Mellansveriges tillgång till naturgas

Motion 2001/02:N210 av Patrik Norinder m.fl. (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en omprövning av inställningen till naturgas.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av energiskatterna.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillgång till naturgas i Mellansverige.

Motivering

I Skåne har naturgas använts i över 15 år. Längs västkusten upp till Göteborg, där naturgasnätet successivt byggts ut, har naturgas blivit ett uppskattat bränsle. Inte minst inom industrin har övergången till naturgas varit tydlig. I sydvästra Sverige har denna övergång resulterat i minskade miljö- och hälsofarliga utsläpp. Kol, olja och gasol har minskat sin andel av energiförsörjningen, medan biobränslen har ökat sin sedan naturgasen introducerades.

I Göteborg svarar naturgasen för ca 25 procent av Göteborgs Energis totala värmeproduktion. Övriga energikällor är bland annat avfall och biobränsle. Naturgasen har i värmeproduktionen i huvudsak ersatt eldningsolja. Utsläppen av koldioxid i Göteborg har minskat med ca 25 procent sedan naturgasen introducerades. Kväveoxidutsläppen har minskat med ca 70 procent och svaveldioxidutsläppen har minskat med ca 95 procent.

De flesta av de företag i Malmö och Göteborg som har anledning att efterfråga naturgas har också anslutit sig till naturgasnätet. Inom exempelvis livsmedelsindustrin finns stora fördelar att vinna genom att gå över från andra bränslen till den rena och lätthanterliga naturgasen.

Mellansverige saknar i dag nästan helt tillgång till naturgas. Detta innebär att denna del av landet har en i längden sämre försörjningssituation på energiområdet. Jämfört med sydvästra Sverige och de flesta viktiga regioner i EU saknar Mellansverige ett viktigt komplement på energimarknaden. Ett sämre utbud leder generellt sett till högre priser och sämre villkor för konsumenten. På sikt kan detta bidra till en svagare industriell utveckling i Mellansverige jämfört med konkurrerande regioner.

För vissa typer av industriella processer spelar utbudet på den regionala energimarknaden en stor roll vid investerings- och etableringsbeslut. När det gäller produktion som kräver tillgång till gasformiga bränslen kan tillgången till ett utbyggt naturgasnät vara av avgörande betydelse för sådana beslut. Men även för annan industri har naturgasen fördelar som kan vara styrande vid viktiga beslut.

I Mellansverige finns stråk med tung industri genom bland annat Gävleborgs och Dalarnas län, där många företag har ett intresse av att naturgas blir tillgänglig. Vissa kommuner i detta område har ett mycket stort beroende av energiintensiv industri, t ex Hofors och Borlänge.

Naturgas för bättre miljö och högre verkningsgrad

Naturgasens egenskaper gör den till ett attraktivt energislag inom flera olika sektorer. Den är enkel att hantera, den har hög verkningsgrad, den är lättreglerad, den är ren och den bidrar med mindre koldioxidutsläpp än kol och olja. Naturgasen transporteras i ledning och kräver inget trafikarbete. Den levereras till kunden samtidigt som den används och kräver därför ingen kapital- och utrymmeskrävande lagring hos kunderna.

I kraft- och värmeproduktion ger naturgas stora fördelar. I Mellansverige används fortfarande stora mängder kol och olja för el- och värmeproduktion. En konvertering till naturgas skulle ge en rad fördelar. I jämförelse med andra bränslen ger naturgas en hög verkningsgrad och ett högt utbyte av el vid kombinerad kraft- och värmeproduktion. Jämfört med exempelvis biobränslen blir elproduktionen nästan dubbelt så stor vid samma fjärrvärmeunderlag. Detta innebär att naturgas är likvärdig med biobränsle ur koldioxidsynpunkt vid kombinerad kraft- och värmeproduktion. Ju högre elutbyte, desto större mängd kolkondenskraft kan ersättas på elmarknaden.

Även småhus och fastigheter kan med fördel värmas med naturgas. Naturgas kan också användas i exempelvis köksspisar. Genom att konvertera stadsgasnätet i Stockholm till naturgas skulle dagens stadsgasproduktion med naftaolja kunna ersättas, vilket skulle minska oljetransporterna genom skärgården.

Andra användningsbehov för naturgas i Mellansverige är fordonsgas samt användning inom växthusnäringen. I dag drivs samtliga stadsbussar i Malmö med naturgas. Kollektivtrafiken i mellansvenska städer skulle få förbättrade utvecklingsmöjligheter om det även där fanns tillgång till liknande fordonsgaslösningar. Förutom att gasdrivna fordon leder till lägre utsläpp jämfört med diesel, leder gasdrift också till lägre buller.

Ett utbyggt naturgasnät och en ökad användning av gasteknik leder vidare till nya, hållbara energilösningar. I första hand underlättar en naturgasinvestering en ökad användning av biogas. På sikt leder den också vidare till helt nya energilösningar, som vätgas och bränslecellsteknik.

Rättvisa skattevillkor

Med rätt skattevillkor är naturgasen tillräckligt kostnadseffektiv för att trycka tillbaka kolkraften. Det är därför viktigt att energiskatterna ses över så att ren energiproduktion i Sverige inte missgynnas till förmån för import av elkraft från anläggningar och energislag med dåliga miljöegenskaper, vilket är resultatet med dagens energiskattesystem. Energipolitiken skall ha höga miljöambitioner. Importerad kolkraft skall inte gå före miljömässigt lämpligare produktionsalternativ i Sverige. Energipolitiken skall vara förenlig med god konkurrenskraft och full sysselsättning. Industrin i Sverige skall ha samma goda tillgång till olika energialternativ som i övriga Europa.

Ompröva Sveriges inställning till naturgas

Sverige har hittills haft ett av världens bäst fungerande system för produktion och överföring av elenergi. Nästan all el som förbrukats har producerats av oss själva. Andelen fossila bränslen har varit liten, vilket gjort utsläppen små jämfört med nästan alla andra länder.

Mot denna bakgrund har det inte varit intressant för Sverige att introducera naturgasen i den takt som skett i övriga Europa. I 26 kommuner i södra och västra Sverige används visserligen naturgas i nästan samma omfattning som i resten av Europa, men i större delen av Sverige saknas detta energialternativ helt på marknaden.

I dag har dock ett nytt läge uppstått på energimarknaden. Delvis beror detta nya läge på den socialdemokratiska regeringens miljö- och tillväxtfientliga beslut att avveckla fullt fungerande kärnkraftsreaktorer. Den redan genomförda stängningen av Barsebäck I har lett till ett ökat beroende av importerad kolkraftsbaserad elkraft. Om beslutet att stänga även Barsebäck II genomförs ökar detta beroende ytterligare. Därmed har Sverige fått skäl att studera möjligheterna att finna effektiva alternativ till kolkraften.

I det nya läget ingår också en avreglerad, friare energimarknad i Europa, såväl för elkraft som för naturgas, vilket snabbt leder till en europeisk integration på energiområdet. Det finns skäl för Sverige att delta i denna integration och inte längre betrakta vårt eget land som en sluten energimarknad. Såväl miljö- som effektivitetsvinster finns att inhämta om ett regionalt, nordeuropeiskt perspektiv anläggs på energipolitiken. Med detta perspektiv för ögonen har Sverige anledning att fundera över hur det svenska fjärrvärmeunderlaget kan komma till nytta för elproduktion. Att ersätta dagens nordeuropeiska kolbränsleeldade kondenskraftverk genom att utnyttja detta värmeunderlag för kraftvärmeproduktion med högt elutbyte vore önskvärt ur både miljömässig och ekonomisk synpunkt.

Dessa och flera andra skäl talar för att Sverige bör ompröva inställningen till naturgas. Naturgas är det bränsle som ger allra högst elutbyte i kraftvärmeproduktion och samtidigt de lägsta utsläppen av hälsofarliga ämnen. När det gäller försurande utsläpp av svaveldioxid är dessa lika med noll. Koldioxidutsläppen är markant lägre med naturgas än med kol eller olja.

Ge Mellansverige tillgång till naturgas

Det är önskvärt att Mellansverige ges tillgång till naturgas. Vi har i denna motion översiktligt redogjort för de olika skäl som talar för att bygga ut naturgasförsörjningen i Mellansverige. För att underlätta utbyggnaden är det viktigt att staten sänder tydliga signaler om att en sådan utbyggnad är angelägen. Staten skall inte detaljreglera energisystemet, utan i stället fastställa långsiktiga och tydliga ramar som underlättar för olika aktörer att investera i en mångfald av anläggningar för produktion och distribution av energi.

Stockholm den 25 september 2001

Patrik Norinder (m)

Christel Anderberg (m)

Henrik Westman (m)


Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en omprövning av inställningen till naturgas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av energiskatterna.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillgång till naturgas i Mellansverige.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.