Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2009/10:2 Hösttilläggsbudget för 2009

Motion 2009/10:Fi1 av Mona Sahlin m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2009/10:2
Tilldelat
Finansutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-06
Bordläggning
2009-10-08
Hänvisning
2009-10-12

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning och utgiftsområde 22 Kommunikationer enligt uppställningen.

Tusental kronor

Anslag

Avvikelse från proposition

Utg.omr. 2, 1:4

Arbetsgivarpolitiska frågor

–1 000

Utg.omr. 22, 1:2

Väghållning och statsbidrag

+509 000

Utg.omr. 22, 1:3

Banverket: Administration

–117 000

Utg.omr. 22, 1:4

Banverket: Banhållning och sektorsuppgifter

–383 000

Utg.omr. 22, 1:5

Transportstyrelsen

–9 000

  1. Riksdagen avslår förslaget om att bemyndiga regeringen att under 2009 besluta om anskaffning av 115 nya splitterskyddade hjulgående fordon mot bakgrund av att regeringens motivering till beslutet är bristfällig.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att bemyndiga regeringen att under 2009 för anslaget 1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar besluta om beställningar som inklusive tidigare gjorda åtaganden medför behov av framtida anslag på högst 35 000 000 000 kr efter 2009.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att bemyndiga regeringen att under 2009 för anslaget 1:4 Vidmakthållande, avveckling m.m. av materiel och anläggningar besluta om beställningar som inklusive tidigare gjorda åtaganden medför behov av framtida anslag på högst 7 250 000 000 kr efter 2009.

Kommentar till förändringar i anslag i tilläggsbudget 2 för 2009

Utgiftsområde 2, anslag 1:4. Regeringen föreslår att anslaget ökas med 1 miljon kronor för att sätta i gång ett tvåårigt projekt om offentligt etos i statsförvaltningen. Vi menar att detta projekt är ett exempel på en utgift som bör dras in för att värna statsfinanserna.

Utgiftsområde 22, anslag 1:2 och 1:5. Vi säger nej till avreglering av fordonsbesiktningen, och därav också nej till att överföra 9 miljoner kronor från anslag 1:2 till 1:5 för att finansiera Transportstyrelsens förberedande åtgärder för avregleringen. Avregleringen av fordonsbesiktningen görs helt av ideologiska skäl. Svensk bilprovning håller Europas lägsta priser, har en kundnöjdhet enligt senaste undersökningen på 94 % och kan erbjuda ett finmaskigt nät att provstationer i alla delar av landet.

Anslag 1:3 och 1:4. Vi säger nej till bolagisering av Banverkets produktion, och därav också nej till ökade anslag till Banverket för att kompensera för administrativa omställningskostnader, samt nej till det kapitaltillskott till Banverket som krävs när nettotillgångarna i Banverket Produktion överförs till det nya aktiebolaget. Det saknas i allt väsentligt rationella skäl till att genom bolagisering avskilja den producerande verksamheten från Banverket. Järnvägen är ett slutet system. Därför behövs en mycket tydlig samordning av trafikledning och underhållsverksamhet. Möjligheten att åstadkomma en sund konkurrenssituation när det gäller järnvägsunderhåll är därtill mycket begränsad. Totalt finns 4–5 verksamma bolag i hela Europa.

Kommentar till anslag 1:2 och 1:4. De medel som åtgår för kostnader i samband med bolagisering av Banverket Produktion vill vi i stället använda för förstärkta underhållsinsatser i väg- och järnvägsnätet. Att öka investeringarna i underhåll av våra vägar och järnvägar är mycket behövligt. Eftersom anläggningsbranschen är arbetsintensiv och nära sammankopplad med andra branscher (hög multiplikator) kommer de ökade investeringarna dessutom att ge ett betydande tillskott av nya jobb. Av den föreslagna besparingen på 1 015 miljoner kronor vill vi anslå 500 miljoner till underhåll av vägnätet (anslag 1:2) och 515 miljoner till underhåll av järnvägsnätet (anslag 1:4). Med den föreslagna besparingen på 9 miljoner blir vårt förslag till anslag 1:2 +509 miljoner. Med vårt nej till kapitaltillskottet på 898 miljoner blir vårt förslag till anslag 1:4 –383 miljoner.

Kommentar till övriga förslag till riksdagsbeslut

Anskaffning av 115 nya splitterskyddade hjulgående fordon (utg.omr. 6). Vi socialdemokrater delar regeringens bedömning att det finns behov av att ersätta äldre bandfordon med splitterskyddade hjulgående fordon för att öka försvarets operativa och taktiska rörlighet. Regeringen lämnar i tilläggsbudgetpropositionen förslag om att riksdagen ska bemyndiga regeringen att fatta beslut om att anskaffa nya splitterskyddade hjulgående fordon redan i höst, under 2009. Men regeringens underlag inför detta beslut är bristfälligt. Det enda regeringen hänvisar till är att de inte vill försena den pågående upphandlingen hos FMV. Denna process prövas nu av rättslig instans. Vi har varnat regeringen för en alltför naiv tilltro till marknadskrafterna inom detta område. Försvarsmaterielsektorn är i dag och under överskådlig framtid inte en fungerande marknad. Regeringens dogmatiska inställning till att alltid köpa från den befintliga marknaden, den s.k. hyllan, missgynnar Försvarsmakten, den inhemska försvarsindustrin och Sverige. Vi menar att när det kommer till försvarsmateriel så måste hänsyn tas till t.ex. Sveriges spjutspetskompetens, framtida behov och Sveriges militära alliansfrihet. Det är viktigt att ge försvarsindustrin i Sverige goda förutsättningar. Företagen efterfrågar långsiktighet för att våga satsa på utveckling och kompetens. Det är därför allvarligt att regeringen har misslyckats med att ta fram en försvarsindustristrategi. Mot denna bakgrund är vi socialdemokrater inte beredda att ge regeringen klartecken till att besluta om anskaffningen av dessa fordon redan under 2009.

Anskaffning av materiel och anläggningar samt vidmakthållande, avveckling m.m. av materiel och anläggningar (utg.omr. 6). Vi säger nej till att minska bemyndiganderamen inom anslag 1:3 med 5,5 miljarder kronor, och att göra motsvarande ökning i bemyndiganderamen inom anslag 1:4, i enlighet med tyngdpunktsförskjutningen från utveckling till anskaffning av färdig materiel. När vi behöver satsa på jobben för att möta arbetslösheten så väljer regeringen att satsa mindre på att egenutveckla och köpa inhemskt producerad försvarsmateriel för att i stället köpa från andra länder. Detta hotar den inhemska försvarsindustrin som sysselsätter lika många personer som fordonsindustrin. Vi delar inte regeringens nya materielpolicy och vill värna jobben och spjutspetskompetensen inom försvarsindustrin.

Övriga kommentarer

Ersättning till kommuner för räddningstjänst (utg.omr. 6). Vi menar att det hade varit rimligare att finansiera ökningen av kommunernas ersättningar för räddningstjänstinsatser från anslag 2:7 – i stället för från förbandsanslaget.

Extra utdelning från Vattenfall för att skapa en riskkapitalfond. Nyföretagandet minskar i Sverige. Det är allvarligt i en situation där de små och medelstora företagen står för en viktig del av en framtida ekonomisk återhämtning. Företagens möjligheter att få tillgång till kapital har allvarligt försämrats. Vi vill genomföra en extra utdelning från Vattenfall med 5 miljarder kronor för att skapa en ny riskkapitalfond. Den nya riskkapitalfonden ska agera marknadskompletterande. Fonden ska aktivt stimulera det breda näringslivets kapitalbehov, men med särskilt fokus på innovativa små och medelstora industri- och tjänsteföretag. Insatser som stärker det svenska näringslivets långsiktiga konkurrenskraft ska särskilt prioriteras. Detta kan t.ex. användas för satsningar på företag som verkar i branschen för miljöteknik.

Flytt av anslagssparande för stöd och rehabilitering av utförsäkrade. På utgiftsområde 10, anslag 1.2 Sjuk- och aktivitetsersättningar m.m. finns ett betydande anslagssparande. Vi menar att dessa medel gör bättre nytta om de används för stöd och rehabilitering till dem som nu utförsäkras från den tillfälliga sjuk- och aktivitetsersättningen. Vi vill därför förstärka insatserna för rehabilitering med 330 miljoner kronor redan i tilläggsbudget 2 för 2009 för denna grupp. Insatserna ska tydligt syfta till att stärka individens arbetsförmåga.

Stockholm den 6 oktober 2009

Mona Sahlin (s)

Sven-Erik Österberg (s)

Leif Jakobsson (s)

Kristina Zakrisson (s)

Tone Tingsgård (s)

Berit Andnor (s)

Thomas Östros (s)

Lars Johansson (s)

Thomas Bodström (s)

Carina Moberg (s)

Urban Ahlin (s)

Anders Karlsson (s)

Veronica Palm (s)

Ylva Johansson (s)

Leif Pagrotsky (s)

Marie Granlund (s)

Lena Hallengren (s)

Anders Ygeman (s)

Tomas Eneroth (s)

Berit Högman (s)

Susanne Eberstein (s)

Yrkanden (4)

  • 1
    Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning och utgiftsområde 22 Kommunikationer enligt uppställningen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen avslår förslaget om att bemyndiga regeringen att under 2009 besluta om anskaffning av 115 nya splitterskyddade hjulgående fordon mot bakgrund av att regeringens motivering till beslutet är bristfällig.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att bemyndiga regeringen att under 2009 för anslaget 1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar besluta om beställningar som inklusive tidigare gjorda åtaganden medför behov av framtida anslag på högst 35 000 000 000 kr efter 2009.
    Behandlas i
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att bemyndiga regeringen att under 2009 för anslaget 1:4 Vidmakthållande, avveckling m.m. av materiel och anläggningar besluta om beställningar som inklusive tidigare gjorda åtaganden medför behov av framtida anslag på högst 7 250 000 000 kr efter 2009.
    Behandlas i
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.