Till innehåll på sidan

Nya FN-konventionen om de mänskliga rättigheterna för personer med funktionsnedsättningar

Motion 2007/08:U265 av Anne Ludvigsson och Hillevi Larsson (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2007-10-03
Numrering
2007-10-05
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige skyndsamt bör ratificera konventionen för att ge Sverige en eventuell plats i övervakningskommittén.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör uppdra till myndigheter som utövar tillsyn över den kommunala verksamheten att också övervaka kommunernas efterlevnad av konventionen.1

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen, i konventionens anda om internationellt samarbete, bör ge i uppdrag till Sida att se till att bistånd också omfattar personer med funktionsnedsättningar och deras organisationer, med fokus på utvecklandet av demokrati och mänskliga rättigheter.

1 Yrkande 2 hänvisat till SoU.

Motivering

I december 2006 signerade Sverige den nya FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och samtidigt signerade Sverige tilläggsprotokollet till konventionen.

Det är mycket glädjande att Sverige var bland de första att signera konventionen och nu finns en förväntansfull handikapprörelse som väntar på den slutgiltiga svenska ratificeringen som vi hoppas kommer att ske tidigt under 2008.

I och med ratificeringen kommer personer med funktionsnedsättningar att äntligen få rättslig tillgång till samhällets service fullt ut, oavsett om den bedrivs privat eller i offentlig regi.

Då 20 stater har ratificerat konventionen kommer en internationell övervakningskommitté att tillsättas. Det är angeläget att Sverige blir ett av de första 20 länder som ratificerar konventionen, för att ge Sverige en möjlighet att ingå i den tolv personer stora övervakningskommittén. Först då 80 länder sammanlagt har ratificerat konventionen kommer ytterligare sex personer att ingå i kommittén. Denna utökning av kommittén kan inte förväntas ske de närmaste åren.

Eftersom mycket av åtagandena i konventionen kommer att falla på kommunernas ansvar att fullgöra, är det viktigt att en tillsynsmyndighet får i uppdrag att ansvara för övervakningen av kommunernas ansvar gentemot konventionen.

En ytterligare tanke kan vara att de kommunala och landstingskommunala handikapprådens roll i framtiden klargörs och förstärks och kan omvandlas till egna kommunala övervakningsråd.

Det är också viktigt att Sverige, med sitt goda internationella rykte inom handikappolitiken, kan leva upp till artikel 32 om internationellt samarbete med bland annat kunskapsöverförande och utvecklingsprogram riktade till organisationer av personer med funktionsnedsättningar, som kommer från utvecklingsekonomier. Det måste därför uttryckas klart i regeringens direktiv till Sida att bistånd också ska omfatta personer med funktionsnedsättningar och deras organisationer, med fokus på demokrati och mänskliga rättigheter.

Stockholm den 1 oktober 2007

Anne Ludvigsson (s)

Hillevi Larsson (s)

Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige skyndsamt bör ratificera konventionen för att ge Sverige en eventuell plats i övervakningskommittén.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör uppdra till myndigheter som utövar tillsyn över den kommunala verksamheten att också övervaka kommunernas efterlevnad av konventionen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen, i konventionens anda om internationellt samarbete, bör ge i uppdrag till Sida att se till att bistånd också omfattar personer med funktionsnedsättningar och deras organisationer, med fokus på utvecklandet av demokrati och mänskliga rättigheter.
    Behandlas i
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.