Till innehåll på sidan

Ökning av statsanslagen för hälso- och sjukvården

Motion 2013/14:Fi295 av Annelie Karlsson m.fl. (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Finansutskottet

Händelser

Inlämning
2013-10-04
Numrering
2013-10-08

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av ökade statsbidrag.

Motivering

Hälso- och sjukvården i Skåne har under flera år varit kraftigt underfinansierad. Nedskärningar har fått betydande konsekvenser:

  • Anställningsstopp råder på Skånes universitetssjukhus (SUS) sedan augusti 2012. Det har inneburit att nyanställda och vikarier enbart tagits in efter godkännande från sjukhusledningen. Det har lett till en mycket pressad arbetsmiljö för den befintliga personalen och inneburit att vårdplatser fått stänga på grund av att rätt kompetens saknats.

  • Socialstyrelsen kopplar samman (minst) åtta dödsfall 2011–2013 i lex Maria-anmälningar med resursbrist och vårdplatsbrist.

  • Krisen var påtaglig inom förlossningsvården under sommaren 2013. På grund av anställningsstoppet på Sus var det svårt att rekrytera sommarvikarierande barnmorskor, vilket innebar att förlossningsplatser stängdes på grund av för lite kompetent personal. Kvinnor i aktivt värkarbete hänvisades till andra förlossningsavdelningar i Skåne och även utanför Skåne. Så kan det inte få vara en sommar till.

  • Det råder återkommande vårdplatsbrist på sjukhusen, vilket för med sig överbeläggningar där patienter läggs i korridorer eller andra utrymmen. Det innebär också att patienter utlokaliseras på andra vårdavdelningar än de som är avsedda för deras åkomma och att personalen tvingas skriva ut patienter i förtid för att frigöra platser.

  • Tillsynsmyndigheterna Socialstyrelsen och senare Inspektionen för vård och omsorg har vid flera tillfällen riktat skarp kritik mot sjukvården i Skåne. Ett speciellt tillsynsärende om patientsäkerheten på Sus öppnades i slutet av 2012, därefter har kritik riktats mot både akutmottagningen i Lund och förlossningsvården på Sus.

  • Kritik har framförts och viten har utfärdats från Arbetsmiljöverket pga överbeläggningar och dålig arbetsmiljö. På Helsingborgs lasarett har sängar återkommande stått för nära och varit placerade i korridorer. På akuten i Lund har arbetsmiljön för personalen varit så dålig att verket gjort en speciell granskning vintern 2012/13 som resulterat i skarp kritik mot att personalen inte kan sköta sitt uppdrag på grund av resursbrist.

  • Personalprotester och stora demonstrationer har skapat uppmärksamhet kring bristerna under det senaste året.

Den medicintekniska utvecklingen totalt sett gör att fler kan leva längre trots sjukdomar. Det är självklart en i grunden god utveckling. Innebörden blir dock att kostnaderna för sjukvården ständigt ökar och av det skälet krävs ökade resurser. Den situationen är långt ifrån unik för Skåne utan finns i stora delar av landet. Risken är överhängande att landstingen ständigt måste höja skatten för att klara av att hålla en jämn nivå på sjukvården. Ska sjukvården förbättras och utvecklas kommer det krävas ökade satsningar. Utifrån detta blir det närmast orimligt att lägga över allt kostnadsansvar för sjukvården på landstingen.

Med hänvisning till ovan föreslås att staten överväger ökade statsbidrag till landstingen för hälso- och sjukvården.

Stockholm den 2 oktober 2013

Annelie Karlsson (S)

Anders Karlsson (S)

Ann Arleklo (S)

Bo Bernhardsson (S)

Christer Adelsbo (S)

Hillevi Larsson (S)

Kent Härstedt (S)

Kerstin Engle (S)

Kerstin Nilsson (S)

Leif Jakobsson (S)

Marie Granlund (S)

Morgan Johansson (S)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.