på Gotland. Dessutom bör Kustbevakningens/Sjöfartsverkets arbete med att knyta samman dagens olika rapporteringssystem ("Sjöbasis") få högsta prioritet, snabbt fullföljas och tas i funktion.

Stockholm den 14 mars 2005

Allan Widman (fp)

Heli Berg (fp)

Eva Flyborg (fp)

Runar Patriksson (fp)

Yvonne Ångström (fp)

Christer Winbäck (fp)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det inte skall vara möjligt för kommunen att fungera som konsult inom en viss verksamhet, för att sedan granska sin egen insats.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.