Till innehåll på sidan

Myndighetssamordning för bättre brottsbekämpning

Motion 2010/11:Ju243 av Lars Hjälmered och Jan R Andersson (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2010-10-25
Numrering
2010-10-28

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa bättre samordning mellan myndigheter för att uppnå bättre brottsbekämpning.

Motivering

I Sverige har vi problem med en utbredd organiserad brottslighet. Detta är inte minst tydligt i flera av landets större städer. Brottsligheten tar sig många uttryck – det är uppgörelser mellan gäng, skottlossningar, misshandel, hot, ekonomisk kriminalitet, narkotika och en hel del annat.

Alliansregeringen har tagit ett viktigt steg genom att öka antalet poliser i Sverige från 17 000 till 20 000. Detta har gett polisen större möjlighet att både förebygga och beivra brott. Det innebär också att vi som medborgare kan förvänta oss mer resultat av det polisiära arbetet. Regeringen har också kraftfullt agerat mot organiserad brottslighet och gjort straffskärpningar.

Samtidigt är det viktigt att poängtera att polisen inte är ensam i bekämpningen av brott. För att komma åt den grövsta brottsligheten och de värsta bovarna krävs en ökad samordning av insatser mellan olika myndigheter. Skulder, skatt och sociala ersättningar är några områden där samarbete sker med polisen. Kommuner kan agera vad gäller lokaluthyrning, olika former av tillstånd och en hel del annat. Justitieministern har initierat ett djupare samarbete mellan myndigheter för att bland annat hindra felaktiga utbetalningar av sociala förmåner till grovt kriminella. Det är bra, men mer kan och bör göras.

En effektiv åtgärd för att försvåra för brottslig verksamhet är en bättre samverkan mellan Polisen och Kronofogdemyndigheten. Poliser vi talat med vittnar om att de idag saknar möjlighet att se om en gripen person har skulder hos kronofogden om gripandet sker utanför normal arbetstid. Dessa poliser skulle kunna beslagta kontanter eller andra tillgångar en person bär med sig direkt vid ett gripande.

En möjlig och enkel lösning på ovan nämnda problem är inrättandet av ett dygnet-runt-öppet journummer hos Kronofogdemyndigheten som polisen i hela Sverige kan använda sig av. Polisen skulle därigenom kunna få viktig information om skulder vare sig en person grips klockan två på eftermiddagen eller klockan två på natten. Det åvilar Kronofogdemyndigheten att verkställa utmätning, men genom ett förbättrat samarbete enligt ovan kan polisen på ett mer kraftfullt sätt stödja Kronofogdemyndigheten med förrättningen. Samtidigt hjälps polisen genom att deras verktygslåda kompletteras då ytterligare ett hinder placeras i vägen för brottslingar. Kort och gott blir det med rätta mer krångligt och obekvämt att vara kriminell.

Ett förbättrat samarbete mellan polisen och Kronofogdemyndigheten är en pusselbit bland flera för att sätta stopp för den organiserade brottsligheten.

Stockholm den 18 oktober 2010

Lars Hjälmered (M)

Jan R Andersson (M)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa bättre samordning mellan myndigheter för att uppnå bättre brottsbekämpning.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.