Till innehåll på sidan

med anledning av skr. 1997/98:138 Meddelande om kommande förslag om ändring av reglerna för överföring av periodiseringsfond och skatteutjämningsreserv

Motion 1997/98:Sk33 av Bo Lundgren m.fl. (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
-
Motionsgrund
Regeringsskrivelse 1997/98:138
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
1998-04-01
Bordläggning
1998-04-14
Hänvisning
1998-04-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Det är främst i de små och medelstora företagen som de nya jobben måste växa fram. Därför skall företagsklimatet förbättras, särskilt för dessa företag. Denna utsaga har upprepats i varje regeringsförklaring och ekonomisk-politisk proposition sedan den socialdemokratiska regeringen tillträdde. Ändå har nästan varenda åtgärd som samma regering föreslagit försämrat företagsklimatet. Det senaste exemplet är skrivelse 1997/98:138 som aviserar kommande lagstiftningsförslag om ökad beskattning vid överföring av periodiseringsfond och skatteutjämningsreserv vid övergång från enskild firma till aktiebolag. Lagen föreslås få retroaktiv verkan från den dag som skrivelsen presenterades, d.v.s. den 17 mars 1998.

Retroaktiv lagstiftning försvårar företagens planering

För att företagen skall våga expandera krävs stabila och förutsägbara spelregler. Regeringen har nu för andra gången på mycket kort tid aviserat kommande lagstiftningsförslag med retroaktiv verkan. Förra gången det hände var i januari då regeringen presenterade en skrivelse med meddelande om kommande förslag om ändring av reglerna för beskattning av aktievinster i bolagssektorn (skr. 1997/98:66). Även den gången motsatte vi oss detta förfarande.

I den skrivelse som behandlas nu beskrivs innehållet i det kommande förslaget mycket kortfattat. Ett förslag till lagtext aviseras till någon gång senare under våren. Ändå föreslås lagen gälla med retroaktiv verkan från den 17 mars. Det är inte tillfredsställande för företagen att behöva planera enbart utifrån en beskrivning av ett kommande lagförslag.

Det är dessutom tveksamt om regeringsformen 2 kap. 10 § är tillämplig i detta fall. Paragrafen innebär att riksdagen, om särskilda skäl påkallar det, får fatta beslut om retroaktiv beskattning från det datum en proposition eller skrivelse lagts men innan lagen trätt i kraft. Det enda skäl regeringen anger är att Enligt underhandsuppgifter från skatteförvaltningen förefaller möjligheten att upplösa obeskattade reserver med endast enkelbeskattning ha fått stor spridning bland de skattskyldiga. Aktiviteter med ombildning till aktiebolag tycks på kort tid ha blivit omfattande. För att särskilda skäl för retroaktiv lagstiftning skall föreligga måste regeringen motivera sig bättre än vad den gjort i skrivelsen. Mot denna bakgrund avslår vi regeringens förslag till stopplagstiftning, d.v.s. att ett kommande förslag skall tillämpas från den 17 mars 1998.

Bärande skäl för lagändring saknas

Enligt gällande lag kan företagare som byggt upp periodiseringsfonder och skatteutjämningsreserver i en enskild firma föra över dessa till ett aktiebolag och i vissa extremfall slippa det andra ledet i bolagsskatten, utdelningsskatten. Det har varit fallet endast när det skattemässiga nettovärdet av övertagen substans varit lägre än övertagna periodiseringsfonder. I alla andra fall kan däremot inte hävdas att någon utdelning av obeskattade vinstmedel sker. I och med att anskaffningskostnaden för aktierna bestäms till ett belopp som motsvarar det faktiskt tillskjutna beloppet, kan inte heller hävdas att dubbelbeskattningen kringgås. Det begränsade inslaget av enkelbeskattning har sannolikt underlättat expansionsfasen för berörda företag men är någonting som regeringen vill sätta stopp för.

Den praktiska konsekvensen av regeringens förslag är, att den som vill bilda ett aktiebolag alltid måste tillskjuta egna fullbeskattade medel för att fylla upp aktiekapitalet. Möjligheten att arbeta upp ett lågbeskattat kapital i en enskild firma eller ett handelsbolag, som därefter ombildas till aktiebolag, upphör.

Aktiebolag som genom fondemission ökar sitt aktiekapital från 50 000 till 100 000 kronor för att uppfylla de nya kraven på aktiekapital slipper emellertid dubbelbeskattningen emedan de endast betalar bolagsskatt på 28 procent på vinsterna. Någon total neutralitet råder med andra ord inte för närvarande.

Mot denna bakgrund saknas bärande skäl för att ändra lagen i den riktning regeringen föreslår.

Ändrade regler när näringsfastighet ingår i överlåtelse

I syfte att förbättra företagsklimatet föreslår vi att en förändring av reglerna för ombildning av enskild firma till aktiebolag i de fall det ingår näringsfastighet i överlåtelsen. En sådan överlåtelse beskattas för närvarande enligt de särskilda regler som gäller vid försäljning av fastighet, d.v.s. i allt väsentligt under rubriken inkomst av kapital. En överföring av en fastighet innebär återföringsskyldighet även för värdeminskning och ianspråktagna investeringsreserver i inkomstslaget Näringsverksamhet. Ett mer företagsvänligt synsätt vore att man kunde bibehålla fastighetens gamla avskrivningsplan och slopa kravet på återföring av värdeminskningsavdraget tills dess att fastigheten säljs vidare från företaget.

Dubbelbeskattningen försvårar företagens expansion

Att övergå från enskild firma till aktiebolag är naturligt för en företagare som vill expandera sin verksamhet. Aktiebolagsformen innebär en större kapitalinsats men ett mer begränsat risktagande, vilket är viktigt inte minst vid en övergång från att vara ett enmansföretag till ett företag med anställda.

Efter att först ha återinfört den dubbelbeskattning av aktier som den borgerliga regeringen avskaffade genomförde regeringen återigen vissa lättnader för små företag. Nu vill man återigen förstärka inslaget av dubbelbeskattning för små företag som växer. Förslaget rimmar illa med regeringens tal om vikten av ett bra företagsklimat för att få företagen att växa. Vi anser att dubbelbeskattningen av aktier skall avskaffas för samtliga företag. Det underlättar företagens riskkapitalförsörjning och skulle således leda till ökade investeringar, ökad sysselsättning och tillväxt.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen avslår regeringens förslag till stopplagstiftning i enlighet med vad som anförts i motionen,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överlåtelse av näringsfastighet vid övergång från enskild firma till aktiebolag,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffad dubbelbeskattning av aktier.

Stockholm den 25 mars 1998

Bo Lundgren (m)

Karl-Gösta Svenson (m)

Carl Fredrik Graf (m)

Jan-Olof Franzén (m)

Carl Erik Hedlund (m)

Ola Sundell (m)

Inga Berggren (m)

Jerry Martinger (m)

Stig Rindborg (m)

Nils Fredrik Aurelius (m)


Yrkanden (6)

  • 1
    att riksdagen avslår regeringens förslag till stopplagstiftning i enlighet med vad som anförts i motionen
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 1
    att riksdagen avslår regeringens förslag till stopplagstiftning i enlighet med vad som anförts i motionen
    Behandlas i
  • 2
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överlåtelse av näringsfastighet vid övergång från enskild firma till aktiebolag
    Behandlas i
  • 2
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överlåtelse av näringsfastighet vid övergång från enskild firma till aktiebolag
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 3
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffad dubbelbeskattning av aktier.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 3
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffad dubbelbeskattning av aktier.
    Behandlas i

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.