Till innehåll på sidan

med anledning av skr. 2007/08:123 Redovisning av skatteutgifter 2008

Motion 2007/08:Sk33 av Helena Leander m.fl. (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Regeringsskrivelse 2007/08:123
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2008-05-07
Bordläggning
2008-05-08
Hänvisning
2008-05-09

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om enkelhet och likformighet i skattesystemet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avveckla skattesubventioner till fossilbränslen.

Motivering

Enkelhet och likformighet är eftersträvansvärda i ett skattesystem. Alltför många undantag minskar transparensen, försvårar för de skattskyldiga, urholkar skattebaserna och riskerar att leda till osund skatteplanering och minskad legitimitet för systemet. Samtidigt kan skatter och skattelättnader vara kraftfulla styrmedel i de fall man av olika skäl vill styra konsumtions- och produktionsbeslut, och därför kan undantag ibland vara legitima.

Skatteutgifter, dvs. stöd som sker i form skattenedsättningar och därmed minskar statens inkomster snarare än ökar dess utgifter, kan delas in i två grupper. Den första gruppen är rena stöd som av olika skäl sker på budgetens inkomstsida, och den andra är skattetekniskt motiverade undantag i form av schablonregler och liknande. Givet ett komplext regelverk anser vi att schablonregler ibland kan vara motiverade av förenklingsskäl. Av praktiska skäl kan också skattenedsättningar ibland vara en lämplig stödform, men generellt förespråkar vi viss restriktivitet med stöd på budgetens inkomstsida.

På framför allt punktskatteområdet finns en rad undantag från energi- och koldioxidskatt som inte kan ses som annat än indirekta subventioner till användningen av fossila bränslen. Exempelvis betalar flyget trots sin stora klimatpåverkan varken koldioxid- eller energiskatt och har därtill nedsatt moms till 6 %. Målsättningen bör rimligen vara att avveckla dessa. I vissa fall motiveras undantagen av konkurrensskäl eller regional­politiska skäl, men även i dessa fall bör man se över om undantagen kan minska, villkoras eller kompenseras på annat sätt för att på så sätt öka miljöstyrningen.

En enig klimatberedning föreslår att nedsättningen av koldioxidskatt för den del av industrin som inte omfattas av EU:s handel med utsläppsrätter samt inom jordbruket och andra areella näringar ska minska. Detta bör vara ett första steg. Därefter bör övervägas om kvarvarande konkurrensmotiverade undantag kan villkoras mot andra miljöstyrmedel, på liknande sätt som Program för energieffektivisering för den energiintensiva industrin.

Även skattebefrielsen för biobränslen bör miljövillkoras. I förlängningen bör målet vara att prisskillnaden mellan fossila och förnybara bränslen ska kunna upprätthållas genom att fossila bränslen betalar sina fulla samhällskostnader i stället för att förnybara bränslen befrias från energiskatt. Torv bör i skattesammanhang behandlas som ett fossilt bränsle, då det endast är förnybart i ett mycket långt tidsperspektiv.

Stockholm den 7 maj 2008

Helena Leander (mp)

Mikaela Valtersson (mp)

Per Bolund (mp)

Ulf Holm (mp)

Karin Svensson Smith (mp)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om enkelhet och likformighet i skattesystemet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avveckla skattesubventioner till fossilbränslen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.