Till innehåll på sidan

Nationell strategi för att förebygga och eliminera sexualbrott i skolan

Motion 2017/18:2744 av Jenny Petersson (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämnad
2017-10-04
Granskad
2017-10-04
Hänvisad
2017-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en nationell strategi för att specifikt förebygga sexuella ofredanden i svensk skola och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under 2016 var det få av de mer vanligt förekommande brottstyperna som ökade lika mycket som sexuella ofredanden. För riket som helhet blev det rekord under fjolåret med 9 676 anmälningar, vilket var en ökning med 23 procent jämfört med året innan. Mest utsatta är kvinnor mellan 16 och 24 år. Enligt lag innebär sexuellt ofredande bland annat att kränka någons sexuella integritet i ord eller handling. Blottning räknas som sexuellt ofredande. I brottet ingår även att sexuellt beröra eller förmå ett barn under 15 år att medverka i en sexuell handling.

Skolan är den offentliga miljö i vilken de flesta fysiska sexuella ofredandena äger rum och sker då främst mellan elever. Det framgår i Polisens lägesrapport Lägesbild över sexuella ofredanden samt förslag till åtgärder. Att bli kallad hora, slampa, att bli tafsad på, att få ens kropp kommenterad och att få sexuella bilder skickade till sig – ja, det är en vardag för elever i Sveriges skolor. FN:s barnrättskommitté pekar även på att ungdomar som identifierar sig som homosexuella, bisexuella eller transpersoner är särskilt utsatta för mobbning och trakasserier. Det är fullständigt oacceptabelt. Hela rättsväsendet och samhället i stort måste agera mot attityder och beteenden som normaliserar olika former av sexuella ofredanden. Denna typ av brott påverkar arbetsmiljö, elevers skolprestationer, relationer, självbild, sexualitet, hälsa och framtid.

Skolan måste jobba mer med frågor kring jämställdhet och sexualitet och klargöra var gränsen för brott går men också ha tydliga regler för att brott som begås anmäls, att offer får det stöd som behövs, att tydligt klargöra för alla elever att förövaren alltid bär skulden.

Ansvaret att utreda sexuella trakasserier i skolan ligger i dag delat på Diskrimineringsombudsmannen och Skolinspektionen. En utredning som nu är ute på remiss föreslår att ansvaret enbart ska ligga på Skolinspektionen. Det måste finnas en tydlig strategi från politiskt håll för att förebygga sexuella ofredanden i skolan. Skolan ska vara fri från allt sexuellt våld och det ska gälla alla skolor. De skolor som inte håller måttet klarar inte heller att bedriva en verksamhet där man kan försäkra eleverna trygghet. Genom att inte ta denna problematik på allvar förminskar vuxenvärlden det barnen varit med om, och de sexuella trakasserierna normaliseras och blir en del av elevernas vardag. Det kan ge mycket allvarliga konsekvenser för den enskildes framtid men också för hela samhället. Det krävs en nationell strategi för att specifikt förebygga sexuella ofredanden i alla Sveriges skolor.

 

 

Jenny Petersson (M)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en nationell strategi för att specifikt förebygga sexuella ofredanden i svensk skola och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2017/18:UbU20
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.