Minerallagen och äganderätten

Motion 2003/04:N350 av Maria Larsson (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen snarast lägger fram förslag för att stärka äganderätten i samband med prospektering av mineral.

Motivering

Marknadsekonomins civilrättsliga grund är frivilliga avtal mellan självständiga aktörer. Detta förutsätter privat äganderätt. I jämförelse med andra västeuropeiska länder har Sverige ett sämre lagligt skydd för äganderätten, särskilt när det gäller ersättning vid expropriation. Kristdemokraterna anser att den enskilda äganderätten måste erkännas som fundamental princip och ges grundlagsskydd.

Expropriation innebär att enskilds egendom mot viss ersättning, genom tvång, tas i anspråk för att tillgodose ett samhälleligt mål. Men rätten att expropriera och göra intrång tillkommer inte bara det allmänna utan även enskilda rättssubjekt, och för ändamål som syftar till ekonomisk avkastning. Exempel där äganderätten kommer i fokus är när bredbandsnäten och mobiltelenätet byggs ut. Med dagens ersättningsregler i expropriationslagen kan de markägare som tvingas avstå från mark få ersättningar som jämförelsevis framstår som obetydliga.

Kristdemokraterna anser att expropriationslagen i denna del är föråldrad. Lagens ersättningsregler är inte anpassade till dagens tvångsförvärv, som i många fall sker för att tillgodose, förutom allmänna intressen, även starka privatekonomiska intressen. Det är därför hög tid att se över och reformera ersättningsreglerna vid tvångsförvärv.

För cirka två år sedan föreslogs ändringar i SOU 2000:89 Minerallagen, markägarna och miljön. Äganderätten stärktes där genom förslag om att inga undersökningsarbeten får påbörjas på annans mark innan en överenskommelse uppnåtts mellan prospektör och markägare. Dessutom skulle en särskild ersättning utgå till markägaren vid större undersökningsarbeten. Utredare Birgitta Nådell föreslog också att markägaren skulle få en årlig ersättning under den tid en bearbetningskoncession inte utnyttjades.

En arbetsgrupp med tjänstemän från fem olika departement har nu tittat på utredningens förslag och lägger ändringsförslag stick i stäv med utredningen. Någon överenskommelse mellan prospektör och markägare ska inte behövas. Det ska räcka med att prospektören lämnar en arbetsplan för påseende. Om det blir tvist kring planen ska denna fastställas av bergmästaren.

Arbetsgruppen säger också nej till särskild ersättning för de olägenheter som undersökningsarbetena skapar. Det ska räcka med den ersättningsskyldighet för skada och intrång som gäller redan idag. De avvisar också förslaget om dubbla ersättningar och menar att den skadeståndsmöjlighet som finns redan idag är tillräcklig.

Det känns mycket oroande att arbetsgruppens förslag innebär försämringar på flera punkter gentemot vad utredningen föreslog. Det har gått tre år sedan utredningen kom och det är nu hög tid att regeringen lägger en proposition. De förslag som läggs till riksdagen bör vara i enlighet med utredningens förslag för en stärkt äganderätt.

Stockholm den 6 oktober 2003

Maria Larsson (kd)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen begär att regeringen snarast lägger fram förslag för att stärka äganderätten i samband med prospektering av mineral.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.