Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2009/10:51 Enklare och tydligare regler för förnybar elproduktion, m.m.

Motion 2009/10:N8 av Kent Persson m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2009/10:51
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2009-11-19
Bordläggning
2009-11-20
Hänvisning
2009-11-23

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av reglerna så att nettodebitering införs för de små elanvändarna och elproducenterna enligt vad som sägs i motionen.

Bakgrund

Regeringens proposition föreslår ett antal förbättringar och förenklingar för de små elanvändarna och elproducenterna som skulle göra det möjligt för dessa att föra över överskottsel till nätet. Tyvärr har man samtidigt försvårat en sådan överföring.

Motivering

I den statliga utredningen (SOU 2008:13) har utredaren Lennart Söder genomlyst vad som behöver ändras i lagstiftning m.m. för att förenkla för små elproducenter att ansluta sig till nätet. På ett väsentligt område skiljer sig utredarens och regeringens förslag åt.

Det gäller frågan om timmätning eller inte. Utredaren Söder säger i sin utredning bl.a. att huvudskälet till att införa ett undantag från timvis mätning för små produktionsanläggningar är, enligt utredningen, den höga kostnad som hanteringen medför samtidigt som denna inte står i proportion till den ringa mängd el som produceras i anläggningar av denna storlek. Kostnaden för hanteringen av timvärden utgör ett avgörande hinder för att investeringar i små anläggningar ska bli av och utan timvis mätning kan anläggningarna med dagens lagstiftning inte heller bli berättigade till elcertifikat (s. 171). Utredningen menar att producenterna själva kan stå för mätningen. Jan-Olof Lundgren, sakkunnig på Näringsdepartementet säger att ett förslag om nettodebitering kräver en noggrannare utredning (Ny Teknik 23/10 2009).

Regeringen förstår då inte att nettodebitering är vad Nätanslutningsutredningens månadsdebitering leder till. Söder säger också att för inköp/för­säljning av el gäller månadsmedelvärden och vid nettoproduktion under en månad så är ersättningen för denna produktion en avtalsfråga med respektive elhandlare på samma sätt som kostanden för el-inköpen. Utredaren Söder säger att utredningen bedömer att undantaget från timvis mätning bör införas skyndsamt och prioriterat (s. 175). Han visar också på att mätningskostnaderna för timvis mätning slår ut ekonomin i små produktionsanläggningar eftersom mätningen kostar mer än produktionens värde (s. 179). Med månads­debitering blir det en intern kvittning inom månaden på så sätt att vissa exporttimmar i praktiken jämnas ut med andra importtimmar. Och i de allra flesta fall, oavsett om man har vindkraft eller solkraft, så kommer det vid relativt hög effekt på kraftverket bli nettoproduktion per timme ibland, men över månaden blir det nettokonsumtion. (Lennart Söder) Till det kommer att krånglet med regeringens förslag förs vidare till nätbolagen.

Regeringens ståndpunkt

När nu regeringen lägger sin proposition har man egendomligt nog en helt annan åsikt om betydelsen för ekonomin för de små elproducenterna vad gäller timmätningen. I propositionen säger man därför att man inte delar utredarens uppfattning att hanteringen av timvärden utgör ett avgörande hinder för att investeringar i små anläggningar ska bli av. Man säger också att det är svårt att se hur en någorlunda rättvisande schablonberäkning av deras inmatning ska kunna konstrueras (s. 13 prop.). Utredaren däremot pekar på att länder som Tyskland, Spanien och Portugal klarar av att administrera mindre anläggningar utan timmätning. Men pudelns kärna är nog det som Jan-Olof Lundgren, sakkunnig på Näringsdepartementet, säger i en intervju med tidningen Ny Teknik den 23 oktober i år: Om vi föreslagit en allmän nettodebitering, hade vi i praktiken tvingat elbolagen att köpa all el av de små producenterna.

Framtiden

Sverige och världen står inför en gigantisk omstöpning av energisektorn i förnybar riktning. En förvandling som liknar den som världen gick igenom när industrialismen förändrade stora delar av världen. Med en fossilenergianvändning på 85 % globalt står detta klart. Naturligtvis kommer de stora anläggningarna på energisidan att stå för absoluta merparten av denna omställning. Det betyder inte att de små energiproducenterna med förnybar energi som enda produktion kommer att sakna betydelse. Dels för det tillskott av energi som de tillför sektorn i stort, dels för deras roll som ambassadörer för en inriktning mot förnyelsebar energi såväl i Sverige som utomlands. Denna sistnämnda faktor ska inte underskattas. Sverige kan här bidra till att ta fram system och teknik på energiområdet som blir mycket värdefulla i framtiden.

Vänsterpartiet föreslår sålunda att lagen ändras i nämnda delar så att nettodebitering införs för dem som inte själva begär det.

Stockholm den 19 november 2009

Kent Persson (v)

Wiwi-Anne Johansson (v)

Peter Pedersen (v)

Gunilla Wahlén (v)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av reglerna så att nettodebitering införs för de små elanvändarna och elproducenterna enligt vad som sägs i motionen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.