Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2005/06:92 Försöksverksamhet med komplement till färdtjänst

Motion 2005/06:So30 av Jan Lindholm (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2005/06:92
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2006-03-30
Bordläggning
2006-03-31
Hänvisning
2006-04-03

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

1Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utvärdering med brukarmedverkan.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utvärderingen skall undersöka om försöksverksamheten medfört risk för begränsat beviljande av färdtjänst.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utvärderingen skall avse arbetet med att göra kollektivtrafiken tillgänglig för fler.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om individers möjlighet att överklaga.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bilpooler.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om incitament för miljöbilar.

2Motivering

Det finns både för- och nackdelar med förslaget i propositionen om försöksverksamhet med komplement till färdtjänst. Det är förstås positivt att kommuner ska kunna bistå personer på ett mer effektivt och individanpassat sätt, genom att bevilja stöd till anskaffning och anpassning av fordon. Att se till nyttan för den enskilde, och att använda resurser så väl som möjligt är helt enkelt väldigt viktiga aspekter som vi i Miljöpartiet sätter högt.

Men det är samtidigt problematiskt att skapa dubbla system för bilstöd, vilket det faktiskt blir. Det blir inte särskilt lättöverskådligt för människor, och över huvud taget finns det problem när olika huvudmän har ansvar för snarlika saker. Det är därför viktigt med en väl genomtänkt och tydlig information kring försöksverksamheten.

I det här fallet tycker vi ändå att fördelarna överväger nackdelarna. Vi anser också att det faktum att det handlar om en försöksverksamhet gör att problem som dyker upp kan uppmärksammas, så att man kan ändra inriktning eller konstruktion inför en eventuell fortsättning.

Det är angeläget att Vägverket som föreslås få i uppdrag att utvärdera verksamheten gör detta i samarbete med handikapporganisationerna. Det måste bli en bred utvärdering där alla de aspekter som det finns oro för tas upp. Ett tydligt brukarperspektiv måste finnas med i utvärderingen.

Vi vill särskilt peka på några aspekter som måste lyftas fram i en kommande utvärdering. Dels att försöket inte lett till att man begränsat beviljandet av färdtjänst generellt i kommunen. Dels att utvärderingen också tittar på att arbetet med att göra kollektivtrafiken tillgänglig för fler inte på något sätt eftersätts genom försöket. Vi i Miljöpartiet vill bygga ut kollektiva färdmedel och minska bilåkandet. Det är viktiga miljöfrågor. Färdmedlen ska från början vara utformade så att de passar alla. I den mån de inte är det måste de bli det. Detta är grundläggande, både för de som bor och tillfälligt vistas i en kommun.

Det kan uppstå oklara situationer med olika tolkningar. Det är angeläget att sådant reds ut under försöksverksamheten och att en överklagansmöjlighet införs efter försökstidens slut.

Det är inte självklart att den funktionshindrade alltid måste ha tillgång till ett eget anpassat fordon för att kunna klara sitt resebehov. Möjligheten att i ett sådant läge ingå i en bilpool och använda en med andra gemensam bil kan också vara en möjlighet. Bilpooler finns idag redan på tolv orter i Sverige och fungerar kanske bäst utifrån behoven i mellanstora städer. Personer med ledsagare kan ingå i en vanlig bilpool. Personer som är rullstolsburna behöver speciellt utrustade fordon, t.ex. med rullstolshiss. Flera med samma behov kan ingå i en gemensam bilpool. Likaså kan ett anpassat fordon i vissa fall fungera alldeles utmärkt för andra brukare. Den enskildes rörelse­frihet och inflytande mångfaldigas, medan kostnaderna jämfört med färdtjänstsystemet blir betydligt mindre. Bilpooler kan inte helt ersätta färdtjänst eftersom det kan finnas resbehov på tider när bilen är upptagen. Färdtjänst kan då behöva komplettera behovet. Behov av insatser från det offentliga kan handla om depositionsavgifter, men för ombyggda bilar också handla om igångssättningsstöd, kontakt och konsulthjälp. En rekommendation till försöksverksamheten att se över möjligheten till bilpooler som en bland lösningar, bör ges regeringen till känna.

Vi förutsätter också att man utformar reglerna så att incitamenten för s.k. miljöbilar förstärks. Det är förutom miljöaspekten även en garant för långsiktigt låg driftskostnad, något som knappast är möjligt för ett fordon som är beroende av fossil energi. För fordon som går förhållandevis mycket i stadstrafik kan det för övrigt i vissa fall vara angeläget att bygga om elhybridbilar som inte förorenar lokalt.

Stockholm den 30 mars 2006

Jan Lindholm (mp)

Yrkanden (6)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utvärdering med brukarmedverkan.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Bifall
    Kammarens beslut
    Bifall
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utvärderingen skall undersöka om försöksverksamheten medfört risk för begränsat beviljande av färdtjänst.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Bifall
    Kammarens beslut
    Bifall
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utvärderingen skall avse arbetet med att göra kollektivtrafiken tillgänglig för fler.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Bifall
    Kammarens beslut
    Bifall
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om individers möjlighet att överklaga.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 5
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bilpooler.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 6
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om incitament för miljöbilar.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.