Till innehåll på sidan

Rättssäkerhet i samband med FN-sanktioner

Motion 2006/07:U298 av Aleksander Gabelic och Margareta Israelsson (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2006-10-31
Numrering
2006-11-02
Hänvisning
2006-11-07
Bordläggning
2006-11-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att Sverige i FN arbetar för rättssäkerhet i samband med sanktioner mot enskilda.

Motivering

Effektiv terroristbekämpning är i allas intresse. Demokrati och mänskliga rättigheter är två sidor av samma mynt, utan demokrati finns inga mänskliga rättigheter och utan mänskliga rättigheter finns ingen demokrati. Dessa universella värden måste alltid försvaras, terrorhandlingar kan inte accepteras.

Kampen mot terrorismen måste föras med full respekt för grundläggande mänskliga rättigheter. För Sveriges del måste den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter och grundläggande friheter vara ledfyren i lagstiftningsarbetet. Eftersom alla medlemsstater i EU är bundna av konventionen måste förstås också EU leva upp till de principer konventionen står för.

Dessvärre innehåller konventionen en undantagsklausul genom vilken ett medlemsland under hänvisning till särskilda förhållanden i landet kan sätta hela eller delar av konventionen ur spel. Denna regel har England sedan flera år utnyttjat.

Omedelbart efter terrorattacken på Word Trade Center i New York beslutade FN-kommittén att vidta långtgående åtgärder mot flera personer. FN:s medlemsländer är tvingade att följa dessa beslut. För Sveriges del innebar det att tre i Sverige bosatta somalier fick sin rörelsefrihet allvarligt begränsad, sina tillgångar frysta och inkomstmöjligheter blockerade. Dessbättre är dessa åtgärder upphävda. Deras sak har dock inte prövats i domstol vilket är en grundläggande princip i varje fungerande rättstat. EG-domstolens förstainstans beslutade att den inte var behörig att överpröva FN:s beslut.

Denna brist på rättsmedel för individen är oacceptabel. Sverige måste i FN aktivt arbeta för att rättsmekanismer införs så att enskilda kan få beslut som riktar sig mot dem prövade i minst en domstolsinstans.

Stockholm den 25 oktober 2006

Aleksander Gabelic (s)

Margareta Israelsson (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att Sverige i FN arbetar för rättssäkerhet i samband med sanktioner mot enskilda.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.