Nordiskt Kvinnokonstmuseum i Skellefteå

Motion 2001/02:Kr391 av Ingegerd Saarinen m.fl. (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att återkomma med besked om hur ett nationellt stöd till museum Anna Nordlander skulle kunna utformas.

Motivering

Museum Anna Nordlander, Skellefteå, invigdes 1995 . Museet är det andra i Europa, efter Frauenmuseum i Bonn, som uttalat arbetar med och för kvinnliga konstnärer.

Sedan 1998 arbetar en politiskt vald styrgrupp med att utveckla museet. Från start har Skellefteå kommun tillsammans med landstinget och länsstyrelsen lämnat ekonomiskt stöd. Museum Anna Nordlander räknas in under tillväxtavtalet för Västerbottens län och har f.n. EU-bidrag. Bidrag kommer också från Stiftelsen framtidens kultur och Sparbanksfonden Norrland.

Styrgruppen har valt att arbeta undersökande och lärande. Genom samtal, seminarier, idémöten, studiebesök, samarbete och intervjuer läggs byggsten till byggsten. Man väljer en kvalitativ metod som verkar på bredden och djupet över längre tid. Önskan är att tillföra så många synpunkter och infallsvinklar som möjligt för att vidga museets nätverk – kommunalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Under projekttiden har organisationer, institutioner, föreningar och enskilda engagerats i arbetet. Bl.a. har följande aktiviteter genomförts:

  • Konstpedagogisk verksamhet för barn i åldrarna 6 – 9 år

  • Intervjuer och sammanställning av åsiktslandskapet kring museet

  • Charrette (en tävlingsform) tillsammans med SAR och byggnadsnämnden

  • Samarbete konstnärer–lokala företag i Sommarskulpturen II

  • Konst och Genus, nationellt seminarium tillsammans med KRO

  • Riksutställningar och landstinget

  • Samarbete med Västerbottensteatern (pjäs/konstutställning) och

  • Nordiska Scenografiskolan (examensarbete)

  • Brett lokalt förankringsarbete tillsammans med folkhögskolor, församlingar, studieförbund, skolor, medier.

I december avger styrgruppen sin slutrapport med förslag till framtida verksamheter, organisation och finansiering. Fem delrapporter har lämnats.

Museum Anna Nordlander har genom sitt arbete under snart tio år – först som projekt 1992–1995, sedan som fast verksamhet 1995–1997 och därefter som utvecklings­projekt 1998–2001 – tagit till sig erfarenheter, utvecklat arbetsmetoder, byggt upp samarbetskanaler och nätverk. Museet befinner sig nu på en säkrare plattform än tidigare från vilken det kan agera vidare. Ett starkt och mångfacetterat kulturliv i kommunen och regionen underlättar möjligheterna till framtida samarbete och utveckling.

Museum Anna Nordlander har idag ett starkt kommunalt och regionalt stöd. Detta bör förstärkas med ett nationellt, statligt engagemang. Genom att tilldela museet ett nationellt uppdrag, där erfarenheterna från MAN-projektet tas till vara och utvecklas, kan regeringen medverka till en breddning och fördjupning av diskussionerna kring genus och mainstreamingmetodiken.

Stockholm den 5 oktober 2001

Ingegerd Saarinen (mp)

Ewa Larsson (mp)

Barbro Feltzing (mp)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att återkomma med besked om hur ett nationellt stöd till museum Anna Nordlander skulle kunna utformas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.