Pengars påverkan på allmänna val

Motion 2003/04:K403 av Britta Lejon och Sonja Fransson (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tydliggöra pengars inverkan på val och folkomröstningar.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en öppen redovisning av partiers och personvalskampanjers ekonomiska resurser i allmänna val och folkomröstningar, både nationellt och lokalt.

Motivering

Demokratin är det bästa sättet för oss människor att fatta gemensamma beslut, men demokratin är också det mest sårbara av alla statsskick. Demokratin mås­te ständigt värnas och vårdas. Varje ny generation måste se och möta de utmaningar som demokratin ställs inför. De grundläggande reglerna för hur vi människor fattar gemensamma beslut måste åtnjuta folkets förtroende. Regler­na kring valen måste kunna garantera valens demokratiska legitimitet.

Sverige är i ett internationellt perspektiv avvikande såtillvida att vi saknar lagstiftning som reglerar pengars inflytande över våra allmänna val och folkomröstningar. Det är möjligt att det svenska valsystemets utformning bl.a. med proportionella val, i kombination med den hittillsvarande politiska kulturen, inneburit att olika politiska aktörers finansiella resurser haft en begränsad betydelse för valen och att därmed allmänhetens förtroende för valens legitimitet kunnat upprätthållas.

Sverige förändras. Så också vårt valsystem, vår politiska kultur och människors förväntningar på demokratin. Folkomröstningen om införandet av euron visar tydligt behovet av ett nytt regelverk. På vilka sätt skall finansiell styrka tillåtas påverka allmänna val och folkomröstningar? Regeringen tillsatte år 2002 en utredning som skulle följa upp hur partiernas överenskommelse om en offentlig redovisning av sina ekonomiska förehavanden sköts. Utredningen skulle följa 2002 års allmänna val och göra internationella jämförelser. Utredningen skulle särskilt ägna personvalskandidaternas kampanjer uppmärksamhet. Utredningen beräknas bli klar i december 2003.

Utan att nu veta vilka slutsatser som utredningen kommer fram till menar vi att riksdagen måste kunna ange en inriktning för den fortsatta behandlingen av dessa frågor.

  1. De hittillsvarande överenskommelserna har varit viktiga, men otillräckliga. I Sverige finns det för närvarande långt mer än hundra partier, och bara riks­dagspartierna har ingått överenskommelser om en öppen redovisning.

  2. Översynen om pengars inverkan på val måste omfatta alla val. Både allmänna val och folkomröstningar, på såväl nationell som lokal nivå. Det hand­lar om väljarnas insyn och förtroende för valen.

  3. Frågeställningen om pengars inverkan på val måste diskuteras mer långtgående än vad hittillsvarande utredningar kommer att ge oss underlag för. Helt klart är att vi måste ställa upp regler som garanterar väljarnas insyn. Därutöver måste utredas om det finns anledning att ställa upp regler som begränsar den finansiella styrkans påverkan på valen. Den nyss avslutade folkomröstningen om eurons införande visar nödvändigheten av att vi ser över den frågeställningen.

Stockholm den 7 oktober 2003

Britta Lejon (s)

Sonja Fransson (s)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tydliggöra pengars inverkan på val och folkomröstningar.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en öppen redovisning av partiers och personvalskampanjers ekonomiska resurser i allmänna val och folkomröstningar, både nationellt och lokalt.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.