Till innehåll på sidan

Nationellt resurscentrum för brottsbekämpning i Östergötland

Motion 2001/02:Ju244 av Yvonne Andersson (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skapa ett nationellt resurscentrum för brottsbekämpning.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ett nationellt resurscentrum för brottsbekämpning blir lokaliserat till Linköping–Norrköping-regionen.

Centrum för brottsbekämpning

En god värdegrund är basen för ett tryggt samhälle. Med det krävs också åtgärder för brottsbekämpning. De allt grövre våldsbrotten och de sofistikerade ekobrotten kräver nya och mer sammanhållna satsningar i brottsbekämpande syfte.

Ett nationellt centrum för brottsbekämpning behövs för att erbjuda en kvalificerad utbildning för de yrkesgrupper som arbetar inom relevanta områden, såsom personal från polis-, skatte-, kronofogde-, åklagar- och ekobrottsmyndigheten samt i viss utsträckning tullmyndigheten.

Lokalisering till Linköping–Norrköping-regionen

Linköpings–Norrköpingsregionen är den fjärde största i landet. Här finns mycket goda förutsättningar för ett nationellt resurscentrum för brottsbekämpning. Förutom kompetens och engagemang från olika grupper finns ett flertal myndigheter i området. Det är Linköpings universitet, Rättsmedicinalverket, Statens kriminaltekniska laboratorium, Statens väg- och transportforskningsinstitut samt Totalförsvarets forskningsinstitut. Vidare finns Integrationsverket, Kriminalvårdsstyrelsen och Migrationsverket i Norrköping.

Ett resurscentrum skulle komma att verka i en miljö som präglas av innovativ och stark akademisk grundutbildning och forskning. Det finns internationella nätverk uppbyggda i universitetets och andra myndigheters verksamhet och det kan ett resurscentrum dra nytta av.

Vid Linköpings universitet finns forskning och utbildning inom olika områden som är relevanta för brottsbekämpning. Särskilt kan följande nämnas:

  • Juridik: EG-rätt samt folk-, förvaltnings- och affärsrätt.

  • Beteendevetenskap: kompetens avseende människans språkliga och psykiska utveckling, konflikthantering, agerande i krissituationer, krisstöd, samtals- och förhörsteknik, barns och ungdomars villkor, minnesforskning, gruppdynamik samt kulturmönster och etiska relationer plus kriminologi.

  • Etik: Centrum för tillämpad etik har kompetens inom IT/dataetik och globaliseringens konsekvenser för ekonomisk brottslighet.

  • Sjukvård och hälsa: kompetens inom psykiatrisk etik och juridik. Vid Katastrofmedicinskt centrum utbildas personal för insatser på olycksplats och ledningsgrupper på sjukhus. Centret bedriver även utbildning för WHO och EU.

  • Informationsteknik: kompetens inom datalogi, datorsystem, informationsbehandling, datorlingvistik, ekonomiska informationssystem, bildbehandling, datatransmission och informationsteori.

  • Linköpings universitet bygger för närvarande upp ett nationellt ekobrottscentrum. I detta ska forskning bedrivas inom IT-relaterad brottslighet, rättsekonomiska frågor och etiska aspekter av den ekonomiska brottsligheten.

  • Tre av Rättsmedicinalverkets fyra olika grenar finns representerade vid Universitetssjukhuset som i sin tur har ett nära samarbete med Hälsouniversitetet.

  • Vidare finns i Linköping Rättsmedicinska avdelningen för toxikologisk analysverksamhet, och Rättsgenetiska institutet som arbetar utifrån DNA-analyser.

  • Statens kriminaltekniska laboratorium som är polisväsendets centrala laboratorium. Den samlade kunskapen som finns inom detta laboratorium och Rättsgenetiska institutet är unikt för landet.

Det finns således en unik mix av högkvalitativa resurser som kan tas tillvara för att bilda en högkvalitativ kunskapsbas för det brottsbekämpande arbetet i hela landet. Därför är det naturligt att föreslå att ett nationellt resurscentrum för brottsbekämpning lokaliseras till Linköping–Norrköping-regionen.

Stockholm den 24 september 2001

Yvonne Andersson (kd)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skapa ett nationellt resurscentrum för brottsbekämpning
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att ett nationellt resurscentrum för brottsbekämpning blir lokaliserat till Linköping-Norrköping-regionen
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.