Till innehåll på sidan

Nationellt handlingsprogram för suicidprevention

Motion 2004/05:So318 av Berndt Ekholm och Sonja Fransson (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett nationellt handlingsprogram för suicidprevention.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en ökad satsning på självmordsforskning.

Motivering

Tre gånger fler förolyckas varje år genom självmord än i trafiken. På 1960-talet tog cirka 1 500 personer sitt liv varje år och då dog lika många i trafiken. Idag är dödstalet lika högt för självmord men enbart en tredjedel för trafiken, trots att den ökat mycket kraftigt sedan 60-talet. Orsaken är de åtgärder som vidtagits för att få ned dödstalet.

Motsvarande åtgärder lyser till stor del med sin frånvaro när det gäller självmord.

Cirka 15  000 personer försöker varje år ta sitt liv. Varje dag tar fyra-fem personer sitt liv i Sverige. En svensk tonåring tar sitt liv varje vecka. Självmorden ökar bland tonåringar. Självmord är den vanligaste dödsorsaken i åldern 15-44 år.

Statistiken för 2002, som är den färskaste, visar vid en jämförelse med 2001 en fördubbling bland pojkar 14 år och yngre. I åldern 15-24 år är ökningen för flickor 50 % och för pojkar nästan 30 %. Självmorden ökar således kraftigt bland de unga.

I genomsnitt sjukskrivs en drabbad familj efter en familjemedlems självmord i 18 månader. Dessa fakta är skrämmande. Det krävs omedelbar handling särskilt för att få ned självmordsfrekvensen bland de unga. Det här är en synnerligen angelägen folkhälsofråga, en del av den psykiska ohälsa som ökat inte bara i vårt land. Det finns inslag i det postindustriella samhället som driver fram denna negativa utveckling. Dessa inslag måste utforskas och åtgärdas. För detta krävs en kraftig satsning på forskning.

Den nuvarande är mycket begränsad. Men det krävs också andra åtgärder.

Sedan 1992 har WHO rekommenderat varje medlemsland att anta ett nationellt handlingsprogram för suicidprevention. Sverige har ännu inget sådant program till skillnad från t.ex. Norge och Finland. Sverige bör självfallet skyndsamt skaffa sig den översikt, de målbeskrivningar och den strategi som lämpligen inryms i ett sådant program.

Stockholm den 27 september 2004

Berndt Ekholm (s)

Sonja Fransson (s)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett nationellt handlingsprogram för suicidprevention.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Delvis bifall
    Kammarens beslut
    Delvis bifall
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en ökad satsning på självmordsforskning.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.