Personval

Motion 2004/05:K209 av Rolf Gunnarsson (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om personval.

Motivering

Personvalet har kommit för att stanna - trots att det blev en tillbakagång på personvalskryssandet i valet 2002 och trots att många motståndare finns. Det behövs en mera omfattande och bättre information kring vad kryssandet innebär. Många tror också - felaktigt - att man inte "behöver" kryssa förstanamnet på en valsedel. Inget är ju mer felaktigt, det visade valresultatet 2002, där många "ettor" blev förbikryssade. Det får inte föreligga minsta tveksamhet om personkryssandets "regler" och hur personvalet fungerar. Detta också då det gäller spärregler m m. Men det verkar som om det inte skall klart sägas vad personvalet innebär.

Det bäste vore - för att få till en ökad aktivitet kring valet av oss politiker - att det blev ett obligatoriskt kryssande. Men för detta krävs en mycket omfattande information inför kommande val.

I dag finns ju spärrar, på fem respektive åtta procent, för kommunerna/landstingen och riksdagen.

Ett rent personval - utan spärrar - skulle ge en mera stimulerande debatt och politiker, som bara "lever på" att man "förs fram av partiet", skulle få arbeta mera och aktivare och mera utåtriktat. Detta för att kunna hävda sig. Ingen politiker skulle med ett sådant system kunna räkna med att föras fram av partiet utan allt skulle gå ut på att politikern tvingades "arbeta" för att bli känd. Det är ofta politiker - som ligger mycket lågt i sitt arbete - som är motståndare till personvalet.

Spärrarna bör - om inte en "nollspärr" införs - i ett första steg sänkas till samma nivå och sedan tas bort helt. Den politiker som får de flesta rösterna och har det största förtroendet hos väljarna skall självklart ha det politiska uppdrag som det handlar om.

I mitt hemlän Dalarna noteras minus på intresset att kryssa. 27 procent kryssade i valet till riksdagen 2002, medan siffran för 1998 var 37. Siffran i kommunvalet i Dalarna var år 2002 36 procent mot 42 i valet 1998, och i landstingsvalet i Dalarna sjönk kryssandet från 38 till 29.

Kryssandet innebär också - för oss som får många kryss - att vi kan ställas mera ansvariga för den politik vi sedan bedriver. Detta sagt fullt medveten om att vissa partier vill ha regler där partierna - inte politikerna - är ansvariga. Trots att vissa partier, vid valet 2002, sa att man inte skulle satsa på personval kunde man se fotografier på lokala riksdagskandidater från exempelvis (s) efter våra vägar.

Personvalet har kommit för att stanna och personvalet bör utvecklas - allt för att sätta hårdare press på oss politiker.

Vi måste sätta stopp för att politiker som "förs fram av partierna" också skall styra hur personvalet skall utvecklas. Det finns helt klart en rädsla hos vissa politiker - främst inom socialdemokratin och vänstern - för att ha ett renare och klarare personval.

Stockholm den 8 september 2004

Rolf Gunnarsson (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om personval.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.