Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2005/06:77 Genomförande av EG-direktiven om unionsmedborgares rörlighet inom EU och om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning

Motion 2005/06:Sf18 av Ulla Hoffmann och Kalle Larsson (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2005/06:77
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2006-02-24
Bordläggning
2006-03-06
Hänvisning
2006-03-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att EES-medborgares familjemedlemmar som själva inte är EES-medborgare även i fortsättningen bör kunna använda identitetskort i stället för pass vid inresa i landet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om rätt till domstolsprövning enligt artikel 31 i direktiv 2004/38/EG av beslutets laglighet och de faktum om och omständigheter som legat till grund för beslutet.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ett särskilt registreringsförfarande för EES-medborgare inte bör införas.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en författningsreglerad sanktionsmöjlighet bör införas för fall då sexmånadersfristen i artikel 7.2 i direktiv 2003/109/EG inte iakttagits.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att rätt till rättslig prövning enligt artikel 20.2 i direktiv 2003/109/EG även skall omfatta säkerhetsärenden.

Bakgrund

Propositionen föreslår lagändringar för att i svensk rätt genomföra två EG-direktiv: direktiv 2004/38/EG om unionsmedborgares och deras familjemedlemmars rätt att fritt röra sig och uppehålla sig inom medlemsstaternas territorier och direktiv 2003/109/EG om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning.

Motivering

Det finns ingen anledning att nu avskaffa den möjlighet som medges i utlänningsförordningen för vissa anhöriga till medborgare i EES-stater att använda identitetskort i stället för pass vid inresa i landet. Vad som behövs i efterdyningarna av publiceringen av Mohammedkarikatyrerna är inte nya åtgärder för att ytterligare förstärka tredjelandsmedborgares känslor av utanförskap och diskriminering. Sett i det ljuset är regeringens förslag direkt olämpligt, och förslaget bör ej genomföras. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

I artikel 31, direktiv 2004/38/EG, anges att berörda personer skall ha tillgång till domstolsprövning för att överklaga beslut mot dem av hänsyn till allmän ordning, säkerhet eller hälsa. Säkerhetsärenden skall, efter överklagande, prövas av regeringen, vilken inte är en domstol. Att Migrationsöverdomstolen normalt skall hålla en förhandling och avge ett yttrande i ärendet förändrar inte saken. Den ordning som föreslås i propositionen strider mot direktivet och bör inte genomföras. Överklagande bör i stället ske till migrationsdomstol och Migrationsöverdomstolen. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Vi anser – i likhet med Diskrimineringsombudsmannen och Integrationsverket – att det inte bör införas någon särskild registrering beträffande EES-medborgare. Reglerna om folkbokföring är tillräckliga. Förslaget om registrering är ytterligare ett uttryck för det storebrors- och övervakningssamhälle som regeringen förefaller fast besluten att i rask takt genomföra. Förslaget bör inte genomföras. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

I artikel 7.2 i direktiv 2003/109/EG anges att följderna av att ett beslut inte fattas inom tidsfristen skall regleras i den nationella lagstiftningen. Det är uppenbart att JO:s och JK:s allmänna tillsyn över den offentliga verksamheten inte uppfyller direktivets krav i denna del. En författningsreglerad sanktionsmöjlighet bör införas för fall då sexmånadersfristen i artikel 7.2 inte iakttagits. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Artikel 20.2 i direktiv 2003/109/EG lyder: Om ansökan om uppehållstillstånd avslås eller om uppehållstillståndet återkallas eller inte förnyas, skall den berörda personen ha rätt att ansöka om rättslig prövning i den berörda medlemsstaten. Detta måste innebära att också säkerhetsärenden får överklagas till migrationsdomstol. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 22 februari 2006

Ulla Hoffmann (v)

Kalle Larsson (v)

Yrkanden (5)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att EES-medborgares familjemedlemmar som själva inte är EES-medborgare även i fortsättningen bör kunna använda identitetskort i stället för pass vid inresa i landet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om rätt till domstolsprövning enligt artikel 31 i direktiv 2004/38/EG av beslutets laglighet och de faktum och omständigheter som legat till grund för beslutet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ett särskilt registreringsförfarande för EES-medborgare inte bör införas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en författningsreglerad sanktionsmöjlighet bör införas för fall då sexmånadersfristen i artikel 7.2 i direktiv 2003/109/EG inte iakttagits.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 5
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att rätt till rättslig prövning enligt artikel 20.2 i direktiv 2003/109/EG även skall omfatta säkerhetsärenden.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.