Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2005/06:111 Försvarsmaktens stöd till polisen vid terrorismbekämpning

Motion 2005/06:Ju25 av Johan Pehrson m.fl. (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2005/06:111
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2006-03-21
Bordläggning
2006-03-22
Hänvisning
2006-03-23

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att anställd i Försvarsmakten i vissa fall skall kunna användas för civil krishantering och kunna inneha polismans befogenhet.

Motivering

Frågan om Försvarsmaktens stöd till polisen vid terrorismbekämpning har länge varit föremål för diskussioner. Folkpartiet har vid flera tillfällen pekat på behovet av att förstärka kampen mot terrorism genom att låta militären kunna bistå polisen vid terrorismbekämpning. Därför välkomnar vi det här aktuella förslaget.

Det finns dock skäl att överväga Försvarsmaktens roll även i andra situationer. De senaste åren har Sverige drabbats av en rad kriser och allvarliga olyckor. Vid flera tillfällen, t.ex. i samband med avspärrningar av större områden, skulle myndigheten kunna ge ett verksamt stöd till polisen. Detta förhindras dock av att militären saknar möjligheter att effektivt upprätthålla en sådan avspärrning. Nu senast aktualiserades problemet i samband med avspärrningar i samband med fågelinfluensan i Småland.

Utöka Försvarsmaktens befogenheter vid civil krishantering

Vid allvarliga händelser som exempelvis kemikalieolyckan i Helsingborg, anser vi att Försvarsmaktens befogenheter behöver utökas. Vid kemikalieföretaget Kemira hade en cistern rämnat och tonvis med svavelsyra läckte ut och förorenade en stor yta. Stora delar av centrala Helsingborg behövde av säkerhetsskäl spärras av.

I fall som detta representerar Försvarsmakten viktiga förmågor. Myndigheten har ofta förutsättningar att snabbt få mycket personal på plats. Man har egna skyddade kommunikationer och klarar på egen hand av underhåll till personal och materiel. Inte ens med den nya lagstiftningen kan anställda i Försvarsmakten dock få polismans befogenhet, vilket innebär att Försvarsmakten inte har rätt att utestänga och använda våld för att hålla någon borta från det avspärrade området.

Folkpartiet anser att det är angeläget att Försvarsmakten ges sådana utökade befogenheter vid civil krishantering så att ett effektivare stöd till polisen kan ges. Att låta Försvarsmakten använda sin avsevärt större personalstyrka till att bistå polisen också när det gäller att hindra människor från att ta sig in på ett avspärrat, farligt område, är viktigt ur effektivitets- och säkerhetssynpunkt.

Det kan inte uteslutas att det också finns andra situationer i vilka Försvarsmaktens befogenheter kan behöva utvidgas. Av särskilt intresse i det sammanhanget är överväganden om vilka personalkategorier som kan komma ifråga för ett sådant stöd.

Frågan bör bli föremål för vidare utredning med sikte på att klarlägga vilka situationer och närmare villkor som ett sådant stöd förutsätter.

Stockholm den 17 mars 2006

Johan Pehrson (fp)

Allan Widman (fp)

Torkild Strandberg (fp)

Karin Granbom (fp)

Jan Ertsborn (fp)

Heli Berg (fp)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att anställd i Försvarsmakten i vissa fall skall kunna användas för civil krishantering och kunna inneha polismans befogenhet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.