Till innehåll på sidan

med anledning av redog. 2009/10:RRS2 Riksrevisionens styrelses redogörelse angående buller i plan- och byggprocessen

Motion 2009/10:C2 av Egon Frid m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Redogörelse 2009/10:RRS2
Tilldelat
Civilutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-01
Bordläggning
2009-10-08
Hänvisning
2009-10-12

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Riksrevisionens styrelses redogörelse angående buller i plan- och byggprocessen.

Motivering

Riksrevisionen har granskat om statens styrning av planläggning och bebyggande av bostäder i bullerutsatta miljöer har gett förutsättningar för en effektiv och transparent plan- och byggprocess. Granskningen visar att regelverket rörande buller är komplext och att de statliga myndigheterna liksom kommunerna har svårt att följa och tillämpa reglerna på ett enhetligt sätt. Länsstyrelserna och kommunerna gör olika bedömningar av buller i samband med byggande och fysisk planering. Enskilda riskerar därmed att behandlas olika. Enligt Riksrevisionen har regeringen genom bristande styrning medverkat till de tolkningsproblem som finns och de olika bedömningar som nu görs.

Riksrevisionens styrelse anser att det är viktigt att regeringen snarast ser över vilka åtgärder som behövs för att tillämpningen av regelverket ska bli transparent och förutsägbar. Regeringen bör precisera miljökvalitetsnormen och säkerställa att det finns gemensamma definitioner och bedömningar för buller. Förutsättningar för en samsyn på central, regional och lokal nivå bör skapas inte minst utifrån en rättssäkerhetsaspekt.

Vänsterpartiet anser att en grundläggande utgångspunkt vid fysisk planering och samhällsbyggande alltid är att en hållbar utveckling ska främjas, liksom att en god och hälsosam livsmiljö ska tillförsäkras, vilket måste inberäkna åtgärder för att minska bullerproblemen.

Samhället är en mångfald av miljöer och ska så förbli. Landsbygds- och stadsmiljöer ska inte bara vara attraktiva utan även miljömässigt långsiktigt hållbara, och vårt regelverk måste bli tydligt då det gäller uppgiften att definiera vad en god bebyggd miljö är. Långsiktig hållbarhet innefattar såväl ekologisk och ekonomisk som social och kulturell hållbarhet. Det är denna sammansatta helhetsbild som bör prägla bedömningen av en plan, samhällsplaneringen och bebyggd mark oavsett om det rör sig om bostäder eller vägar och broar.

Samhällsplaneringen på regional och lokal nivå behöver i större utsträckning stimulera till en samhällsstruktur som främjar tystare och resurssnåla fordon.

Vänsterpartiet anser att regeringen och riksdagen ska lagstifta om att transporternas miljöpåverkan ska minska på alla nivåer genom en strängare regional samordning i samhällsplaneringen.

Ett konkret exempel som är viktigt att lyfta fram här är kravet på väghållarens skyldighet att åtgärda bullernivåer överstigande gällande gränsvärden/riktvärden. En tydlighet i lagstiftningen är nödvändig för en förändrad praxis och en likabehandling från myndigheternas sida. En kombination av omfattande ombyggnad, renovering och underhåll borde jämställas med begreppet väsentlig ombyggnad och leda till ansvar för att bullerdämpande åtgärder sker.

Buller är ett allvarligt hälsoproblem och måste tas på största allvar. I dag beräknas drygt två miljoner svenskar vara utsatta för bullerstörningar som överskrider det uppsatta riktvärdet på 55 dB (A). Arbetet med att förbättra denna situation måste ständigt vara av högsta prioritet. Det är den totala mängden bullerstörningar som måste minska, varför den största kraften måste ägnas åt hur bullerproblemen kan minska totalt sett.

Vi anser att riksdagen genom ett tillkännagivande till regeringen bör ställa sig bakom vad Riksrevisionens styrelse anfört med anledning av granskningen av statens styrning vid planläggning och byggande av bostäder i bullerutsatta miljöer. Regeringen bör i samband med propositionen om en ny plan- och bygglag eller i annat lämpligt sammanhang återkomma till riksdagen med en redogörelse för de åtgärder som vidtagits i syfte att bl.a. åstadkomma en ökad samsyn och effektivitet vad gäller hanteringen av frågor om buller i plan- och byggprocessen.

Stockholm den 29 september 2009

Egon Frid (v)

Marianne Berg (v)

Torbjörn Björlund (v)

Josefin Brink (v)

Kalle Larsson (v)

LiseLotte Olsson (v)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Riksrevisionens styrelses redogörelse angående buller i plan- och byggprocessen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.