Till innehåll på sidan

Minska byråkratin för internationella studenter

Motion 2012/13:Ub503 av Kent Härstedt och Sven-Erik Bucht (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2012-10-05
Numrering
2012-10-09

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utländska studenter och forskare bör ses som tillgångar för att ytterligare utveckla Sverige som kunskaps- och innovationsnation.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över regelverket för att underlätta för viseringar för studenter och forskare som vill studera eller forska i Sverige.1

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en ny tillståndsform utformas för doktorander som ger möjlighet att kvalificera sig för permanent uppehållstillstånd.1

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att staten bör ta initiativ till att i samverkan med näringsliv och akademi skapa fler stipendiemöjligheter för utländska studenter.

1 Yrkandena 2 och 3 hänvisade till SfU.

Motivering

Sverige ska vara en attraktiv destination för studenter, forskare och kvalificerad arbetskraft från andra länder. Dessa talanger behöver tas tillvara och bidrar i högsta grad till landets fortsatta utveckling.

Nuvarande byråkrati hindrar tyvärr många utländska talanger att söka sig till Sverige. Vårt anseende som utbildningsland och attraktiv forskningsnation är på så vis rejält hotat. Sverige och svensk högre utbildning har länge haft ett gott rykte internationellt, då vi varit kända som en kunskapsnation med fokus på innovationskraft.

För att behålla en fortsatt hög attraktionskraft behövs bättre samordning mellan myndigheter, en översyn för att undanröja snåriga regelverk och inrätta fler stipendier.

Det handlar bland annat om regler för uppehållstillstånd. I länder som saknar svensk ambassad tvingas människor som vill söka visum åka till annat land för viseringsprocessen och i flera fall har det visat sig vara svårt att få visum även till en sådan inresa. Vidare krävs inresetillstånd, UT-kort, som bara tillverkas i Sverige och det bidrar ytterligare till en utdragen process.

Svenska Institutet (SI) har till uppgift att marknadsföra Sverige som en viktig destination för studenter, forskare och kvalificerad arbetskraft. Syftet är att stärka landets samlade kompetensbas, men också stödja länder som behöver bygga upp ökad kunskapsbas på hemmaplan.

Om Sverige vill fortsätta vara ett attraktivt land för studenter, ja vi är övertygade om att den viljan finns hos de flesta aktörer i samhället, så behöver ett antal byråkratiska hinder undanröjas.

Det är också angeläget att rekryteringen av forskare behöver underlättas. Även i detta fall ställer krångligt regelverk till problem. Sedan 1 januari 2011 finns möjlighet att frångå tidskrävande rekryteringsprocesser och kalla framstående professorer. Tyvärr finns det redan en rad exempel på misslyckade rekryteringar med hänvisning till ett alltför snårigt regelverk.

De studenter och forskare som kommer hit bidrar, om vi har ett väl fungerande system, till att skapa ett gott rykte för Sverige som kunskapsnation. Om byråkratiskt krångel istället blir ett signum för Sverige kommer det att ta åtskilliga decennier att rätta upp anseendet.

Av det skälet är det angeläget att komma tillrätta med problemen och underlätta för internationella studenter och forskare att verka i Sverige. Staten bör i samverkan med näringsliv och akademi pröva hur man kan få till stånd fler stipendiemöjligheter.

Stockholm den 3 oktober 2012

Kent Härstedt (S)

Sven-Erik Bucht (S)

Yrkanden (4)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utländska studenter och forskare bör ses som tillgångar för att ytterligare utveckla Sverige som kunskaps- och innovationsnation.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över regelverket för att underlätta för viseringar för studenter och forskare som vill studera eller forska i Sverige.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en ny tillståndsform utformas för doktorander som ger möjlighet att kvalificera sig för permanent uppehållstillstånd.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att staten bör ta initiativ till att i samverkan med näringsliv och akademi skapa fler stipendiemöjligheter för utländska studenter.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.