Nationellt skogsmuseum

Motion 2009/10:Kr241 av Helén Pettersson i Umeå och Lars Lilja (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-01
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för Skogsmuseet i Lycksele att bli nationellt skogsmuseum.

Motivering

Sverige är det enda landet i Norden, utom Island, som inte har ett centralt skogsbruksmuseum med det övergripande ansvaret för att dokumentera skogshistoria och utvecklingen i skogsbruket. Med tanke på den enorma betydelsen som skogsbruket har haft och har för Sveriges ekonomi och utveckling är detta otillfredsställande.

Skogsmuseet i Lycksele har goda förutsättningar att fungera som ett rikstäckande museum för skogsnäringen. Stiftelsen Skogsmuseet i Lycksele är ett regionalt museum men har i praktiken redan i omkring 20 år fungerat som riksmuseum på ett utmärkt sätt, men med bristande resurser. Skogsmuseet i Lycksele är idag det enda institutionella skogsmuseet i landet med specialutbildad personal och som är öppet året runt.

Skogsmuseet ligger i hjärtat av Norrland, som är centrum för inlandets skogsbruk med regionkontor för flera stora skogsbolag och skogsägare. Regionen är också rik på skogs-, skogsbruks- och flottningsminnen och har långa skogshistoriska anor samt gamla traditioner inom skogsforskningen.

Museet har ett brett, fungerande nätverk som omfattar skogsnäringen, de kultur- och skogshistoriska museerna i Sverige och i Norden liksom med forskningen genom främst Umeå universitet, där Sveriges högsta skogliga utbildning (SLU) bedrivs. Genom universitetet har man också tillgång till skogsbibliotek och forskningsmiljöerna inom biologi, arkeologi, skogshistoria och skogsbruk.

Skogsmuseet i Lycksele har som enda museum i Sverige kapacitet och utrustning för att utföra årsringsbaserad (dendrokronologisk) åldersbestämning av träföremål och byggnader samt avancerad historisk klimatforskning. Ett nätverk mellan alla skogsmuseer i Norden och med Lycksele som centrum håller på att byggas upp i syfte att skapa en databas över alla föremål och samlingar.

Skogsmuseet i Lycksele var också föregångare med att utbilda skogstjänstemän och maskinförare i kulturmiljövård, d.v.s. att iaktta och ta vara på fornminnen och kulturspår i skogen för att förebygga skador på dessa.

Sverige är i stort behov av ett nationellt skogsmuseum. Skogsmuseet i Lycksele har goda förutsättningar för att fungera som detta.

Stockholm den 30 september 2009

Helén Pettersson i Umeå (s)

Lars Lilja (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för Skogsmuseet i Lycksele att bli nationellt skogsmuseum.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.