Till innehåll på sidan

med anledning av skr. 1997/98:78 Transport av farligt gods

Motion 1997/98:Fö4 av Annika Nordgren m.fl. (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
-
Motionsgrund
Regeringsskrivelse 1997/98:78
Tilldelat
Försvarsutskottet

Händelser

Inlämning
1998-03-25
Bordläggning
1998-03-26
Hänvisning
1998-03-27

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Myndighetsansvaret

Myndighetsansvaret för transport av farligt gods har stötts och blötts under ganska lång tid. I delbetänkandet (SOU 1997:109 Myndighetsansvaret för transport av farligt gods) kommer dock utredaren fram till att man bör samla myndighetsansvaret till en myndighet, nämligen Räddningsverket (dock undantaget bulktransporter till sjöss). Utredaren föreslår också att Sjöfartsverket och Luftfartsverket bör ha kvar det övergripande trafiksäkerhetsansvaret för respektive transportslag.

Sjöfartsverket och Luftfartsverket är kritiska till att Räddningsverket skulle få det samlade myndighetsansvaret. Regeringen väljer att inte ta ställning och föreslår i stället något slags kompromiss som går ut på att Räddningsverkets samordnande roll förstärks genom att ett särskilt råd för transport av farligt gods knyts till Räddningsverket, där ledamöter från Sjöfartsverket och Luftfartsverket ingår. Rådets uppgift blir att samordna transport­myndighe­ternas arbete inom området transport av farligt gods.

Utredaren ser dock inte ett utvidgat mandat för Räddningsverket, med en starkare betoning av samordningsansvaret, som någon lösning.

Miljöpartiet har tidigare motionerat om att ge myndighetsansvaret till Räddnings­verket, vi vidhåller detta och vi delar många av de argument som utredaren har kommit fram till. Vi menar att en enhetlig myndighets­organisa­tion bl.a. gynnar samordningen inom verksamhetsområdet och att informa­tions­förmedlingen förenklas och förbättras.

Förebyggande arbete

I regeringens skrivelse står det mycket om det internationella arbetet, vikten av utbildning, forskning och utveckling och statistik. Regeringen undviker nogsamt att ta itu med konkreta förslag som kan bidra till säkerheten både på kort och lång sikt.

Enligt miljöpartiet måste man bygga in säkerhet och robusthet i samhälls­­planeringen redan innan man t.ex. bygger en väg. Innan investe­ringar i strukturer görs måste ett sårbarhetsperspektiv läggas. De åtgärder som man kan göra redan på planerings- och genomförandestadiet av olika projekt blir framför allt bättre, men också billigare i det långa loppet.

Regeringen bör utarbeta riktlinjer för hur ett sårbarhetsperspektiv skall anläggas inför investeringar som påverkar området transport av farligt gods.

I det korta perspektivet finns det en rad åtgärder som regeringen bör genomföra. Vi vill här peka särskilt på vikten av bromskontroller.

Tyngre fordon inom åkerinäringen slits hårt. Av ekonomiska skäl är investeringsnivån i nya fordon ganska låg, vilket innebär att de tunga fordonen inom näringen utgör en ganska gammal fordonspark. Anmärk­nings­frekvensen för tunga fordon vid de obligatoriska fordonsbesiktningarna är hög. För några år sedan offentliggjordes t.ex. statistik som visade att omkring 40 % av de tunga fordonen hade anmärkningar på bromsarna.

Bromskontroller utförs en gång om året, vid de obligatoriska besiktnings­tillfällena. Däremellan erbjuder AB Svensk Bilprovning frivilliga broms­kontroller var sjätte månad. Denna kontroll är dock avgiftsbelagd, utöver den vanliga besiktnings­avgiften. De fordon som genomgår denna kontroll får bära en särskild skylt, där senaste bromskontrolltillfälle anges. Många tunga fordon genomgår denna kontroll och flera kommuner och landsting kräver att skolskjutsar och bussar inom länstrafiken skall ha genomgått kontrollen för att få köra på deras uppdrag.

Eftersom väl fungerande bromsar har stor betydelse för trafiksäkerheten så borde enligt vår mening halvårsvisa bromskontroller vara obligatoriska för tunga fordon som skall utföra särskilt känsliga frakter. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag angående bromskontroller på tunga fordon.

Oljeutsläpp

Regeringen redogör i skrivelsen för en utredning med uppdrag att göra en utvärdering av gällande regler för de ingripanden som kan bli aktuella när ett oljeutsläpp har skett till sjöss. Utredaren skall göra en översyn av de författningar som finns på området samt föreslå åtgärder för att effektivisera det rättsliga beivrandet av dessa utsläpp. Utredningen skall redovisa resultatet den 30 september 1998. Miljöpartiet har i en mängd motioner till riksdagen krävt förbättringar inom detta område. I avvaktan på utredningens resultat väljer vi att inte upprepa våra krav i denna motion.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Räddningsverket skall ges myndighetsansvar.

Stockholm den 25 mars 1998

Annika Nordgren (mp)

Thomas Julin (mp)

Kia Andreasson (mp)

Peter Eriksson (mp)

Yvonne Ruwaida (mp)

Bodil Francke Ohlsson (mp)

Ewa Larsson (mp)

Eva Goës (mp)

Ragnhild Pohanka (mp)


Yrkanden (2)

  • 1
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Räddningsverket skall ges myndighetsansvar.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 1
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Räddningsverket skall ges myndighetsansvar.
    Behandlas i

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.