Ölskatten

Motion 2004/05:Sk213 av Rolf Gunnarsson (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sänkt skatt påöl.

Motivering

Om vi först tar ölens roll i gränshandeln. Resandeinförseln och smugglingen uppmättes år 2003, av alkoholforskare vid Stockholms universitet, till 200 miljoner liter alkohol varav 130 miljoner liter var öl. Ölen stod år 2003 för 55 miljoner liter (87 procent) av smugglingen och 75 miljoner liter (55 procent) av resandeinförseln för eget bruk. Under första halvåret 2004 har ölens andel av smugglandet ökat till 89 procent och av resandeinförseln står den för 55 procent.

Enligt samma undersökning har hälften av alla svenskar över 18 år köpt alkohol från utlandet under det första halvåret 2004.

De är lätt att konstatera att ölen dominerar smugglandet, detta oavsett hur man mäter. Starköl dominerar i antal liter, i mängd ren alkohol och är den del av smugglandet som har ökat absolut mest. Smugglingen av öl har, enligt undersökningar, ökat med 66 procent under första halvåret år 2004, allt jämfört med samma tid i fjol. Under de första sex månaderna i år smugglades det in 45,6 miljoner liter öl. Den insmugglade ölen är även mätt i 100-procentig alkohol större än det insmugglande vinet och spriten tillsammans.

Tittar vi påölskatterna i några länder ser det ut så här:

  • Sverige 7:35 kronor per liter öl (5 procent)

  • Danmark 4:24

  • Tyskland 0:90

  • Estland 1:60

Siffrorna om skattesatserna säger sitt. Nu undrar man, i skrivande stund då Kent Härstedt har presenterat sin utredning, vad som händer om man följer hans "råd".

Den skattesänkning som han diskuterat är en 30-40-procentig sänkning av skatten på starksprit. En sådan skattesänkning skulle kunna bli problematisk ur ekonomiskt perspektiv. Men den riskerar ju också att bli verkningslös och inte kunna påverka gränshandeln det minsta då den skulle kunna styra konsumenterna mot starksprit snarare än alkoholsvagare drycker som öl och vin.

Öl är ju främst en ungdomsdryck och det kan ifrågasättas varför smugglingen av öl tillåts bli så stor som den blivit utan att regeringen ens funderat på en skattesänkning påölen.

De siffror som nu redovisats ger också funderingar kring bryggeribranschen. Branschen sysselsatte närmare 5.000 för några år sedan, men är i dag nere på ca 3.500 personer. Nedläggningar har skett i Göteborg och Stockholm - nedläggningar som facket vid bryggerierna varnade för då de bl a uppvaktade oss riksdagsledamöter utanför riksdagshuset. Tyvärr vågade inte så många av regeringens företrädare i riksdagen visa sig då bryggerifacket kom på besök.

Jag har i mitt hemlän - Dalarna - bryggerijätten Spendrups, i Grängesberg, Ludvika kommun. Det är en viktig arbetsplats för kommunen och länet. Frågan är om den oro som finns - och fanns hos facket då man uppvaktade oss riksdagsledamöter - kommer att ge att ytterligare arbetstillfällen försvinner inom bryggeribranschen? Frågan om alkoholskatten är här en mycket viktig bit. Jag läste i en redogörelse nyligen att Spendrups hittills i år tappat en volym som motsvarar närmare åtta miljoner burkar starköl jämfört med fjolåret.

Stockholm den 14 september 2004

Rolf Gunnarsson (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sänkt skatt på öl.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.