Till innehåll på sidan

Medlingsverksamhet som en del av polisens och socialtjänstens verksamhet i hela Sverige

Motion 2005/06:Ju284 av Hans Backman (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att medlingsprojektet Handslaget skall utvecklas till att bli en del av polisens och socialtjänstens verksamhet i hela Sverige.

Motivering

I bl.a. Hudiksvall i Hälsingland jobbar polisen och socialtjänsten med medlingsprojektet Handslaget. Syftet med Handslaget är att ungdomar mellan 12 och 18 år som begått brott inte ska återfalla i ny brottslighet. Handslaget bygger på frivillighet från ungdomarna och deras föräldrar. Den unge konfronteras med den som blivit utsatt för brottet och får en chans att be om ursäkt. Den som blivit utsatt för brott kan ge den unge en chans att arbeta av eventuellt skadestånd. Ungdomarna får en inblick i de konsekvenser som brottet fört med sig.

Medlingsverksamheten riktar sig till ungdomar som begått brott som skadegörelse, snatteri, stöld och lindrigare fall av misshandel. I samband med polisförhör och samtal med socialsekreterare så kan ungdomarna erbjudas att på frivillig väg medverka i Handslaget. Ungdomarna och deras föräldrar informeras om syftet med Handslaget. Är dessa positiva till att medverka i Handslaget så etableras en kontakt med dem som blivit utsatta för brott.

Den unge förväntas be om ursäkt och genom detta möte bättre förstå den utsattes situation. Träffen kan leda till att den skyldige får göra rätt för sig och arbeta av eventuellt skadestånd. Den arbetsinsats som ungdomarna utför och den ursäkt som de framför blir känd hos åklagare och kommer med i åtalsprövningen genom Handslagets försorg.

För den som begått brottet innebär medlingen i första hand att han eller hon får möjlighet att visa ånger för det brott som begåtts och att han eller hon vill ställa till rätta så långt det går. Den som begått brottet får också en chans att visa mod genom att möta den som utsatts för brottet. I vissa fall kan åklagare besluta att brottet inte ska leda till åtal eftersom den som begått brottet redan gjort upp med offret. Tingsrätten kan också ta hänsyn till att den som begått brottet gjort ett försök att avhjälpa skadan.

För den som utsatts för brott ger medlingen chansen att få ett ansikte på den som åsamkat skada. Tillfälle ges att ställa de frågor som ofta uppstår vid ett brott och förklara för den unge vilka konsekvenser brottet fått. Under medlingen finns möjlighet att sluta ett avtal med den unge om hur gottgörelse ska ske.

Projektet Handslaget är en framgång. Ytterst sällan har de ungdomar som deltagit i medling återfallit i brott. Många ungdomar har därmed räddats från ett liv i kriminalitet och drogmissbruk. Flera kommuner i Hälsingland har tagit intryck av detta och har nu startat egen medlingsverksamhet.

Eftersom medlingsverksamheten i Hudiksvall har blivit en så stor framgång så anser jag att medlingsprojektet Handslaget ska utvecklas till att bli en del av polisens och socialtjänstens verksamhet i hela Sverige.

Stockholm den 23 september 2005

Hans Backman (fp)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att medlingsprojektet Handslaget skall utvecklas till att bli en del av polisens och socialtjänstens verksamhet i hela Sverige.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.