Till innehåll på sidan

Överföring av länsanslagen till de kommunala samverkansorganen

Motion 2004/05:N303 av Jan Andersson (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om länsanslagets fördelning till samverkansorganen.

Motivering

När de kommunala samverkansorganen bildades 2003 överfördes 25 procent av anslaget 33:1 Allmänna regionalpolitiska åtgärder från länsstyrelserna i berörda län till de kommunala samver­kansorganen. För Regionförbundet i Kalmar län och Gotlands kommun gäller att de båda regionerna har samma tilldelning som under försöksverksamheten, vilket innebär att 90 procent av anslaget 33:1 förs över. Att inte hela anslaget går till samverkansorganen motiveras av regeringen med att länsstyrelserna har kvar uppgifter inom t ex områdena statlig sektorssamordning och jämställdhet som bör kunna finansieras inom länsanslaget. Fördelningen 90 %/10 % gäller även för självstyrelseorganen Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Att de samverkansorgan som tidigare ingick i försöksverksamhet och de samverkansorgan som senare bildats har olika andelar av länets anslag, motsvaras inte av någon skillnad i deras uppgifter för övrigt.

Samtliga samverkansorgan och Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet begärde för ett år sedan att schablonfördelningen av anslaget skulle upphöra inför år 2004 och att fördel­ningen på ett bättre sätt skulle spegla att samverkansorganen tagit över det regionala utvecklings­ansvaret från länsstyrelserna. Samverkansorganens agerande ledde till att några samverkansorgan fick 40 procent av länsanslaget.

Enligt regeringens förordning (2003:596) om bidrag för projektverksamhet inom den regionala utvecklingspolitiken ska den regionala utvecklingspolitiken bedrivas i enlighet med de regionala utvecklingsprogrammen och de regionala tillväxtpro­grammen samt som medfinansiering av strukturfondsprogrammen.

Som motiv för att låta delar av projektmedlen finnas kvar på länsstyrelserna har uppgetts att länsstyrel­serna måste kunna medfinansiera fleråriga projekt som de beslutade om innan samverkans­orga­nen bildades. I och med utgången av 2004 bör alla treåriga projekt som länsstyrelsen beslu­tat om före 2003 ha rekvirerat samtliga tilldelade medel.

Från och med i år ansvarar samverkansorganen för beredning av strukturfondsansökningar. De regionala projektmedlen används också som medfinansiering till EU-projekt. Det blir betydligt mer rationellt om all hantering av EU-projekt finns på ett och samma ställe.

I dag är det mycket svårt för regionernas projektägare att förstå varför vissa projektmedel hante­ras av länsstyrelsen och andra av samverkansorganen. Systemet skulle bli väsentligt mycket mera lättöverskådligt gentemot dem som söker projektmedel respektive medfinansiering av EU-pro­jekt om alla projektmedel fanns inom samma organisation.

Jag anser att samtliga samverkansorgan skall beviljas 90 % av länsanslaget (33:1) på samma sätt som samverkansorganen Regionförbundet i Kalmar län och Gotlands kommun samt självstyrelseorganen Region Skåne och Västra Götalandsregionen redan har.

Vad som ovan anförts om länsanslagets fördelning till samverkansorganen skall ges regeringen till känna.

Stockholm den 29 september 2004

Jan Andersson (c)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om länsanslagets fördelning till samverkansorganen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.