Till innehåll på sidan

med anledning av skr. 2004/05:114 Strategisk exportkontroll 2004 - Krigsmateriel och produkter med dubbla användningsområden

Motion 2004/05:U16 av Lars Ångström (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Regeringsskrivelse 2004/05:114
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Registrering
2005-04-08
Inlämning
2005-04-08
Bordläggning
2005-04-08
Hänvisning
2005-04-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att svenskt officiellt exportstöd av krigsmateriel avskaffas.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige inte skall tillåta export av krigsmateriel från Sverige till diktaturer.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige måste införa restriktiva regler med en strikt efterlevnad.

Ökad vapenexport

Den svenska krigsmaterielexporten ökar år från år, inte bara i värde utan även antalet mottagarländer blir fler och fler. 2003 års rekordökning (88 %) späddes på ytterligare under 2004 och vapenexporten uppgick under året till mer än 7,2 miljarder kronor. Därmed har vapenexporten ökat för tredje året i rad. Det sammanlagda värdet av exporten under 2000-talets fem första år var 48 % större i jämförelse med det sammanlagda värdet för åren 1995-1999. Även spridningen har alltsåökat. Under 2000-talet har antalet mottagarländer legat stabilt över 50 (vilket endast skett en enda gång under hela 1990-talet) och var under 2004 hela 56.

Avskaffa exportstödet

Det är ett beklagligt faktum att Sverige ökar sina andelar på den internationella vapen­marknaden. Detta är en oroande utveckling. Det är ett mål i sig att begränsa den inter­nationella vapenhandeln och Sverige bör därför ligga i framkant för att verka för en minskning av produktion och export av krigsmateriel. Därför är det beklagligt att svenska myndigheter och regeringsföreträdare aktivt deltar i marknadsföring av svensk krigsmateriel, som exempelvis statsministerns och försvarsministerns lobbyresor till Thailand under 2004 för att sälja Jas. Vad Sverige istället behöver göra är att öka satsningarna på hållbar och demokratisk utveckling snarare än att öka kapprustningen i världen. De svenska exportstödjande verksamheterna måste av dessa skäl avskaffas.

Begränsa exporten till demokratier

Enligt en beräkning från Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen översteg värdet av svensk vapenexport till diktaturer för första gången under 2000-talet 100 miljoner kronor. Med undantag för år 2002 har vapenexporten till diktaturer ökat för sjätte året i rad, enligt Svenska Freds. Sverige exporterade under 2004 krigsmateriel till diktaturerna Förenade Arabemiraten, Kazakstan, Oman, Pakistan, Saudiarabien och Tunisien för sammanlagt 119 miljoner kronor. Motsvarande siffror var 91 miljoner 2003, 42 miljoner 2002, 50 miljoner 2001, 22 miljoner 2000, 19 miljoner 1999 och 10 miljoner 1998.

Trenden är att Sverige fortsätter att beväpna diktaturer, tvärtemot vår utrikespolitiska målsättning, att stödja demokrati och motverka förtryck och kränkningar av FN:s mänskliga rättigheter. Den svenska krigsmaterielpolitiken måste mot bakgrund av detta regleras hårdare så att icke-demokratier förbjuds som köpare av svenska vapen.

Krigsmaterielexport till diktaturer legitimerar diktaturen och motverkar möjligheterna till en demokratisk utveckling. Det vore därför bra om Sveriges riksdag kunde fatta det självklara beslutet att inte tillåta export av krigsmateriel från krigsindustrier i Sverige till diktaturer.

Nya restriktiva regler

De senaste årens utveckling inom krigsmaterielområdet med en ökad export, även till diktaturer, länder i krig och till länder som kränker de mänskliga rättigheterna är en följd av dels en liberalisering av tolkningen av regelverket från den ansvariga myndigheten, dels tydligt uppmuntrande signaler och ett aktivt stöd från svenska myndigheter. I linje med denna oroande utveckling är Krigsmaterielutredningens förslag om nytt regelverk för vapenexporten.

Utvecklingen de senaste åren samt utredningens förslag rimmar illa med 2000-talets krav på en politik som gagnar demokrati, utveckling och mänskliga rättigheter. Det rimmar illa med de utfästelser om hållbar utveckling och allmän nedrustning som formulerats i FN:s millenniedeklaration och som Sverige ställt sig bakom.

Det är nu dags att börja agera i enlighet med våra utfästelser. Sverige måste leva upp till sina internationella åtaganden även på hemmaplan. Sverige bör därför radikalt skärpa de svenska riktlinjerna för vapenexport och tillse att de efterlevs på striktast möjliga sätt.

Stockholm den 7 april 2005

Lars Ångström (mp)

Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att svenskt officiellt exportstöd av krigsmateriel avskaffas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige inte skall tillåta export av krigsmateriel från Sverige till diktaturer.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige måste införa restriktiva regler med en strikt efterlevnad.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.