Översyn av LAS

Motion 2017/18:2833 av Anette Åkesson (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämnad
2017-10-04
Granskad
2017-10-04
Hänvisad
2017-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över turordningsregeln i lagen om anställningsskydd genom att underlätta för företag att få fram den personal man behöver samtidigt som personalens inlåsningseffekter försvinner, vilket skulle bidra till en ökad rörlighet och bättre fungerande arbetsmarknad och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur lagen om anställningsskydd kan reformeras genom att exempelvis genom förhandlingar med berört fackförbund möjliggöra annan plats än sist i turordningen en nyanställd kan få redan vid anställning för att underlätta för personer att byta arbetsgivare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag är det arbetsmarknadens parter som ansvarar för att arbetsmarknaden fungerar på ett bra sätt. Det finns ett undantag: LAS, lagen om anställningsskydd, som är tänkt att skydda arbetstagare vid uppsägningar och avskedande, är en lag och som sådan är det regeringen som lägger förslag på förändringar och riksdagen som fattar beslut.

Det finns en hel del kritik mot LAS, bland annat gällande turordningsreglerna i 22 §. Unga och utlandsfödda kan ha svårt att komma in på arbetsmarknaden. Men det finns även en inlåsningseffekt hos de som arbetat länge. Det finns många som stannar längre än de skulle vilja på grund av att de inte vill byta jobb för att de på den nya arbets­platsen hamnar sist i en eventuell turordningslista. Arbetstagare med längre anställ­ningstid har företräde framför dem med kortare anställningstid. Denna regel kan därför på olika sätt förhindra en optimal matchning, vilket skadar både arbetsgivare och arbetstagare.

Visserligen finns det flera undantag i turordningsregeln och kollektivavtalen kan åsidosätta dem men för en enskild arbetstagare utgör de ändå ett effektivt hinder att söka att byta jobb till ett som kanske passar bättre. Förhandlingar för att fastställa turordningslista inleds först när en aktuell situation uppstår, inte vid anställning.

En möjlighet att förbättra funktionssättet är att man öppnar upp LAS för möjligheten att företag kan förhandla med berört fackförbund om vilken plats i turordningen en nyanställd ska få redan i anställningsskedet, att det blir en del av förhandlingspaketet tillsammans med lön, tillträdesdatum och liknande. Det innebär att företag får fler sökande till ett jobb med rätt kvalifikation samtidigt som de med mångårig erfarenhet från andra arbetsplatser vågar söka dem.

En sådan förändring av LAS skulle innebära att fler vågar söka nytt jobb, att både arbetstagare och arbetsgivare blir nöjdare då matchningen blir bättre liksom därför även arbetsmarknaden fungerar bättre. När flexibiliteten ökar gynnas även indirekt unga och utrikes födda som har svårare att ta sig in på arbetsmarknaden.

 

 

Anette Åkesson (M)

 

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över turordningsregeln i lagen om anställningsskydd genom att underlätta för företag att få fram den personal man behöver samtidigt som personalens inlåsningseffekter försvinner, vilket skulle bidra till en ökad rörlighet och bättre fungerande arbetsmarknad och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Arbetsmarknadsutskottet
    Betänkande 2017/18:AU9
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur lagen om anställningsskydd kan reformeras genom att exempelvis genom förhandlingar med berört fackförbund möjliggöra annan plats än sist i turordningen en nyanställd kan få redan vid anställning för att underlätta för personer att byta arbetsgivare och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Arbetsmarknadsutskottet
    Betänkande 2017/18:AU9
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.