Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2005/06:128 Anpassningar till nya EG-bestämmelser om livsmedel, foder, djurhälsa, djurskydd och växtskydd m.m.

Motion 2005/06:MJ22 av Jan Andersson m.fl. (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2005/06:128
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2006-04-04
Bordläggning
2006-04-05
Hänvisning
2006-04-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att riksdagen inte skall besluta om vilken nivå eller vilken utformning som kommunerna skall välja för taxan för den offentliga kontrollen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att ge kommunerna möjlighet till differentierade taxor eller glesare kontrollintervall för företag som deltar i något frivilligt miljö- eller kvalitetsledningssystem.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att de olika tillsynsmyndigheterna skall sträva efter att, så lånllgt som det är praktiskt möjligt, samordna den offentliga kontrollen.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att regeringen inte skall kunna besluta om att kontrollen skall flyttas från kommunerna till Jordbruksverket eller myndigheten, innan andra åtgärder först har vidtagits.

Bakgrund

I propositionen lämnar regeringen förslag som syftar till att anpassa svensk lagstiftning inom områdena för livsmedel, foder, djurhälsa, djurskydd och växtskydd till åtta EG-förordningar som i huvudsak reglerar livsmedels- och fodersäkerhet, livsmedels- och foderhygien samt offentlig kontroll över regelverken om livsmedel, foder, djurhälsa och djurskydd och en EG-förordning som handlar om skydd av djur vid djurtransporter. Förslag lämnas dessutom på genomförande av ett EG-direktiv om skydd mot växtskadegörare i svensk rätt.

Inledning

Områdena som propositionen tar upp är viktiga för att säkerställa människors hälsa, ett gott djurskydd samt ett proaktivt miljöskyddsarbete. Områden där svenska livsmedelsproducenter ligger i framkant idag. Att anpassa den svenska lagstiftningen till EG-förordningarna är nödvändigt och kommer vara ett led i att jämställa konkurrenssituationen till våra europeiska grannar. Centerpartiet har dock några synpunkter på propositionen.

Olika kommuner – olika taxa

Ingen kommun är den andra lik. Det är det som är så fantastiskt med vårt avlånga land. Inte heller tillsynssituationen är lika över hela landet. Centerpartiet menar att reglerna och kontrollen vid tillsyn/offentlig kontroll skall vara likvärdig och jämförbar, men det betyder inte med automatik att taxan för tillsynen/den offentliga kontrollen skall vara lika. Utan att bryta mot kommunallagen eller EG-förordningar går det att utforma taxan för tillsyn/offentlig kontroll på olika sätt. Vissa kommuner väljer en fast årsavgift medan andra väljer en minimal fast avgift och i stället betalar företagaren en besöksavgift eller timtaxa vid varje besök. Vi menar att det inte är riksdagens sak att bestämma om kommunernas system för sin taxa. Vad som ovan anförts om att riksdagen inte skall besluta om vilken nivå eller vilken utformning som kommunerna väljer för taxan för den offentliga kontrollen bör ges regeringen till känna.

Certifierade företag

Premiera de företag som certifierat sig frivilligt enligt t.ex. Svenskt Sigill och Krav. Ett ambitiöst miljö- och kvalitetsarbete måste också ge avtryck i tillsynen/den offentliga kontrollen. Ett företag som arbetar aktivt med miljöarbete och djurskyddsarbete bör kunna få en annorlunda taxa eller glesare intervall i den offentliga kontrollen. Vi vill ge kommunerna möjlighet till differentierade taxor eller glesare kontrollintervall och menar att propositionens inriktning om enhetliga taxor motverkar sådana initiativ. På samma sätt som arbetsmiljöinspektionen premierar systematiskt arbetsmiljöarbete, kan kommuner vilja välja att premiera olika typer av miljö- och djurskyddsarbete. Vad som ovan anförts om att ge kommunerna möjlighet till differentierade taxor eller glesare kontrollintervall för företag som deltar i något frivilligt miljö- eller kvalitetsledningssystem bör ges regeringen till känna.

Samordnad tillsyn/offentlig kontroll

Tillsynen/den offentliga kontrollen skall utgå ifrån företagaren, inte systemet. Att samordna tillsynen för djurskydd, miljöskydd, tvärvillkoren för EU-stöd osv. till samma tillfälle vore eftersträvansvärt. Centerpartiet eftersträvar enklare regler för företagarna och vi vill underlätta för företagen att skapa lönsamma företag och tillväxt i Sverige. Som ett led i detta borde det vara självklart att man som företagare inte skall behöva avsätta tid för flera olika kontrollbesök. Offentlig kontroll vid olika tillfällen gör också att de olika tillsynsmyndigheterna kan ge olika besked utifrån sina olika perspektiv. En samordning av kontrollen gör att olika aspekter enkelt kan vägas samman och underlätta för företagaren. Vad som ovan anförts om att de olika tillsynsmyndigheterna skall sträva efter att, så långt som det är praktiskt möjligt, samordna den offentliga kontrollen bör ges regeringen till känna.

Möjlighet till ingripanden mot kommuner

Propositionen tar även upp möjligheten att ingripa mot kommuner som brister i kontrollen. I andra sammanhang där kommunerna brister i sitt ansvar/åtagande är gången att man blir varnad och om kommunen inte bättrar sig dömer staten ut vite. Om inte heller detta hjälper kan det bli tal om statligt övertagande av uppgifterna. I detta förslag från regeringen är gången en annan. Om en kommun misskött kontrollen (grovt eller under längre tid) skall regeringen kunna besluta om att kontrollen skall flyttas över till Jordbruksverket eller myndigheten. Centerpartiet motsätter sig inte att det skall finnas stöd och sanktionssystem mot kommuner som inte klarar av sitt uppdrag men vi motsätter oss att inte använda sig av den normala gången även i fråga om den offentliga kontrollen. Vi menar också att man i första hand skall uppmuntra kommunerna att samverka med sina grannkommuner om den offentliga kontrollen, för att optimera sin myndighetsuppgift. Det finns flera exempel på kommuner som valt att samarbeta i regionala kommunförbund eller med sin grannkommun för att säkerställa en hög kompetensnivå på tjänstemännen och effektivisera tillsynen/den offentliga kontrollen. Vad som ovan anförts om att regeringen inte skall kunna besluta om att kontrollen skall flyttas från kommunerna till Jordbruksverket eller myndigheten, innan andra åtgärder först har vidtagits bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 4 april 2006

Jan Andersson (c)

Margareta Andersson (c)

Birgitta Carlsson (c)

Kenneth Johansson (c)

Sofia Larsen (c)

Birgitta Sellén (c)

Claes Västerteg (c)

Yrkanden (4)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att riksdagen inte skall besluta om vilken nivå eller vilken utformning som kommunerna skall välja för taxan för den offentliga kontrollen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att ge kommunerna möjlighet till differentierade taxor eller glesare kontrollintervall för företag som deltar i något frivilligt miljö- eller kvalitetsledningssystem.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att de olika tillsynsmyndigheterna skall sträva efter att, så långt som det är praktiskt möjligt, samordna den offentliga kontrollen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att regeringen inte skall kunna besluta om att kontrollen skall flyttas från kommunerna till Jordbruksverket eller myndigheten, innan andra åtgärder först har vidtagits.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.