Ompröva 0,2-promillesgränsen till sjöss

Motion 2012/13:C246 av Maria Abrahamsson (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Civilutskottet

Händelser

Inlämning
2012-10-03
Numrering
2012-10-04

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en omprövning av 0,2-promillesgränsen till sjöss.

Motivering

Enligt båtlivsstatistiken för 2010 vistades ungefär 2,5 miljoner svenskar i en fritidsbåt någon gång under året. För många betyder båtlivet naturupplevelser, frihetskänsla och social samvaro, ibland i förening med en viss alkoholförtäring. Att kunna ta ett par pilsner, en snaps eller några glas vin under lugna förhållanden på sjön är för många båtägare en kär livsstil. Eller snarare var.

För sedan den 1 juni 2010 gäller en 0,2-promillesgräns för skeppare och besättning på båtar som kan framföras i en hastighet av minst 15 knop eller har ett skrov på minst 10 meter. Det är alltså inte bara fartvidunder och stora fartyg som träffas av den nya straffbestämmelsen, utan även högst ordinära mindre och mellanstora båtar omfattas. Lagstiftningen motiverades av sjösäkerhetsskäl. Enligt riksdagen fanns det anledning att se lika allvarligt på alkoholpåverkan till sjöss som i trafik på väg (2009/10:CU14).

Nej, man får inte vara full på sjön när man har ansvar för en besättning och andra sjötrafikanters säkerhet. Om detta är alla överens, och det är därför vi sedan länge har haft en straffbestämmelse om sjöfylleri. Den nya promilleregeln gör ingen skillnad i det fallet. Den avskräcker inte ungdomarna som buskör på fyllan på väg hem från en blöt fest eller den alkoholiserade kaptenen på skärgårdsfärjan som en vacker dag kör rakt in i bryggan med passagerare och allt.

Men den nya promillegränsen är så blint tillyxad att den slår mot den stora majoritet av båtförare som inte alls är berusade, som inte alls utgör någon fara för sig själva eller andra båttrafikanter. Det finns inga som helst belägg för att en så låg promillehalt som 0,2 är sjösäkerhetsmässigt motiverad.

Tvärtom har Högsta domstolen i en dom sommaren 2012 slagit fast att risken från trafiksäkerhetssynpunkt är lägre vid promillekörning till sjöss än i vägtrafik. I klartext betyder det att HD underkänner riksdagens resonemang om att en måttlig alkoholpåverkan till sjöss är lika straffvärd som samma alkoholpåverkansgrad vid bilkörning. Redan sunda förnuftet säger att en person som druckit några glas vin är mycket farligare bakom bilratten där det fordras snabba reflexer och blixtsnabba situationsbedömningar, än vid rodret till en båt där det finns mycket mer gott om tid att bedöma och reflektera över vilka manövrer som behöver göras för att undvika faror.

Med anledning av Högsta domstolens avgörande och med tanke på att 0,2-promillegränsen nu har varit i kraft under tre sommarsäsonger är tiden mogen att se över om lagens effekter överensstämmer med lagstiftarens intentioner. En sådan översyn bör också ifrågasätta promillegränsen och överväga om den bör anpassas till vad som gäller i våra grannländer: Norge 0,8 promille, Finland 1,0 och i Danmark 0,5 men då bara för höghastighetsbåtar.

Stockholm den 27 september 2012

Maria Abrahamsson (M)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en omprövning av 0,2-promillesgränsen till sjöss.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.