Till innehåll på sidan

med anledning av skr. 2004/05:47 Migration och asylpolitik

Motion 2004/05:Sf15 av Bo Könberg m.fl. (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Regeringsskrivelse 2004/05:47
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2005-01-21
Registrering
2005-01-24
Bordläggning
2005-01-25
Hänvisning
2005-01-26

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ytterligare försening avseende förslag till nytt regelverk för anhöriginvandring ej får ske.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att hanteringen av riksdagsbeslutet om att underlätta för ny arbetskraftsinvandring har varit oacceptabel och att Sveriges framtida tillväxtmöjligheter hotas av denna hantering.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att hanteringen av riksdagsbeslutet om en ny instans- och processordning har varit helt oacceptabel och som konsekvens av detta riskerar det nya asylsystemet få en mycket problematisk start med svåra följder för både de asylsökande och rättsväsendet i stort.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över bestämmelserna om barnets bästa så att barnkonventionen uppfylls fullt ut även vad gäller asylsökande barn samt att barnens ställning i asylprocessen måste stärkas.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ett skyndsamt utredningsarbete om ett utvidgat flyktingbegrepp så att beslut i frågan inte försenas än mer.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om avskaffandet av bidraget till eget boende.

  7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en total översyn av Migrationsverkets verksamhet och organisation samt regeringens styrning av verket före den 1 januari 2006.

  8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att offer för människohandel i normalfallet skall beviljas permanenta uppehållstillstånd av humanitära skäl.

  9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om EU:s gemensamma asylpolitik och behovet av att försvara en generös flyktingpolitik med höga krav på humanitet och rättssäkerhet.

  10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen skall återkomma till riksdagen med en samlad analys av varför antalet anmälningar till FN:s tortyrkommittéökat de senaste åren samt vilka åtgärder som behöver vidtas för att Sverige inte skall fällas i framtiden.

Inledning

I regeringens skrivelse "Migration och asylpolitik" (2004/05:47) redovisas svensk migrations- och asylpolitik sedan december 2003. Statistik över bl.a. asylinströmningen samt grund för beviljat uppehållstillstånd redovisas och det framgår att antalet personer som sökt asyl i Sverige under 2004 minskat drastiskt jämfört med 2003. Skrivelsen innehåller även en redogörelse för harmoniseringsarbetet inom EU samt övrigt internationellt samarbete.

Folkpartiet liberalerna konstaterar inledningsvis att 2004 varit ett mörkt år för asylsökande i Sverige. Antalet apatiska barn ökar och många människor, unga som gamla, far illa i dagens asylprocess i Sverige. Under året som gått har regeringen lagt fram en rad illa genomtänkta förslag, som gjort asylprocessen än mer rättsosäker och inhuman.

Nedan följer Folkpartiet liberalernas synpunkter och förslag som föranleds av skrivelsen. Vi vill dock i sammanhanget även hänvisa till vår partimotion "Liberal flyktingpolitik" (2004/05:Sf277), där vi föreslår en rad genomgripande förändringar av den svenska asyl- och flyktingpolitiken såvitt avser bl.a. vidgat flyktingbegrepp, lagändringar för att vidga begreppet humanitära skäl och för att stärka asylsökande barns ställning, ett humanare mottagande av asylsökande och en ny rättssäker och human asylprocess. I kommittémotionen "Ett Sverige öppet för anhörig- och arbetskraftsinvandring" (2004/05:Sf284) har vi lagt förslag som öppnar för en ny arbetskrafts- och företagarinvandring. I motionen föreslås även generösare regler för anhöriginvandring samt införandet av ett försörjningsansvar för anhöriga utanför kärnfamiljen.

Regeringens brist på handlingskraft

Anhöriginvandring

Den parlamentariska anhörigkommittén föreslog i augusti 2002 ett nytt regelverk för anhöriginvandring som bl.a. skulle medföra ökade möjligheter till anhöriginvandring genom införandet av ett försörjningsansvar. Något förslag har ännu ej presenterats och det har tagit lång tid för regeringen att lägga fram ett beslut om nya regler för anhöriginvandring, vilket är mycket beklagligt. I skrivelsen framgår att en särskild utredare skall ta ställning till hur rådets direktiv 2003/86/EG om rätt till familjeåterförening skall genomföras i Sverige. Den särskilda utredaren skall redovisa sitt uppdrag i ett delbetänkande den 15 mars 2005 och i ett slutbetänkande den 30 juni 2005. Då förslag om ett nytt regelverk för anhöriginvandring redan försenats vill Folkpartiet liberalerna påpeka vikten av att ytterligare försening ej får ske.

Riksdagen bör ge regeringen till känna vad som ovan anförs om att ytterligare försening avseende förslag till nytt regelverk för anhöriginvandring ej får ske.

Arbetskraftsinvandring

Det är beklämmande att konstatera att regeringen under 2004 inte heller kunnat presentera ett förslag till regelverk som öppnar för ökad arbetskraftsinvandring. Enligt skrivelsen skall den parlamentariska kommitté som tillsatts för att utreda möjligheterna till ett regelverk som medger vidgad arbetskraftsinvandring från länder utanför EU/EES redovisa sitt uppdrag i ett delbetänkande senast den 1 mars 2005 och sitt slutbetänkande senast den 1 mars 2006. Regeringen har fördröjt denna utredning på ett oacceptabelt sätt. Det tog nästan ett år från det att riksdagen beslutade om att en utredning skulle tillsättas till det att regeringen verkställde riksdagens beslut, sedan kommer slutbetänkandet att dröja fram till mars 2006. För att klara svensk tillväxt och välfärd idag måste Sverige öppnas så fort som möjligt för arbetskraftsinvandring. Men möjligheten att arbetskraftsinvandra handlar inte bara om ekonomi och tillväxt. Det handlar om att ge människor, som saknar flyktingskäl, en möjlighet att söka sig till Sverige för att bygga en ny framtid här. Det borde vara en självklarhet för varje parti vars värden vilar på en solidarisk och humanitär grund.

Riksdagen bör ge regeringen till känna vad som ovan anförs om att hanteringen av riksdagsbeslutet om att underlätta för ny arbetskraftsinvandring har varit oacceptabel och att Sveriges framtida tillväxtmöjligheter hotas av denna hantering.

Ny instans- och processordning

Av skrivelsen framgår att regeringen har för avsikt att lämna en proposition till riksdagen under våren 2005 med förslag till en ny instans- och processordning i utlännings- och medborgarskapsärenden. En ny instans- och processordning skall träda i kraft den 1 januari 2006 och i samband med detta kommer en ny utlänningslagstiftning att träda i kraft. Folkpartiet liberalerna välkomnar detta men påpekar samtidigt sin oro inför konsekvenserna av den långa försening med vilken regeringen följer riksdagens beslut i denna fråga. Beslutet om utlänningsnämndens nedläggning fattades för flera år sedan i riksdagen men det har tagit lång tid för regeringen att agera i denna fråga vilket är olyckligt då den nya instans- och processordningen utgör ett oerhört viktigt steg mot en rättssäker asylprocess. Risken finns nu att den nya instans- och processordningen som skall gälla från den 1 januari 2006 kommer att drabbas av en rad svåra problem beroende på regeringens brist på långsiktiga förberedelser inför denna förändring. Risken finns också att rättsväsendet i stort blir lidande på grund av en stor överbelastning på en mycket begränsad domar- och personalkapacitet.

Riksdagen bör ge regeringen till känna vad som ovan anförs om att hanteringen av riksdagsbeslutet om en ny instans- och processordning har varit helt oacceptabel, som konsekvens av detta riskerar det nya asylsystemet att få en mycket problematisk start med svåra följder för både de asylsökande och rättsväsendet i stort.

Barn i asylprocessen

Det växande antalet apatiska barn är det tydligaste beviset på en havererad och inhuman asylprocess. Många barn far illa av den långa och rättsosäkra asylhanteringen. Beslutsprocessen måste bli snabbare när barn är inblandade. Barnen måste få en starkare position i asylprocessen och deras egna berättelser måste beaktas på ett annat sätt än idag. Barnen kan också ha egna asylskäl och/eller egna skäl att stanna i Sverige. Riksdagen har fattat beslut om en begäran att regeringen snarast ska komma tillbaka med förslag om mottagande av ensamkommande barn. Av skrivelsen framgår att regeringen i februari 2002 gav Migrationsverket och Socialstyrelsen i uppdrag att förbättra mottagandet av ensamkommande barn. Myndigheterna redovisade i juni 2002 sina förslag till förbättringar i rapporten "Förbättringar i mottagandet av barn från annat land som kommer till Sverige utan medföljande legal vårdnadshavare (s.k. ensamkommande barn)" (UD2002/271/MAP). En interdepartemental arbetsgrupp inom Regeringskansliet har ansvarat för det fortsatta arbetet och det framgår att en departementspromemoria beräknas föreligga vid slutet av år 2004. Det har således tagit över ett och ett halvt år att producera ett PM och det lyser fortfarande med sin frånvaro. Detta är inte acceptabelt. Om regeringen hade prioriterat frågan om mottagande av ensamkommande barn hade de presenterat ett konkret förslag för länge sedan.

Dagens asylpraxis och beslutsprocess i flyktingärenden är inte anpassad efter barnens behov. Portalparagrafen i utlänningslagen, med den centrala formuleringen om att barnets bästa ska styra flyktingpolitiken, har visat sig ha ringa betydelse. Folkpartiet liberalerna anser att utlänningslagstiftningen måste förändras så att barnets bästa, i enlighet med barnkonventionen, sätts i främsta rummet även när det gäller asylsökande.

Folkpartiet liberalerna tycker att det är dags för regeringen att på allvar ta itu med asylprocessen för att säkerställa att barnets bästa alltid beaktas.

Riksdagen bör ge regeringen till känna vad som ovan anförs om att se över bestämmelserna om barnets bästa så att barnkonventionen uppfylls fullt ut även vad gäller asylsökande barn samt att barnens ställning i asylprocessen måste stärkas.

Flyktingbegreppet

Infriandet av regeringens löfte att vidga flyktingbegreppet till att också omfatta förföljelse på grund av kön eller sexuell läggning har försenats kraftigt. Den utredning som arbetar med frågan om vilka författningsändringar som krävs skall redovisa sitt uppdrag senast den 16 september 2005. Europeiska unionens råd antog den 29 april 2004 direktiv 2004/83/EG om miniminormer för när medborgare i tredje land och statslösa personer skall betraktas som flyktingar eller som personer som av andra skäl behöver internationellt skydd. Medlemsstaterna skall införliva direktivet i sin lagstiftning senast den 10 oktober 2006. Mot bakgrund av hur regeringen hitintills misskött denna fråga vill Folkpartiet liberalerna betona vikten av att utredningsarbetet sker skyndsamt och att de utlovade lagändringarna blir verklighet.

Riksdagen bör ge regeringen till känna vad som ovan anförs om behovet av ett skyndsamt utredningsarbete om ett utvidgat flyktingbegrepp så att beslut i frågan inte försenas än mer.

EBO-beslutet

Ett ytterligare exempel på regeringens oroväckande hållning i flyktingfrågan är förslaget om bostadsersättning för asylsökande. Förslaget innebär att asylsökande från och med den 1 mars 2005 inte längre kommer att få den särskilda ersättning för boende som tidigare betalats om den asylsökande valt ett eget boende. Folkpartiet liberalerna röstade mot förslaget då vi inte accepterar regeringens delreformer i ett icke fungerande asylsystem. Folkpartiet liberalerna har vid upprepade tillfällen påpekat att det behövs en övergripande reform av asyl- och mottagningsprocessen. Regeringens förslag är tyvärr en populistisk bluff som inte kommer att hjälpa de kommuner och områden som drabbas av segregation och utanförskap. Regeringen erkänner i propositionen att ett slopat bidrag endast kommer att ha en marginell effekt. Enligt regeringen kommer nio av tio asylsökande som idag väljer eget boende att göra det också efter slopandet av boendeersättningen. Detta ger att den enda påtagliga effekten av regeringens förslag är att göra redan fattiga och utsatta människor ännu fattigare och än mer utsatta.

Riksdagen bör ge regeringen till känna vad som ovan anförs om avskaffandet av bidraget till eget boende.

Översyn av Migrationsverket

Flera viktiga rapporter har riktat allvarlig kritik mot både Migrationsverkets arbete och regeringens bristfälliga styrning av verket. Exempel är Statskontorets rapport "Tydligare styrning av Migrationsverket", Marie Bengtssons rapport till socialförsäkringsutskottet "Migrationsverkets resurser" och Riksrevisionsverkets rapport "Snabbare asylprövning". Den slutsats vi drar av dessa och andra kritiska rapporter är att det behövs en total översyn av Migrationsverkets verksamhet och organisation samt regeringens styrning av verket. Detta bör vara klart före införandet av den nya instans- och processordningen den 1 januari 2006.

Riksdagen bör ge regeringen till känna vad som ovan anförs om behovet av en total översyn av Migrationsverkets verksamhet och organisation samt av regeringens styrning av verket före den 1 januari 2006.

Människosmuggling och offer för människohandel

Riksdagen antog den 24 mars 2004 regeringens proposition "Människo­smuggling och tidsbegränsat uppehållstillstånd för målsägande och vittnen m.m." (prop. 2003/04:35, bet. 2003/04:SfU6, rskr. 2003/04:164). I enlighet med propositionens förslag har vissa av utlänningslagens straffbestämmelser ändrats, bl.a. har straffskärpningar införts för människosmuggling och organiserande av människosmuggling. Även straffet för den som i vinstsyfte hjälper en utlänning att olovligen vistas i Sverige har skärpts. Lagändringarna trädde i kraft den 1 oktober 2004. Både inom EU och Europarådet har frågan om tidsbegränsade uppehållstillstånd för offer för människohandel varit föremål för behandling. Den 28 april 2004 antogs rådets direktiv 2004/81/EG om uppehållstillstånd till tredjelandsmedborgare som har fallit offer för människohandel eller som har fått hjälp till olaglig invandring och som samarbetar med de behöriga myndigheterna (EUT L 261, 6.8.2004, s. 19). Direktivet skall vara genomfört i svensk rätt senast den 6 augusti 2006. Direktivet innebär bl.a. att offer för människohandel som samarbetar med myndigheterna kan beviljas tidsbegränsade uppehållstillstånd. Villkoren för uppehållstillståndet skall vara sådana att de uppmuntrar offren att samarbeta med myndigheterna. I skrivelsen framgår att frågan om direktivets genomförande i svensk rätt för närvarande bereds inom Regeringskansliet.

Folkpartiet liberalerna tycker inte att förslaget att ge tillfälliga uppehållstillstånd för offer för människohandel - avsett att gälla endast för den tid som rättsprocessen kräver - är tillräckligt. Offren för människohandel har utsatts för sådana fruktansvärda övergrepp att de skall kunna beviljas permanenta uppehållstillstånd. En lagregel bör införas där de som konstaterats vara offer för människohandel i normalfallet ges rätt att stanna i Sverige av humanitära skäl. Kvinnor som utsatts för människohandel och återvänder till sina hemländer riskerar i många fall social utstötning. Därför är det från liberal synvinkel självklart att de kvinnor och barn som påträffas i Sverige och är offer för människohandel skall ha rätt till permanent uppehållstillstånd om det behövs.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att offer för människohandel i normalfallet skall beviljas permanent uppehållstillstånd av humanitära skäl.

Asyl- och migrationsfrågor inom EU

Folkpartiet liberalerna har välkomnat EU:s arbete för att skapa ett gemensamt golv för de europeiska ländernas flyktingpolitik. Vi tror att en samordning av migrations- och asylpolitiken med en gemensam praxis är en förutsättning för en liberalisering av politiken inom hela EU. Europas regeringar har ett gemensamt ansvar för att alla flyktingar ges ett människovärdigt mottagande. Inget av EU:s medlemsländer kan svära sig fritt från ansvar när flyktingar söker skydd hos dem. En bred majoritet i Sverige har sedan länge varit överens om att det behövs en gemensam europeisk flyktingpolitik på EU-nivå. Grundtanken är att samtliga demokratiska länder har ett ansvar för att ge en fristad åt människor på flykt. Trots att olika länder i Europa driver en mycket varierande flyktingpolitik har idén varit att det skall finnas ett gemensamt golv för flyktingpolitiken som skall leda till att de mest restriktiva länderna tvingas ta ett ansvar. Samtidigt skall de som vill driva på för en mer human politik kunna gå före med mer solidariska regler än vad det gemensamma regelverket föreskriver. Vi menar att en gemensam asylpolitik skall grundas på höga miniminivåer och en möjlighet för medlemsstaterna att tillämpa en mer solidarisk flyktingpolitik än vad som följer av de gemensamma reglerna.

Riktlinjerna för den framtida asylpolitiken inom EU sattes upp i Haagprogrammet vid Europeiska rådets möte den 4-5 november 2004, vilket i sin tur var en uppföljning av Tammerforsprogrammet från 1999. Arbetet med att utforma en gemensam migrations- och asylpolitik i EU befinner sig i en formativ fas. Att värna asylrätten på Genèvekonventionens grund måste i alla lägen vara utgångspunkten för en gemensam europeisk flyktingpolitik. Det kan inte ersättas med aldrig så kraftfulla åtgärder i andra avseenden. Inom EU skall vi verka för att mobilisera omfattande stöd till de människor som tvingas på flykt genom ett mer direkt stöd till grannstater som ger dem skydd. Detta är inget alternativ utan utgör ett komplement till att ge människor som faktiskt flyr skydd. Vi anser att den svenska regeringens uppgift i det omfattande lagstiftningsarbete som nu pågår är att ständigt arbeta för en så human europeisk migrations- och asylpolitik som möjligt. Sveriges roll borde vara att vända den negativa trend som präglat EU-ländernas flyktingpolitik de senaste åren.

Riksdagen bör ge regeringen till känna vad som ovan anförs om EU:s gemensamma asylpolitik och behovet av att försvara en generös flyktingpolitik med höga krav på humanitet och rättssäkerhet.

Prövning av uppehållstillstånd i Sverige

Sverige har fällts flest gånger av FN:s tortyrkommitté

Klagomål mot Sverige har vid 33 tillfällen prövats inför FN:s kommitté mot tortyr. Vid inte mindre än 9 tillfällen har Sverige fällts av FN:s tortyrkommitté för beslut om att avvisa personer till länder där de riskerar att utsättas för tortyr. Därmed intar Sverige den föga hedervärda platsen som det land med flest fällningar av alla stater som tillträtt tortyrkonventionen. För tillfället finns ett femtontal öppna ärenden hos kommittén. Vid tidpunkten för regeringens förra skrivelse (2003/04:37) var antalet öppna ärenden mot Sverige 18. Sverige ligger kvar på ett betydande antal anmälningar men regeringen kommenterar endast i skrivelsen att antalet anmälningar till kommittén ökat de senaste åren. Någon analys om orsaken till att anmälningarna mot Sverige ökat görs inte.

Riksdagen bör ge regeringen till känna vad som ovan anförs om att regeringen skall återkomma till riksdagen med en samlad analys av varför antalet anmälningar till FN:s tortyrkommittéökat de senaste åren samt vilka åtgärder som behöver vidtas för att Sverige inte skall fällas i framtiden.

Stockholm den 21 januari 2005

Bo Könberg (fp)

Linnéa Darell (fp)

Solveig Hellquist (fp)

Anne-Marie Ekström (fp)

Nyamko Sabuni (fp)

Mauricio Rojas (fp)

Yrkanden (10)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ytterligare försening avseende förslag till nytt regelverk för anhöriginvandring ej får ske.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att hanteringen av riksdagsbeslutet om att underlätta för ny arbetskraftsinvandring har varit oacceptabel och att Sveriges framtida tillväxtmöjligheter hotas av denna hantering.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att hanteringen av riksdagsbeslutet om en ny instans- och processordning har varit helt oacceptabel och som konsekvens av detta riskerar det nya asylsystemet få en mycket problematisk start med svåra följder för både de asylsökande och rättsväsendet i stort.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över bestämmelserna om barnets bästa så att barnkonventionen uppfylls fullt ut även vad gäller asylsökande barn samt att barnens ställning i asylprocessen måste stärkas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 5
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ett skyndsamt utredningsarbete om ett utvidgat flyktingbegrepp så att beslut i frågan inte försenas än mer.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 6
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om avskaffandet av bidraget till eget boende.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 7
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en total översyn av Migrationsverkets verksamhet och organisation samt regeringens styrning av verket före den 1 januari 2006.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 8
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att offer för människohandel i normalfallet skall beviljas permanenta uppehållstillstånd av humanitära skäl.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 9
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om EU: s gemensamma asylpolitik och behovet att försvara en generös flyktingpolitik med höga krav på humanitet och rättssäkerhet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 10
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen skall återkomma till riksdagen med en samlad analys av varför antalet anmälningar till FN:s tortyrkommitté ökat de senaste åren samt vilka åtgärder som behöver vidtas för att Sverige inte skall fällas i framtiden.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.