Nationella riktlinjer gällande elolyckor

Motion 2022/23:573 av Kadir Kasirga (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämnad
2022-11-18
Granskad
2022-11-18
Hänvisad
2022-12-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om jämlik vård i hela landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Oavsett vilken politisk inriktning som föreslås för el- och energisystemet så finns det en mycket viktig resurs som inte får glömmas bort: de som arbetar med elinfrastrukturen. Fackförbundet Seko som organiserar bland annat distributionselektriker och elkrafts­tekniker, alltså de som arbetar åt energibolag med drift och underhåll av elnätet och annan viktig elinfrastruktur, har larmat om att vården som ges vid en elolycka är olika beroende på i vilken region som vården ges.

Tyvärr finns det många seglivade myter kring hur farlig en så kallad strömgenom­gång egentligen är, som även tycks ta sig uttryck i vårdkedjan. I två rapporter framtagna för Föreningen för Industriell Elteknik visar en genomgång att regionernas riktlinjer för vård vid elolyckor skiljer sig åt. I en del regioner upplevs arbetet gå framåt, medan det i andra regioner går långsammare. Socialstyrelsen har inte heller utfärdat någon nationell riktlinje.

Socialstyrelsen behöver därför ges ett tydligt uppdrag att besluta om en nationell riktlinje gällande elolyckor. För att sjukvården ska vara likvärdig i hela landet måste en läkarundersökning vid varje given strömgenomgång omfatta minst

  • undersökning av medvetandenivå
  • fallskador
  • undersökning av cirkulation och hud, inklusive Allens test
  • brännskador
  • neurologisk undersökning
  • ortopedisk muskel- och skelettundersökning
  • mätning av omfång i över- och underarm samt lår- och vadben
  • EKG
  • provtagning av troponin, CK, kreatinin, karbamid, myoglobin, leverprover och urin
  • akuta psykiska reaktioner.

Regionerna har förvisso ett stort eget ansvar att ta fram egna riktlinjer för hur vård ska bedrivas, men klart är också att det vid komplexa och svårbedömda symptom krävs vägledning. Målet måste vara att vården ska vara bra, inte peka på att det är någon annans ansvar. Giftinformationscentralens funktion och uppbyggnad kan i valda delar tjäna som inspiration. Professionen och regionerna har stor respekt för den information och de råd om behandling som den ger. Dock behöver det inte nödvändigtvis vara en extern central som måste byggas upp. Huvudsaken är att elolyckor måste börja hanteras seriöst i hela vårdkedjan. Det ska inte spela någon roll var i landet man bor eller vilken läkare man får träffa, vården måste behandla elolyckor seriöst oavsett var de inträffar.

Även om dessa yrkesgrupper slår larm, då de på förekommen anledning kan antas drabbas av elolyckor mer än genomsnittet, så är ojämlik vård vid elolyckor såklart även ett problem som kan drabba privatpersoner.

 

 

Kadir Kasirga (S)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om jämlik vård i hela landet och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
    Betänkande 2022/23:SoU12
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.