Nationellt biogasmål och ökad produktion

Motion 2010/11:N430 av Per Åsling (C)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2010-10-27
Numrering
2010-10-29

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av ett nationellt biogasmål samt fortsatta stimulanser för att öka biogasproduktionen och omställningen av fordonsflottan till ökad andel gasdrift.

Motivering

Hela världsekonomin måste ställas om, och vi måste få en hållbar inriktning. För att världen ska klara tvågradersmålet behöver de globala utsläppen minst halveras fram till 2050 i förhållande till de utsläpp som gällde 1990. De industrialiserade länderna behöver minska sina utsläpp med 80–90 procent under samma period. Här har Sverige chansen att vara pådrivande i en positiv omställningsinriktning som kan skapa en ekoeffektiv ekonomi som förenar hållbar konkurrenskraft med ett ekologiskt ansvar. Biogasen är ett viktigt bidrag för att lyckas med en god klimat- och miljöpolitik i hela landet.

Andelen förnybar energi ska öka och utsläppen av växthusgaser ska minska. De gröna näringarna har särskilt goda förutsättningar att medverka i detta. Lantbruket förbrukar årligen ca 280 000 kubikmeter diesel, vilket motsvarar över 700 000 ton co2 per år. LRF:s lantbruksbarometer för 2009 visar att var tionde bonde vill satsa på förnybar energi. Av dessa vill hela 35 procent satsa på vindkraft och 14 procent är beredda och vill satsa på biogas. Det är en ökning med 12 respektive 8 procentenheter bara på ett år.  Jordbruket kan med rätt förutsättningar bli den första fossilbränslefria sektorn i vårt samhälle. Men för att detta ska ske krävs samverkan mellan näringen och politiken och en rad aktiva åtgärder.

Biogasproduktionen i Sverige har en enorm potential och ger stor miljö- och klimatnytta. Inte minst när gödsel och andra restprodukter från lantbruket omvandlas till biogas och ersätter bensin och diesel. Fram till för något år sedan var produktionen av biogas och vindkraft jämnstor i Sverige. Det som fått vindkraften att öka kraftigt är förekomsten av ett nationellt planeringsmål, samt långsiktiga ekonomiska styrmedel. För att lantbrukare, kommuner och företag ska kunna satsa ordentligt på biogasproduktion, uppgradering och gastankstationer så krävs samma typ av långsiktighet. Regeringen bör ge Energimyndigheten i uppdrag att tillsammans med Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Trafikverket ta fram ett förslag till ett nationellt planeringsmål för biogasens utveckling.

Transportsektorn är en av Sveriges tuffaste miljöutmaningar då omkring 95 procent av drivmedlen fortfarande har sitt ursprung i oljan. Sverige har förbundit sig för att öka andelen förnybara drivmedel till 2020 och få en fossiloberoende fordonsflotta 2030. För att lyckas med detta krävs en rad initiativ och styrmedel. Sverige behöver stimulera utvecklingen av förnybara drivmedel och erbjuda en mångfald av alternativ. Ett av dagens miljöbästa drivmedelsalternativ är biogas. Gas är flexibelt, kan transporteras i gasform eller flytande form och utgör ett viktigt alternativ för såväl personbilar som den tunga trafiken och sjöfarten. I delar av Sverige har nyttjandet av gasdrift kommit långt och denna utveckling bör understödjas. Det gynnar både klimatet, den lokala miljön och sysselsättningen.

Det mest verkningsfulla styrmedlet för att öka andelen gasdrivna personbilar i trafiken är förmodligen det reducerade förmånsvärdet. Regeringen har aviserat en reformambition att förlänga den tidsbegränsade nedsättningen, vilket är mycket positivt. Regeringen skriver i budgetpropositionen att man avser återkomma till riksdagen med ett detaljerat förslag under 2011. Att skyndsamt ge klara besked om vilka villkor som gäller efter utgången av 2011 är betydelsefullt. De som nu köper en förmånsbil vet inte hur ekonomin ser ut för en betydande del av denna tid. Oklara villkor är aldrig bra när företag ska göra investeringar likt inköp av nya tjänstebilar. Förmånsbilar rullar oftast tre år innan de kommer ut på andrahandsmarknaden och långsiktigt bidrar till fler miljöbilar. Staten bör som aviserat vara med och fortsatt stödja övergången till en mer hållbar och på sikt helt fossilfri fordonsflotta.

Det är betydelsefullt att se helheten för att få en långsiktig omställning till mer förnybar energi. Staten bör understödja hela kedjan från produktion av biogas och biogödsel, till inköp av nya miljöfordon och iordningställandet av en infrastruktur för att tanka miljövänligare bränslen. Sverige kan på så sätt arbeta för våra ambitiösa klimatmål samtidigt som vi värnar vår ekonomi, lantbruket och ny grön sysselsättning.

Stockholm den 27 oktober 2010

Per Åsling (C)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av ett nationellt biogasmål samt fortsatta stimulanser för att öka biogasproduktionen och omställningen av fordonsflottan till ökad andel gasdrift.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.