Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2009/10:155 Svenska miljömål – för ett effektivare miljöarbete

Motion 2009/10:MJ5 av Sinikka Bohlin (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2009/10:155
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2010-04-09
Bordläggning
2010-04-15
Hänvisning
2010-04-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör ta initiativ till en obligatorisk mätning och rapportering av utsläpp av växthusgaser i företag, myndigheter och organisationer.

Motivering

I propositionen görs en samlad redovisning av de insatser som bidrar till att miljökvalitetsmålen nås och prioriterade områden för det fortsatta arbetet lyfts fram. Klimatfrågan har under många år haft en särställning och Sverige kan betraktas som ett föregångsland. Det svenska näringslivet har under de senaste åren också visat att systematiskt miljöarbete är lönsamt. Grunden för att kunna avläsa denna utveckling är att man kontinuerligt mäter och rapporterar sina insatser. Många företag har börjat använda de standarder som finns på marknaden – GHG-protokollet, GRI-standard och ISO där man kan lätt avläsa och jämföra resultat inom och utanför företaget.

GHG-protokollet är det mest använda systemet för att mäta utsläpp av växthusgaser. Det ingår också som en del i GRI-standarden. Även ISO-standarden använder grunderna för GHG-protokollet. De svenska anläggningar som ingår i det europeiska handelssystemet med utsläppsrätter, drygt 900, mäter sina utsläpp baserat på GHG-protokollet.

Att mäta utsläppen av växthusgaser bidrar till ett aktivt klimatarbete. Resultaten från mätningarna leder oftast till ett snabbt agerande och företagen blir medvetna om var de ska börja sitt arbete med att reducera sina utsläpp.

Sverige har redan påvisat att man är beredd att föregå med gott exempel när det gäller att rapportera enligt den internationella frivilliga rapporteringsmodellen Global Reporting Initiativ – GRI. Det gäller de statliga bolagen som har att årligen rapportera enligt denna modell. I GRI-modellen ingår också mätningar enligt GHG-protokollet.

Att mäta sina utsläpp av växthusgaser borde inte begränsas till de statliga bolagen och till de företag som är med i den europeiska handeln med utsläppsrätter. En lagstiftning gällande mätning och rapportering av växthusgaser borde omfatta de flesta företag, myndigheter och organisationer.

I många fall kan det vara tveksamt att utveckla system för att rapportera och statistikföra siffror som ibland inte känns motiverande för det lokala företaget.

I fallet med utsläpp av växthusgaser är det klart dokumenterat att det finns ett starkt drivande motiv för att mäta och rapportera sina utsläpp – det affärsmässiga.

Regeringen bör därför stimulera och ställa krav på företag, myndigheter och organisationer att aktivt arbeta med att mäta och rapportera sina utsläpp av växthusgaser i enlighet med internationell standard. Ett sådant lagligt krav skulle kunna ställas på företag, myndigheter och organisationer med över tio anställda.

Slutligen bör regeringen ta på sig ansvaret att bjuda in näringslivet och frivilliga organisationer till en diskussion om hur man kan stimulera företag och organisationer att mäta och rapportera sina utsläpp av växthusgaser samt att diskutera åtgärder som kan ytterligare göras för att stimulera en aktiv och ambitionsrik klimatpolitik.

Stockholm den 9 april 2010

Sinikka Bohlin (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör ta initiativ till en obligatorisk mätning och rapportering av utsläpp av växthusgaser i företag, myndigheter och organisationer.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.