Förlägg polisutbildningen till Högskolan i Gävle

Motion 2004/05:Ju307 av Ragnwi Marcelind (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen upprättar en strategi för hur rekryteringen av poliser till landsbygds- och glesbygdsområdena skall intensifieras.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förlägga polisutbildning till Högskolan i Gävle.

Motivering

En fungerande rättsordning är oumbärlig för ett gott samhälle. Rättsväsendet måste utvecklas så att det kan möta morgondagens behov och påfrestningar och garantera medborgarna rättstrygghet i ett internationaliserat samhälle.

Nedskärningarna inom rättsväsendet har gått så långt att många ställer sig frågan: Kan man lita på rättsväsendet, lagstiftningen och myndigheterna? Polisstationer läggs ned eller håller stängt. Polispatrullerna är för få, och väntetiderna så långa. Utryckningar sker enbart på allvarliga anmälningar, och otryggheten ökar.

Regeringen anför att antalet poliser ska öka med 4 000 på fyra år. År 2003 fanns totalt 16 292 poliser. Detta visar att utbildningstakten måste öka drastiskt. För år 2002 ökade antalet poliser netto med 29 och för 2003 med 143 poliser. 6 618 poliser är mellan 50 och 60 år. Av hälsoskäl är 500 poliser befriade från nattjänst. 900 poliser är långtidssjukskrivna. Från 1999 till 2003 lades 53 polisstationer ned. År 2002 lades 192 närpolisområden ned. I Stockholms län har 17 av 62 polisstationer lagts ned. Den samlade bilden ger oss tydliga besked om att det finns stora problem inom polisorganisationen.

I september 2004 finns cirka 450 poliser i Gävleborgs län. Andelen poliser 55 år eller äldre är stor, och enligt prognos över personallägets utveckling till år 2005 beräknas omkring 50 poliser gå i pension. Den förhållandevis höga medelåldern och pensionsavgångar framöver bidrar till att behovet av nyrekrytering är stort. Men nyrekrytering är svårt. I dag är rekryteringen låg, medelåldern hög och sjukfrånvaron hög. Samtidigt har Gävleborgspolisen lägre uppklaringsnivåän genomsnittet i landet samt färre ärenden till åklagare. Detta ger en oroväckande bild och pekar på behovet av större samordning och rörlighet. Det visar också behovet av rekrytering av nya poliser och helst poliser som bor regionen. Idag är det svårt att rekrytera poliser till landsbygds- och glesbygdsområden. Ett sätt att göra det möjligt att få personer i vårt län att söka till polisutbildningen och sedan bli kvar i regionen efter avslutad utbildning vore att låta en del av polisutbildningen läggas ut på Högskolan i Gävleborg. Detta skull göra det möjligt att öka utbildningstakten utan att för den skulle behöva starta ytterligare en polishögskola med allt vad investeringskostnader det innebär. Det skulle underlätta för människor som bor i regionen att kunna studera på polisutbildning utan att behöva lämna hem och familj. Det skulle också skapa större förutsättningar att få behålla dessa poliser i vårt län efter det att polisutbildningen är avklarad. Det skulle även ge Högskolan i Gävle större möjligheter att fortsätta sin breddning och expansion. Vid högskolan finns 6 institutioner, ca 35 utbildningsprogram och drygt 600 kurser inom ämnesområdena beteendevetenskap, ekonomi, humaniora och samhällsvetenskap, matematik, natur- och datavetenskap, teknik, utbildningsvetenskap och vårdvetenskap. Totalt studerar ca 12 000 studenter vid Högskolan i Gävle. Snabbare än de mer traditionella universiteten och högskolorna har högskolan anpassat utbildningarna till marknadens krav och vågat prova nya undervisningsformer, bl.a. olika former av distansutbildning.

Gävleborgs län har en mycket hög arbetslöshet bland ungdomar och en låg utbildningsnivå. Därför bör särskilda satsningar göras i Gävleborg för att utveckla nya utbildningar som kan ge länets ungdomar varaktig sysselsättning inom viktiga samhällsområden.

Högskolan i Gävle är också genom sin satsning på geografisk informationsteknik och etableringen av GIS-institutet och föreningen Future Position X väl rustad för att genomföra utbildning i användningen av nya tekniska hjälpmedel inom GPS och positionering. Mot bakgrund av ovanstående yrkar jag på att det omgående görs möjligt att förlägga polisutbildning på Högskolan i Gävle.

Stockholm den 28 september 2004

Ragnwi Marcelind (kd)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen upprättar en strategi för hur rekryteringen av poliser till landsbygds- och glesbygdsområden skall intensifieras.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förlägga polisutbildning till Högskolan i Gävle.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.