Nolltolerans mot arbetsolycksfall

Motion 2010/11:A391 av Isak From (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2010-10-27
Numrering
2010-10-29

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om arbetsolycksfall.

Motivering

Varje arbetsplatsolycka är skarpt läge. Då gäller det för fack, arbetsmiljöverk och polis att vara på plats och börja arbeta omedelbart.

Det är viktigt för det kommande rättsarbetet att sammanställa ett antal handfasta rutiner och anvisningar för organisation och samsyn kring allvarliga arbetsplatsolyckor.

Skyddsombud och andra lokala fackliga förtroendevalda har kunskaper och information som inte tas tillvara eller som inte ens kommer till myndigheternas kännedom efter en allvarlig arbetsplatsolycka.

Skyddsombudens roll behöver uppvärderas och tas tillvara från början när en arbetsolycka har hänt. Då ökar möjligheterna att det väcks åtal för arbetsmiljöbrott, och att det leder till fällande dom. Åtal och dom ska inte vara ett självändamål, utan en möjlighet till upprättelse och en rättvisefråga för de arbetsskadade, samt ett viktigt led i att förebygga framtida arbetsplatsolyckor.

Åklagare, polis och Arbetsmiljöverket har ett lagstiftat ansvar för att utreda allvarliga arbetsskador. Dåligt utredda allvarliga arbetsplatsolyckor försämrar möjligheterna att förebygga nya olyckor och andra arbetsskador.

Myndigheternas, till exempel polisens och Arbetsmiljöverkets, utredningar av allvarliga arbetsplatsolyckor leder sällan till konkreta resultat. Åklagare lägger ned förundersökningar i brist på bevis. Om och när åtal väcks, leder alltför få mål om arbetsmiljöbrott till fällande dom.

Allt detta leder till berättigad ilska bland löntagarna, inte minst på de arbetsplatser där en allvarlig olycka har inträffat och förundersökningen sedan har lagts ned. På arbetsplatsen vet man var det fanns brister i arbetsmiljön, många kan peka på konkreta försummelser från arbetsledningens sida och på åtgärder som borde ha vidtagits men som inte blivit av och så vidare. Kanske har det skett tillbud utan att de utretts och bristerna åtgärdats.

I det systematiska arbetsmiljöarbetet ingår att arbetsplatsen ska dra lärdom av tillbud och olyckor och vidta de åtgärder som behövs för att säkerställa att det inte kan hända igen. Skillnaden är att en olycksutredning ska vara tydligt fokuserad på en viss bestämd händelse och att det finns tidsgränser med mera som noga måste beaktas.

Åklagare måste tidigt få tillgång till alla relevanta uppgifter om och kring en allvarlig arbetsplatsolycka. Det är viktigt att skyndsamt och med alla medel från alla inblandade arbeta framåtsyftande med en utredning vid inträffad arbetsplatsolycka. Här kan de fackliga organisationernas kunskap tas tillvara bättre.

En annan viktig del i detta är att se till att samhället tydligt signalerar att varje arbetsolycksfall är oacceptabel.

Stockholm den 20 oktober 2010

Isak From (S)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om arbetsolyckfall.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.