Till innehåll på sidan

med anledning av skr. 2005/06:47 Småskalig livsmedelsförädling

Motion 2005/06:MJ11 av Jan Andersson m.fl. (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Regeringsskrivelse 2005/06:47
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2005-11-29
Bordläggning
2005-11-30
Hänvisning
2005-12-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om betydelsen av den småskaliga livsmedelsförädlingen och att branschen gynnas av långsiktiga regelverk och skarpa förslag.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att Sverige bör agera i EU för att få till stånd ändringar som möjliggör förenklade kontrollmetoder även för nötkött.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att utreda möjligheterna att med tillstånd kunna genomföra provsmakningar och kvoterad försäljning av vin och öl som tillverkats på den egna gården.

Bakgrund

Regeringens skrivelse innehåller en redovisning av de allmänna utvecklingsförutsättningarna för den småskaliga livsmedelsförädlingen samt redogör för aktuella frågor inom området och regeringens bedömning av inriktningen av det fortsatta arbetet med dessa frågor. Flera utredningar har genomförts under senare år för att undersöka de problem och utvecklingshinder som finns för den småskaliga produktionen och förädlingen av livsmedel. I början av detta år presenterade Livsmedelsverket och Statens jordbruksverk Åtgärder för att främja och underlätta för småskalig livsmedelsförädling (Rapport 2005:10).

Inledning

Småskalig livsmedelsförädling är en betydelsefull del av landsbygdsutvecklingen. Det höjer förädlingsvärdet och förbättrar möjligheten till sysselsättning på landsbygden. Utöver detta bidrar den småskaliga förädlingen till att höja intresset för och statusen på svensk mat från svenska råvaror generellt. Det är viktigt att regel- och kontrollsystem utformas på ett sätt som gynnar utvecklingen på detta område. Centerpartiet välkomnar regeringens skrivelse och instämmer i bedömningar om betydelsen och den utvecklingspotential som finns i branschen. Vi menar dock att det saknas en rad olika skarpa förslag och förutsätter att regeringen snarast återkommer till riksdagen med sådana, utifrån inriktningen på skrivelsen.

Resurscentra som stödjer entreprenörer att utveckla sina produkter och företag inom småskalig livsmedelsförädling har stor betydelse. Det visar sig ofta att relativt små investeringsvolymer ger bra återbetalning i form av antal arbetstillfällen per insatt krona. Centerpartiet ser gärna en utveckling då fler resurscentra startar, inte minst i södra Sverige, och de som redan finns blir permanentade.

Inom all livsmedelsproduktion och livsmedelsförädling gäller det att ta till vara unga människors nya idéer och vara öppen för kreativitet och nytänkande. Det måste bli fler unga som vågar satsa på sin idé och tro på en framtid inom livsmedelsproduktionen. Självklart måste det ske inom ramen för gällande regelverk men vi måste också vara lyhörda och positiva i regelutformningen i stället för misstänksamma och konservativa.

Vad som ovan anförts om betydelsen av den småskaliga livsmedelsförädlingen och att branschen gynnas av långsiktiga regelverk och skarpa förslag bör ges regeringen till känna.

Regler i förhållande till risk

Det är viktigt vid livsmedelsförädling att regelverken skiljs åt mellan storskalighet och småskalighet. Man kan göra jämförelsen mellan aktiebolagslagens regelsystem och användandet av samma regler för stora som små bolag. Det finns en uppenbar risk att man genom onödigt invecklade och rigorösa kontrollsystem minskar eller helt omöjliggör småskalig livsmedelsproduktion. Hanteringen idag vad gäller livsmedel är redan svår att bära för bl.a. ideella föreningars cafeteriaverksamhet och catering i anslutning till ideell verksamhet. I skrivelsen gör regeringen bedömningen att de nya EG-regler som antogs 2004 inom livsmedelslagstiftningen kommer att innebära en avsevärd förenkling av regelverket i och med att kraven blir mer flexibla i förhållande till olika företags förutsättningar och risker som är förknippade med verksamheten. Ett antal EU-direktiv har alltså moderniserats så att detaljregler försvinner till förmån för större flexibilitet. Centerpartiet vill poängtera att denna flexibilitet måste utnyttjas fullt ut för att stimulera den småskaliga livsmedelsförädlingen. Den administrativa bördan måste mätas i akt och mening, så att bördan inte överstiger den vinst/nytta som rimligen finns i andra vågskålen.

Förenklad köttkontroll

Sverige har ett mycket väl utbyggt system för djurhälsoarbetet. Ökade kunskaper och höga ambitionsnivåer har gett mycket goda resultat på djurhälsan. Alla möjligheter att, med bibehållen livsmedelssäkerhet, förenkla och effektivisera måste tas till vara. Alla led i hanteringskedjan måste ta sitt ansvar för att stärka konkurrenskraften för svenskt jordbruk.

Framgångarna i djurhälsoarbetet bör även avspegla sig i förenklade metoder för köttkontrollen. Ett system med okulärbesiktning för svin är numera möjligt att genomföra. Denna möjlighet saknas dock för nötkött, vilket är en brist. Centerpartiet anser att Sverige bör agera i EU för att få till stånd ändringar som möjliggör förenklade kontrollmetoder även för nötkött. Detta bör ges regeringen till känna.

Småskalig öl- och vinproduktion

Antalet lokala tillverkare av drycker som innehåller alkohol är i Sverige mycket blygsamt. Sambandet mellan god mat och god dryck är dock att betrakta som självklart.

Centerpartiet anser att lokalproducerade alkoholdrycker utgör en utvecklingsmöjlighet. För att på rätt sätt kunna nyttja denna potential krävs åtgärder för att förenkla hanteringen. I de flesta andra europeiska länder är det möjligt att såväl provsmaka som köpa vin eller öl, som tillverkats lokalt på gården. Denna möjlighet finns i praktiken inte i Sverige. Svenska öl- och vinproducenter får förklara för besökare, att de inte ens kan få provsmaka det som produceras på gården, vilket så klart är mycket frustrerande. Centerpartiet vill utreda möjligheterna att med tillstånd kunna genomföra provsmakningar och kvoterad försäljning av vin och öl som tillverkats på den egna gården. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 29 november 2005

Jan Andersson (c)

Margareta Andersson (c)

Birgitta Carlsson (c)

Eskil Erlandsson (c)

Kenneth Johansson (c)

Sofia Larsen (c)

Birgitta Sellén (c)

Claes Västerteg (c)

Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om betydelsen av den småskaliga livsmedelsförädlingen och att branschen gynnas av långsiktiga regelverk och skarpa förslag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att Sverige bör agera i EU för att få till stånd ändringar som möjliggör förenklade kontrollmetoder även för nötkött.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att utreda möjligheterna att med tillstånd kunna genomföra provsmakningar och kvoterad försäljning av vin och öl som tillverkats på den egna gården.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.