Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2009/10:188 Nationell sfi-bonus

Motion 2009/10:A14 av Berit Högman m.fl. (s, v, mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2009/10:188
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2010-04-14
Bordläggning
2010-04-15
Hänvisning
2010-04-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår propositionen.

Motivering

Vi tre partier, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, avvisar förslaget att permanenta försöket med sfi-bonus. Vi menar att en bonus i första hand utgör en stimulans för dem som redan uppnår de bästa resultaten, som undervisas av de skickligaste pedagogerna, har studievana och högst utbildning och kommer från länder med ett latinskt alfabet. Vi anser att det är orimligt att skapa ett bonussystem där nyanlända premieras respektive går miste om bonus utifrån faktorer de inte kan påverka – sådant som ursprungsland, studievana, att det finns behöriga sfi-lärare att tillgå och att kommunerna startar utbildningen i tid så att de hinner uppnå godkänt resultat för bonus. Resurserna bör i stället användas för att höja kvaliteten i undervisningen genom bättre individuell anpassning.

Regeringen föreslår i propositionen att man ska permanenta den försöksverksamhet som har pågått i 15 kommuner sedan den 1 oktober 2009. Vi tre partier avvisade även förslaget att införa en försöksverksamhet när det lades fram för riksdagen förra året. Ett stort antal remissinstanser visade stor tveksamhet inför försöksverksamheten. Många påpekade att det inte går att skapa ett rättvist bonussystem när deltagarna har så olika bakgrund och förutsättningar, att förslaget skulle öka pressen på sfi-lärarna att godkänna elever inom tidsramen som kanske inte riktigt når upp till målet och att bonusen lägger en onödig administrativ börda på kommunerna. Sammantaget menade flertalet remissinstanser att systemet har betydligt fler nackdelar än fördelar. Vi delar många av remissinstansernas invändningar och anser att bonusen inte löser de grundläggande problem som finns på många håll i landet, t.ex. vad gäller bristande möjligheter att kombinera sfi-undervisning och arbete.

Regeringen utgår från föreställningen att de som studerar svenska för invandrare inte är tillräckligt motiverade i sina studier. Det finns inga belägg för att dessa elever skulle vara mindre motiverade än andra studerandegrupper. Tvärtom visar delrapporten från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) att en klar majoritet uppvisar ett stort eller ett mycket stort intresse för att delta i undervisningen och påbörja och avsluta studierna snabbt. Vi tre partier är starkt kritiska till att regeringen väljer att permanenta ett försök innan verksamheten har utvärderats. Den delrapport som IFAU lämnade i januari 2010 visar inga statistiskt säkerställda skillnader mellan försöks- och jämförelsekommunerna.

Vi vill att sfi-undervisningen ska vara mer yrkesanpassad, specialiserad och individualiserad än den är i dag. Undervisningen bör vara mer flexibel i både tid och rum och möjligheterna att kombinera svenskundervisning och arbete eller praktik måste förbättras. Detta är ett bättre sätt att ytterligare motivera deltagarna än en godtyckligt utformad bonus. Vi vill se ett språklyft med individens behov och förkunskaper som utgångspunkt, vilket innebär att undervisning i svenska bör kunna bedrivas också inom ramen för folkhögskolan.

Stockholm den 7 april 2010

Berit Högman (s)

Josefin Brink (v)

Ulf Holm (mp)

Sylvia Lindgren (s)

Lars Lilja (s)

Maria Stenberg (s)

Luciano Astudillo (s)

Ann-Christin Ahlberg (s)

Patrik Björck (s)

Jennie Nilsson (s)

Kalle Larsson (v)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.