Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2007/08:119 Alkoholfrågor med EG-rättslig anknytning

Motion 2007/08:So32 av Elina Linna m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2007/08:119
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2008-04-23
Bordläggning
2008-04-24
Hänvisning
2008-04-25

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen beslutar att 4 kap. 2 § andra stycket 7 alkohollagen ska ges följande lydelse: av en enskild person som har fyllt 20 år i annat fall än som avses i 1–6 som försändelse under yrkesmässig befordran om införseln sker från ett land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och om dryckerna är avsedda för den enskildes eller dennes familjs personliga bruk. Vid sådan införsel som avses i andra stycket 7 får spritdrycker, vin eller starköl inte lämnas ut till någon som inte har fyllt 20 år. Den som lämnar ut varorna ska förvissa sig om att mottagaren har uppnått föreskriven ålder.

Införsel av alkohol

Den svenska alkoholpolitiken är en viktig del av folkhälsopolitiken. Av tradition har Sverige fört en strikt alkoholpolitik vilken också varit relativt framgångsrik. Sedan inträdet i den europeiska unionen har denna alkoholpolitik dock urholkats. Undantaget som skulle skydda den svenska modellen visade sig inte vara vatten värt. I stället har både införsel och konsumtion ökat dramatiskt sedan EU-inträdet 1994.

I olika rapporter visas de dramatiska följderna av alkoholen. Antalet personer som vårdas för alkoholrelaterade sjukdomar inom såväl slutenvård som öppenvård fortsätter stadigt att öka. Bland både män och kvinnor är ökningen som störst bland personer mellan 16 och 24 år. I Stockholm vårdades 6 500 personer för alkoholrelaterade sjukdomar inom slutenvården under 2006. CAN rapporterar om 5 000–7 000 alkoholrelaterade dödsfall per år. Den genomsnittliga alkoholkonsumtionen i Sverige var under 2006 ca 10 liter ren alkohol per person som är 15 år och äldre. Detta motsvarade en ökning med ca 30 % jämfört med 1995.

När det gäller unga personer vet vi att en av de avgörande faktorerna för att hamna i missbruk är tillgängligheten. Det ska således tydliggöras att åldersgränsen även vid import är 20 år. I propositionen föreslår regeringen ytterligare möjligheter att föra in alkohol i Sverige och därmed ytterligare öka tillgängligheten. Hur ålderskontrollen ska ske verkar regeringen inte bekymra sig om. Gränsdragningen från rent kommersiell verksamhet är också tveksam.

Propositionen bygger i sina huvuddrag på rättsliga utslag från EG-domstolen och uttalanden från kommissionen. Som nämnts ovan är det redan konstaterat att EU-inträdet effektivt lagt krokben för den svenska modellen vad gäller alkohol. Det som förvånar och förvirrar är att regeringen i propositionen väljer att gå utöver vad man menar att EU-medlemskapet kräver.

Tidigare har partierna varit relativt överens om metoder för att minska skadeverkningar av alkohol och när man inte varit överens har det oftast åtminstone funnits en stabil och blocköverskridande majoritet, ofta genom att Kristdemokraterna värnat den restriktiva alkoholpolitiken. Detta har gällt även i förhållande till olika rättsakter från EU. Vänsterpartiet vill också gärna påminna om den överenskommelse som gjorts av Nordiska ministerrådet där de nordiska finansministrarna kommit överens om att verka för att minska konsumtionen av alkohol i de nordiska länderna och de nordiska socialministrarna om att minska införselkvoterna.

Det är dags att vidta krafttag mot de skadeverkningar som alkoholen innebär. Kostnaderna för den ökade konsumtionen är stora såväl när det gäller de rent ekonomiska effekterna som de personliga. Vänsterpartiet anser därför att förslaget till förändring i införselreglerna inte ska gå utöver vad som är nödvändigt. Därmed ska bl.a. begreppet oberoende mellanhand strykas ur lagtexten. 4 kap. 2 § 7 ska i stället ha följande lydelse: av en enskild person som har fyllt 20 år i annat fall än som avses i 1–6 som försändelse under yrkesmässig befordran om införseln sker från ett land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och om dryckerna är avsedda för den enskildes eller dennes familjs personliga bruk. Vid sådan införsel som avses i andra stycket 7 får spritdrycker, vin eller starköl inte lämnas ut till någon som inte har fyllt 20 år. Den som lämnar ut varorna ska förvissa sig om att mottagaren har uppnått föreskriven ålder.

Detta ska regeringen besluta.

Alkoholreklam

Regeringen föreslår i propositionen att reglerna för alkoholreklam ska bli mer generösa. Vänsterpartiet anser att detta är helt fel väg att gå och vill i stället minska möjligheterna till att marknadsföra alkohol. Vår politik i denna fråga finns utvecklad i motion 2007/08:So212 från allmänna motionstiden, vilken kommer att behandlas i samband med denna proposition och vi hänvisar därför till våra yrkanden i nämnda motion.

Stockholm den 23 april 2008

Elina Linna (v)

Rossana Dinamarca (v)

Egon Frid (v)

Siv Holma (v)

Eva Olofsson (v)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen beslutar att 4 kap. 2 § andra stycket 7 alkohollagen ska ges följande lydelse: av en enskild person som har fyllt 20 år i annat fall än som avses i 1-6 som försändelse under yrkesmässig befordran om införseln sker från ett land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och om dryckerna är avsedda för den enskildes eller dennes familjs personliga bruk. Vid sådan införsel som avses i andra stycket 7 får spritdrycker, vin eller starköl inte lämnas ut till någon som inte har fyllt 20 år. Den som lämnar ut varorna ska förvissa sig om att mottagaren har uppnått föreskriven ålder.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.