Till innehåll på sidan

med anledning av skr. 2004/05:47 Migration och asylpolitik

Motion 2004/05:Sf12 av Birgitta Carlsson m.fl. (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Regeringsskrivelse 2004/05:47
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2005-01-21
Registrering
2005-01-24
Bordläggning
2005-01-25
Hänvisning
2005-01-26

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

1Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att förbättra mottagandet av asylsökande.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att införa ett decentraliserat flyktingmottagande med ett större individfokus.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att staten bör ge kommunerna ersättning för de kostnader som uppkommer i och med flyktingmottagandet.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en utökad anhöriginvandring i linje med Anhörigkommitténs förslag.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om åtgärder för att motverka fenomenet apatiska barn.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att den bristande rättssäkerheten och misstroendekulturen i asylprocessen måste åtgärdas.

  7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att offer för människosmuggling eller människohandel som hjälper de svenska myndigheterna att gripa förövarna, får rätt till permanent uppehållstillstånd i Sverige.

  8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en översyn av lagstiftning och praxis när det gäller asylärenden där ett förhållande på grund av misshandel upphör före tvåårsgränsen för den uppskjutna invandringsprövningen.

  9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att Sverige i EU skall verka för att en lista med "säkra länder" ej upprättas.

  10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att Sverige i EU bör verka för att bestämmelserna om transportöransvaret rivs upp.

  11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att Sverige ständigt skall arbeta för att EU:s gemensamma flyktingpolitik skall genomsyras av generositet, rättssäkerhet och respekt för internationella åtaganden.

2Inledning

Invandring är bra för Sverige. Att människor från olika delar av världen har kommit till vårt land har lämnat ovärderliga bidrag till vårt samhälles sociala, ekonomiska och kulturella dynamik. Grunden för Centerpartiets migrations- och asylpolitik är visionen om ett öppet samhälle där människor i högre utsträckning själva kan välja var de vill bo och genom ett arbete och en värdefull fritid skapa sin framtid. Sverige ska vara en välkomnande tillflykt för människor som tvingas fly sina länder på grund av politiskt förtryck eller andra hot mot liv och frihet. Centerpartiet vill se en ökad förståelse för den asylsökandes situation där helhetslösningar för ett fungerande asylmottagande och en rättssäker asylprocess prioriteras framför lösryckta dellösningar. Intrycket av regeringens asylpolitik är dessvärre att de ser asylsökande som en stor börda. De asylsökandes svåra situation i Sverige är till stor del resultatet av bristen på förnuftiga politiska lösningar. Istället för att skuldbelägga asylsökande är det nödvändigt att vi finner lösningar på de problem som finns.

Det framgår av regeringens skrivelse 2004/05:47 att en rad förslag som skulle humanisera svensk migration och asylpolitik och som Centerpartiet velat se långt tidigare äntligen är på väg att realiseras. Detta gäller t.ex. förslag som öppnar för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU/EES-området, avveckling av Utlänningsnämnden till förmån för läns- och kammarrätter, åtgärder för att stärka skyddet för ensamkommande barn och en utvidgning av flyktingbegreppet till att även gälla förföljelse på grund av kön och sexuell läggning.

Centerpartiet är dock medvetet om att regeringen tidigare lovat åtgärder på flera av dessa områden, utan att vi sett detta verkligen inträffa. Därför är vi restriktiva med hurraropen tills vi sett handling från regeringens sida.

I denna motion finns de synpunkter och förslag som Centerpartiet anser bör tas upp med anledning av regeringens skrivelse. För ytterligare förslag hänvisar vi till Centerpartiets motioner 2004/05:Sf265 Barn och asyl och 2004/05:Sf360 Arbete - nyckeln till integration.

3Mottagandet

Centerpartiet vill att asylmottagandet såväl som bemötandet ska präglas av värdighet, en välkomnande attityd och ett humant synsätt som visar insikt om varje människas värde och potential. Genom god psykologisk expertis, auktoriserade och opartiska tolkar, förbättrad och uppdaterad landkunskap hos handläggare och beslutsfattare kan en hög kvalitet prägla både asylutredningar och beslut. När Utlänningsnämnden ersätts med ett reguljärt domstolsförfarande, kan kvaliteten i asylprocessen öka. Detta bör ges regeringen till känna.

3.1Ett decentraliserat flyktingmottagande

Asylmottagandet sker endast på ett fåtal av Migrationsverkets enheter. Enheterna ligger i närheten av storstäderna i södra Sverige och belastningen är mycket hög. Därför finns det all anledning att decentralisera flyktingmottagandet så att vi får en jämnare fördelning av antalet asylsökande i hela Sverige. Det är viktigt att de kommuner som tar emot invandrare och flyktingar är väl förberedda så att mottagandet blir kvalitetssäkert. Människor har olika livserfarenheter och kulturell bakgrund - detta måste beaktas vid mottagandet som också måste präglas av en välkomnande och human attityd. Beslut ska fattas så nära den enskilda individen som möjligt. Först då känner människor sig delaktiga och att de har möjlighet att påverka de beslut som fattas.

Ett decentraliserat flyktingmottagande bidrar inte minst till en god grund för en lyckad integration. Med ett mottagande jämt fördelat över Sverige kan också segregationen minska och det kan bli naturligare för människor att bosätta sig i olika delar av landet. Samtidigt är det viktigt att man som asylsökande får välja att bosätta sig var man vill i Sverige där man kan ordna eget boende. Vi får inte heller glömma att flyktingmottagandet är ett statligt ansvar. Därför bör staten ge kommunerna ersättning för de kostnader som uppkommer i och med flyktingmottagandet. Detta bör ges regeringen till känna.

4Utökad anhöriginvandring

Människor från andra länder som skapat sig ett liv i Sverige med bostad och arbete, bör ges ökade möjligheter att låta anhöriga komma till Sverige. Centerpartiet anser att man bör kunna ansöka om tillstånd för anhöriginvandring i Sverige, och inte som idag på en svensk ambassad i hemlandet eller i det land där den anhöriga bor permanent. Detta framför allt ur ett säkerhetsperspektiv. Det förekommer att personer riskerar sina liv om de t.ex. måste återvända till hemlandet för att ansöka om tillstånd för anhöriginvandring. Likaså bör möjligheterna vidgas så att även anhöriga utanför kärnfamiljen kan flytta till Sverige, d.v.s. exempelvis föräldrar till vuxna personer. För att uppehållstillstånd ska beviljas för nära anhöriga utanför kärnfamiljen ska anknytningspersonen svara för försörjningen. Försörjningskravet ska som huvudregel gälla under högst tvåår. Att regeringen, som de beskriver i skrivelsen, har tillsatt en särskild utredare för att se över regelverket kring anhöriginvandring är mycket bra. Vi hoppas att det inte stannar där, utan att regeringen också kommer med förslag som, i linje med Anhörigkommitténs förslag, underlättar för anhöriga utanför kärnfamiljen att få uppehållstillstånd förutsatt att anknytningspersonen har försörjningsansvar för den anhörige. Detta bör ges regeringen till känna.

5Apatiska barn

Det är framför allt barnen som far illa i dagens asylhantering med långa väntetider och bristande kompetens hos utlänningsmyndigheterna. Enligt utlänningslagen ska hänsyn tas till portalparagrafen om barnets bästa, med hänvisning till barnkonventionen. Det är med stor oro vi ser hur liten betydelse portalparagrafen har i svensk asylpolitik.

Under det senaste året har flera hundra asylsökande barn blivit apatiska och antalet som drabbas ökar. De apatiska barnen har tappat livsgnistan och stänger ute omvärlden. De talar inte, äter inte och reagerar inte. Barnen som drabbats svårast sondmatas, har blöjor och måste vändas för att inte få liggsår. För bara ett par år sedan var fenomenet med apatiska barn okänt. Dessutom är problemet unikt för Sverige.

Enligt psykiatriprofessor Sten Lewander är det den svenska asylprocessen som orsakar barnens tillstånd. Många barn kommer hit med traumatiska upplevelser som de inte får hjälp att vare sig berätta om eller bearbeta. Väntan på asyl är lång och passiv vilket förvärrar ett redan dåligt psykiskt tillstånd. Ovissheten är oerhört plågsam för många. Vad som behövs är ett snabbt och humant agerande. De barn som tillfrisknat har gjort detta snart efter att familjen fått uppehållstillstånd. Därför är det inte mer än rätt att ge de barn som är apatiska i dagsläget uppehållstillstånd av humanitära skäl.

Centerpartiet tycker att det är mycket bra att regeringen också uppmärksammat de apatiska barnens situation och tillkallat en nationell samordnare, men vi anser att ett antal åtgärder bör genomföras snarast möjligt:

  • Barn som är i riskzonen för att bli apatiska måste få snabbutredningar och rättmätig vård.

  • Psykologisk expertis ska sättas in i ett tidigt skede i asylutredningarna. Redan vid den första frivilliga hälsokontrollen bör en barnpsykolog finnas till hands.

  • Handläggningstiderna för barn och barnfamiljer måste kortas och utrednings­kvaliteten höjas.

  • Sjukvården bör utveckla former för att kontinuerligt informera Migrationsverket om det apatiska barnets situation så att problemet uppmärksammas i god tid före en eventuell avvisning.

  • En generösare bedömning av humanitära skäl måste till.

  • Större hänsyn till barnens egna asylskäl måste tas.

Detta bör ges regeringen till känna.

6Tveksam rättssäkerhet

Regeringen säger i regeringens skrivelse 2004/05:47 att den svenska asyl- och migrationspolitiken "ska präglas av rättssäkerhet, humanitet och respekt för individens rättigheter". Detta påstås i ljuset av skandalen kring avvisningen av de asylsökande egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed El-Zary. En avvisning som regeringen själv beslutade om efter en begäran om utlämning från den egyptiska regeringen.

Det har under 2004 visat sig att dessa män har utsatts för övergrepp både i samband med avvisningen från Sverige och i Egypten. Det har också visat sig att den svenska regeringen haft vetskap om övergreppen, och att man valt att hemligstämpla dessa uppgifter. Regeringen har medvetet vilselett och undanhållit information från allmänheten, från svenska parlamentariker och från FN:s kommitté mot tortyr.

Bakgrunden till begäran om utlämning var att Ahmed Agiza och Mohammed El-Zary var misstänkta för terroristbrott i hemlandet, men oavsett om de tvåär skyldiga till anklagelserna eller ej måste rättsstatens principer gälla i behandlingen av dem. Precis som alla andra har de rätt till juridiska ombud, rätt till en rättvis rättegång samt en human behandling och ska behandlas som oskyldiga tills de bevisats vara skyldiga. De avslöjanden som gjorts det gångna året visar att de två avvisade egyptierna förnekats dessa grundläggande rättigheter.

Dagens asylprövningar präglas överhuvudtaget av bristande rättssäkerhet och en misstroendekultur, vilket bekräftas av erfarenhetsutsagor och vetenskapliga studier (bl.a. Eva Nordström 2004). Utredningar sker under tidspress där stor vikt läggs vid om den sökande uppfattas som trovärdig. Den asylsökande som inte berättat allt från början, eller som inte kan dokumentera sin identitet, anses inte vara fullt trovärdig. Trauman är alltid svåra att berätta om, särskilt för barn (Ascher, Henry. Rädda Barnen 2003). Det tar ofta tid att förmå dem berätta och ofta kommer de traumatiska berättelserna fram i ett sent skede i asylprocessen. Följaktligen medför det att den asylsökande riskerar att bli misstrodd. Enligt Eva Nordströms avhandling tenderar Migrationsverket snarare att fokusera på uppgiften att genomskåda och avslöja "ekonomiska" flyktingar än att värna om och ge skydd åt människor som har rätt till asyl. Någonstans har det blivit fel i systemet.

Centerpartiet ser med djup oro på den utveckling som skett av asylhanteringen de senaste åren. Tolkning av lag och praxis har de facto hårdnat. Amnesty International har kritiserat Sverige för att ha bristfälliga asylutredningar där människor med asylskäl nekats skydd. Kritik har också riktats mot att Sverige varken följer Europakonventionen, tortyrkonventionen eller FN:s barnkonvention. Sverige har också blivit fällda i FN:s tortyrkommitté nio (!) gånger och fler fall är under utredning.

Om Sverige ska vara ett land som värnar asylrätten är det nödvändigt att asylprocessen präglas av en välkomnande attityd och ett humant synsätt med insikt om varje människas värde och potential. Centerpartiet ser med tillfredsställelse på att regeringen äntligen, under press, tvingats ta de första stegen mot Utlänningsnämndens nedläggning och övergång till ett rättssäkert förfarande i enlighet med tidigare riksdagsbeslut. Asylpolitiken måste förändras, misstroendeattityden gentemot de asylsökande måste försvinna, och den allt mer restriktiva praxisen av utlänningslagen måste brytas. Detta bör ges regeringen till känna.

7Människohandel och människosmuggling

Människosmuggling, olaglig transport av människor över nationella gränser, har ökat och bedrivs till stor del av kriminella organisationer. Människosmugglare ägnar sig allt oftare åt människohandel eller trafficking (handel med människor med inslag av utnyttjande och exploatering). Sverige har, genom undertecknandet av Förenta nationernas människohandelsprotokoll, förbundit sig att ställa människohandlarna inför rätta och vidta åtgärder mot den organiserade brottsligheten. Enligt uppskattningar kommer ca 500 000 kvinnor årligen som offer för människohandel till någon av EU:s medlemsstater. Enligt FN blir mellan 700 000 och 2 miljoner människor i världen varje år offer för människohandel. Kriminella grupper tjänar cirka sju miljarder dollar per år på denna handel.

De som fallit offer för människosmuggling eller människohandel i Sverige får sedan den 1 oktober 2004 rätt att stanna så länge brottsutredningen mot de misstänkta människohandlarna/människosmugglarna pågår. Centerpartiet anser att det är viktigt att dessa offer istället får permanent uppehållstillstånd om de utsatts för brott i Sverige och sedan hjälper myndigheterna att gripa en förövare.

Beroende på var offren kommer ifrån och vad de tvingats genomgå har många mycket svårt att återvända. De kan känna skam och skuld och riskerar i vissa fall att utestängas från gemenskapen i hemlandet på grund av vad de varit med om i Sverige. De rapporter som EU:s medlemsstater lämnat till Europol tyder på att hot mot såväl offren som deras familjer har blivit vanligare. Inte sällan har organiserade människohandlare kontakter i hemlandet som vet vilka personer som människohandlarna utnyttjat. Alltså råder det en stor risk för människohandlarnas offer att råka illa ut när de återvänder till hemlandet. En risk som vi måste ta på stort allvar. Det är svenska män som utnyttjar dessa kvinnor och barn och då måste vi i Sverige också ta vårt ansvar för att hjälpa de människor som utnyttjats på detta oacceptabla sätt.

Ansökan om att få permanent uppehållstillstånd ska kunna lämnas in under tiden som brottsutredningen pågår. Personen som drabbats ska alltså inte behöva vänta med att lämna in sin ansökan tills tiden för det tidsbegränsade uppehållstillståndet löpt ut. Vi vill också peka på vikten av att polisen får kontinuerlig utbildning om människohandel och trafficking, särskilt när det gäller hantering av kvinnor och barn som utsatts för detta. Detta bör ges regeringen till känna.

Centerpartiet vill också ha en översyn av lagstiftning och praxis när det gäller asylärenden där ett förhållande p.g.a. misshandel upphör före tvåårsgränsen för den uppskjutna invandringsprövningen. Detta bör ges regeringen till känna.

8 EU:s flyktingpolitik i en generösare riktning

Centerpartiet anser att Sverige ska verka för en generös och human flyktingpolitik i Europa där asylrätten värnas. I november 2004 antogs det så kallade Haagprogrammet som fastställer riktlinjerna för de kommande fem årens gemensamma flyktingpolitik för EU-länderna. I programmet fastslås bl.a. att EU:s samarbete med närliggande länder utanför unionen kommer att vara en prioritering. Dessa länders mottagningssystem ska stärkas och möjligheterna att söka skydd i närområdet ska öka. Detta anser Centerpartiet vara mycket välkommet. Men det finns en risk att "samarbete" istället blir till en ursäkt för att hindra asylsökande att ta sig förbi EU:s gränser. Enligt Amnesty International ställer Haagprogrammet dessutom färre krav på samarbetsländerna än vad som gjorts tidigare när det gäller att leva upp till den internationella konventionen om flyktingars rättsliga ställning. Det är viktigt att den svenska regeringen har detta i åtanke i de diskussioner som förs om asyl- och migrationspolitik på EU-nivå.

Det s.k. asylprocedurdirektivet, som anger miniminormer för hur en asylprocess ska gå till, har inte kunnat antas i sin helhet eftersom länderna inte kunnat enas om bilagan till direktivet, en lista över s.k. "säkra ursprungsländer". Listan består av tio länder, sju afrikanska och tre sydamerikanska, som ska betraktas som "säkra". Det innebär att en ansökan om asyl gjord av en medborgare från något av dessa länder ska betraktas som "ogrundad". Medlemsländerna är inte ense om förhållanden vad gäller de mänskliga rättigheterna i dessa länder och därför inte heller vilka som är att betrakta som "säkra". Den svenska regeringen har under förhandlingarna sagt ja till listan i sin helhet. Man menar att det i praktiken inte kommer att medföra några skillnader i möjligheten för människor från dessa länder att få skydd. Centerpartiet anser att regeringen bör omvärdera detta beslut. Bland annat har Amnesty International uppfattningen att listor som denna riskerar att försvåra möjligheten till en rättssäker asylprocess och leda till diskriminering mellan asylsökande. De anser att inga länder kan betraktas som "säkra" för alla människor. Både Amnesty International och svenska UD har dessutom rapporterat om grova brott mot de mänskliga rättigheterna i flera av dessa "säkra" länder. Som exempel kan nämnas att flertalet av dem förbjuder homosexualitet enligt lag, inte har avskaffat dödsstraffet och saknar lagar som skyddar kvinnor mot våld och könsstympning. Detta bör ges regeringen till känna.

Det s.k. transportörsansvaret innebär att flygbolag eller andra som transporterar personer som inte har rätt att komma in i Sverige är ekonomiskt ansvariga för återtransport till det land varifrån personerna kommit. Transportören riskerar numera också bötesstraff. Centerpartiet är mycket kritiskt till transportörsansvaret av flera anledningar: myndighetsutövning läggs på transportörerna, asylrätten undergrävs, det ökar risken för diskriminering och det leder till att människosmugglingen ökar. Därför vill Centerpartiet att Sverige i EU verkar för att bestämmelserna om transportörsansvaret rivs upp. Detta bör ges regeringen till känna.

Det är oerhört viktigt att de gemensamma reglerna för migration och asylpolitik är minimiregler, så att golvet inte förvandlas till ett tak. Sverige har en viktig funktion att fylla som ett positivt föregångsland i EU:s gemensamma flyktingpolitik. Regeringen kan alltså inte använda EU som argument för att göra den svenska politiken på detta område mer restriktiv. Istället bör regeringen ständigt arbeta för en human, rättssäker och generös flyktingpolitik med respekt för internationella åtaganden i hela Europa. Detta bör ges regeringen till känna.

Med glädje kan vi konstatera att Socialdemokraternas förslag om att införa särskilda övergångsregler för de nya EU-ländernas medborgare avslogs av riksdagen under 2004. Regeringens farhågor om s.k. social turism slog inte in, även om detta faktum inte nämns i skrivelsen. Centerpartiets övertygelse om att människor som vill komma till Sverige och arbeta inte är ett hot utan en möjlighet är bevisad. Vi vill se ett öppet Europa där alla medborgare behandlas likvärdigt. Centerpartiet anser också att öppenheten bör vidgas så att även människor utanför Europa får möjlighet att arbeta och skapa sig en framtid i Sverige.

Stockholm den 18 januari 2005

Birgitta Carlsson (c)

Annika Qarlsson (c)

Jan Andersson (c)

Margareta Andersson (c)

Kenneth Johansson (c)

Sofia Larsen (c)

Birgitta Sellén (c)

Yrkanden (11)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att förbättra mottagandet av asylsökande.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att införa ett decentraliserat flyktingmottagande med ett större individfokus.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att staten bör ge kommunerna ersättning för de kostnader som uppkommer i och med flyktingmottagandet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en utökad anhöriginvandring i linje med Anhörigkommitténs förslag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 5
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om åtgärder för att motverka fenomenet apatiska barn.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 6
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att den bristande rättssäkerheten och misstroendekulturen i asylprocessen måste åtgärdas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 7
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att offer för människosmuggling eller människohandel som hjälper de svenska myndigheterna att gripa förövarna, får rätt till permanent uppehållstillstånd i Sverige.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 8
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en översyn av lagstiftning och praxis när det gäller asylärenden där ett förhållande på grund av misshandel upphör före tvåårsgränsen för den uppskjutna invandringsprövningen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 9
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att Sverige i EU skall verka för att en lista med "säkra länder" ej upprättas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 10
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att Sverige i EU bör verka för att bestämmelserna om transportöransvaret rivs upp.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 11
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att Sverige ständigt ska arbeta för att EU:s gemensamma flyktingpolitik skall genomsyras av generositet, rättssäkerhet och respekt för internationella åtaganden.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.