Till innehåll på sidan

med anledning av skr. 2001/02:50 Hållbara Sverige - en uppföljning av åtgärder för en ekologiskt hållbar utveckling

Motion 2001/02:MJ8 av Ester Lindstedt-Staaf m.fl. (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Regeringsskrivelse 2001/02:50
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2001-11-28
Hänvisningsförslag
2001-11-29
Utskottsförslag
2001-11-29
Granskning
2001-11-29
Registrering
2001-11-29
Bordläggning
2001-11-29
Hänvisning
2001-11-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommunernas kompetens för att kunna uppnå delmålet om efterbehandling av förorenade områden.

Motivering

Regeringen redovisar årligen för riksdagen hur arbetet med att nå en ekologiskt hållbar utveckling fortskrider. Årets skrivelse är den sista i sitt slag. Fr.o.m. nästa år kommer regeringen i stället att komma med en årlig skrivelse om arbetet med miljömålen.

Kristdemokraterna tycker att årets skrivelse är bra. Många av förslagen i skrivelsen är sådana som vi kristdemokrater aktivt har verkat för. Det är glädjande att regeringen har anammat våra förslag. Särskilt bra är det samarbete regeringen har inlett med näringslivet i form av de två dialogerna Bygga/Bo och Framtida handel. Dessa dialoger är bra exempel på ett lämpligt sätt att föra miljöarbetet vidare.

Dock vill vi peka på en brist i regeringens skrivelse. Det gäller sanering av förorenade områden.

Förorenade områden

I skrivelsen framhålls vikten av efterbehandling av förorenade mark- och vattenområden, vilket är ett av delmålen under miljökvalitetsmålet Giftfri miljö. Länsstyrelserna och kommunerna har gemensamt ansvar för sanering av förorenade områden.

Regeringen har själv konstaterat att kommunerna inte kommit tillräckligt långt i ärendebehandlingen beträffande sådan sanering och att delmålet om efterbehandling av förorenade områden därför troligtvis inte kommer att uppnås inom planerad tidsram.

Som vi kristdemokrater tidigare har påpekat kan en orsak vara att de flesta kommuner saknar erfarenhet av hur man praktiskt genomför en sanering. Kunskap saknas om vart man vänder sig, vilka krav som skall ställas och vem som kan utföra saneringen. Kommunerna behöver därför tillföras denna kompetens. Detta kan ske genom att länsstyrelse eller annat organ tar en betydligt aktivare roll i denna process. Till detta kunde också certifierade marksanerare bidra, vilket är en modell som används vid radonsanering.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 28 november 2001

Ester Lindstedt-Staaf (kd)

Ulf Björklund (kd)

Caroline Hagström (kd)

Mikael Oscarsson (kd)

Johnny Gylling (kd)

Tuve Skånberg (kd)

Magnus Jacobsson (kd)

Lars Gustafsson (kd)

Ulla-Britt Hagström (kd)

Annelie Enochson (kd)

Harald Bergström (kd)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommunernas kompetens för att kunna uppnå delmålet om efterbehandling av förorenade områden.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.