Polisutbildning i Gävleborgs län

Motion 2009/10:Ju220 av Hans Backman (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2009-09-29
Numrering
2009-10-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att etablera en ny fast polisutbildning i Gävleborgs län.

Motivering

Polisen har en central roll i att ge skydd åt medborgarna. Fler och synligare poliser fungerar både brottsförebyggande och stärker polisens kapacitet. Fler brott upptäcks. Andelen uppklarade brott kommer att öka. Vi kan intensifiera arbetet mot ungdomsbrottslighet och samtidigt stävja den grova organiserade brottsligheten. I valet för tre år sedan lovade alliansen att det ska finnas 20 000 poliser år 2010 och det löftet säkerställer alliansregeringen nu genom ett betydande resurstillskott till polisen, vilket är både efterlängtat och mycket bra.

Högskolan i Gävle har anmält intresse för etablering av en ny fast polisutbildning i Gävleborg. Jag anser att Gävleborgs län är en lämplig region att etablera en ny fast polisutbildning på. Högskolan i Gävles intresseanmälan bör därför stödjas.

Gävleborgs län deltar i Polishögskolans distansutbildning. Utbildningen är förlagd till Söderhamn och Centrum för flexibelt lärande. Verksamheten möjliggörs genom nära samverkan med länets polismyndighet.

Söderhamn är en av nio orter som har polisutbildning på distans. Polisyrket är populärt och distansutbildningen lockar allt fler. Utbildningen i Söderhamn tar emot studerande från hela Gävleborg. 70 procent av utbildningen är på distans, resterande 30 procent sker på Polishögskolan i Solna. Det innebär att de studerande tillbringar 12–14 veckor uppdelat i olika perioder på Polishögskolan.

Polisstudenterna har genom att studierna genomförts i Söderhamn även haft samverkan med övriga lärcentrastudenter: socionom-, lärar- och sjuksköterskestudenter. Centrum för flexibelt lärande har samarbete med ett tiotal högskolor och universitet. Flera deltagare har efter den teoretiska delen ansökt om praktiktjänstgöring i regionen.

Genom etableringen av distansutbildningen till länet har nya målgrupper rekryterats, vilket i sin tur underlättat rekryteringen till de lokala polisdistrikten. En etablering av en ny fast polisutbildning i Gävleborgs län skulle ytterligare underlätta rekryteringen av poliser till länet och ge förutsättningar för att de positiva och viktiga satsningar på fler poliser som alliansregeringen nu gör kommer att få full effekt i Gävleborg. Detta är viktigt eftersom det råder polisbrist i flera kommuner i länet. I en kommun som Hofors med cirka 10 000 invånare är poliserna idag alltför lite synliga och upplevs vara för långt bort när brott begås.

Kommuninnevånarna i flera av länets mindre kommuner känner därför oro för sin rättstrygghet. Företagarna känner oro för att utsättas för upprepade inbrott. Företagare som haft många inbrott drabbas också av svårigheter när de ska försäkra sina firmor.

Den otrygghet som växt fram hos befolkningen i länets mindre kommuner riskerar att leda till befolkningsminskning, då människor väljer att flytta till platser där de kan känna sig trygga. Kommunerna riskerar också att förlora företag och arbetslösheten riskerar därmed att öka. På sikt vore detta givetvis förödande för länets mindre kommuner.

Stockholm den 28 september 2009

Hans Backman (fp)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att etablera en ny fast polisutbildning i Gävleborgs län.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.