Regionalt självstyre i Skåne

Motion 2004/05:K250 av Peter Danielsson och Tobias Billström (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att försöket med utökat regionalt självstyre i Region Skåne bör permanentas.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda möjligheter att överföra fler ansvarsområden till självstyrelseorganet i Region Skåne.

Försök med utökat regionalt självstyre

Riksdagsbeslutet med anledning av propositionen "Den regionala samhällsorganisationen" innebar att nya självstyrelseorgan bildades i försökslänen med syfte att utveckla former för bättre demokratisk förankring av det regionala utvecklingsarbetet.

Olika former av försöksverksamhet med ändrad regional ansvarsfördelning bedrivs i Kalmar, Gotlands och Skåne län samt i Västra Götaland. Två av regionerna, Västra Götalandsregionen och Region Skåne, har även ansvaret för de uppgifter som normalt återfinns hos landstingen, exempelvis hälso- och sjukvård. Dessa båda regioner har självstyrelseorganen i form av direktvalda regionfullmäktigeförsamlingar som högsta beslutande instans.

Försöksverksamheten innebär att självstyrelseorganen fått ökat ansvar för det regionala utvecklingsarbetet. Dessutom har vissa statliga uppgifter överförts, exempelvis beslut om långsiktig plan för den regionala transportinfrastrukturen, beslut om användningen av vissa regionalpolitiska medel och andra utvecklingsmedel samt fördelning av statsbidrag till regionala kulturinstitutioner.

Regeringens negativa inställning

När regeringen i september 2001 presenterade sin syn på försöksverksamheten i propositionen "Regional samverkan och statlig länsfövaltning" framkom tydligt regeringens negativa inställning till regionförsöken. Regeringens förslag innebar fortsatt försöksverksamhet till 2006, men med minskat mandat. Efter behandling i konstitutionsutskottet ändrades emellertid förslaget och riksdagen beslutade att verksamheten i Region Skåne och Västra Götaland även fortsättningsvis skulle regleras av den försökslag som gällde sedan tidigare. Dessutom fick självstyrelseorganet i Skåne även fortsättningsvis ha hand om fördelningen av statliga kulturbidrag till regionala kulturinstitutioner. Efter lång debatt förlängdes alltså försöksverksamheten i Region Skåne.

Sedan dess har regeringen initierat två nya utvärderingar av försöken med utökat regionalt självstyre. Dessutom har regeringen tillsatt Ansvarskommittén för att utreda hela samhällsorganisationen i en mycket ambitiös utredning. Inom ramen för den utredningen skall även regionfrågan och regionförsöken behandlas. Sannolikt kommer Ansvarsutredningen inte att vara färdig och remissbehandlad i början av 2006, då frågan om en förlängning av regionförsöken måste behandlas eftersom den nuvarande försöksperioden går ut 2006.

Mot bakgrund av regeringens tämligen njugga inställning till regionförsöken, är det lätt att misstänka att regeringen vill få fram ett mer negativt underlag som skall visa att regionförsöken inte fungerar "effektivt" eller "demokratiskt". Kanske är planen att använda underlagen för att motivera att försöksverksamheten inte skall förlängas redan 2006. I en interpellationsdebatt i januari 2004 meddelade statsrådet Lars-Erik Lövdén att det samlade resultatet av utvärderingarna kommer att överlämnas till Ansvarskommittén och att dessa kommer att utgöra ett viktigt underlag för kommitténs ställningstagande till försöksverksamheten. En rimlig konsekvens av det uttalandet bör vara att regeringen kommer att förorda att regionförsöken förlängs i avvaktan på Ansvarsutredningens helhetsförslag.

Region Skåne - en riktig region

I Skåne rådde före Region Skånes bildande en närmast kaotisk situation med två län, tre sjukvårdshuvudmän, två trafikhuvudmän, ett länstrafikbolag och flera kommunförbund. Det medförde att det blev svårt att med kraft driva frågor som var viktiga för Skåne. Trots att det inte är så länge sedan Region Skåne bildades och övertog ansvaret för det regionala utvecklingsarbetet har mycket gott åstadkommits. Det har bland annat skapat ett samlat engagemang för Skånes utveckling och starkare förankring för de regionala utvecklingsfrågorna.

Verksamheten har utvecklats i samråd med de skånska kommunerna, företagen samt andra organisationer och myndigheter. Det råder stor enighet i Skåne om fördelarna med det regionala självstyret. Försvaret av regionförsöket har för många skåningar blivit lika viktigt som den regionala utvecklingsverksamheten. Då handlar det inte främst om makt, utan om möjligheten att i Skåne skapa de förutsättningar för utveckling, tillväxt och framtidstro som så väl behövs.

Region Skåne är unik i sällskapet av regioner i försöksverksamheten. Skåne är en tydligt geografiskt avgränsad region med gemensamma värderingar och gemensam kultur. Skånes position i södra Östersjön och i Öresundsregionen ökar dessutom behovet av ett regionalt organ som kan föra Skånes talan angående exempelvis integration över sundet, infrastruktur, samarbeten och olika former av gränsproblematik. Till skillnad från landshövdingen företräder regionfullmäktige skåningarna mot omvärlden, exempelvis i kontakterna med länder i Skånes närområde, såsom Danmark, Tyskland och Polen.

Det är vår uppfattning att försöket med utökat regionalt självstyre har fallit väl ut i Skåne. Sannolikt beror det på att Region Skåne är en riktig region och att engagemanget för den regionala utvecklingen har varit stort. För att kunna fortsätta att utveckla Region Skåne tycker vi att det är av yttersta vikt att den nuvarande försöksverksamheten permanentas.

Regionalt självstyre är bra för Skåne

I Region Skåne har mycket åstadkommits inom de ansvarsområden som de regionala självstyrelseorganen har övertagit. Öppenheten för att prova nya sätt att arbeta och för att testa nya idéer har ökat. Samtidigt har det politiska engagemanget för regionala utvecklingsfrågor ökat. Mycket talar för att ökat

regionalt självstyre är bra för Skåne.

Samhällsutvecklingen ställer allt större krav på regional samverkan mellan olika aktörer. Samtidigt blir det allt tydligare att de samlade regionala resurserna måste mobiliseras för att åstadkomma goda förutsättningar för utveckling och tillväxt i Skåne.

En annan fördel med Region Skåne är att det skapas en tydlig och sammanhållande aktör i regionen. Regionfullmäktige har inte länsstyrelsens eller landshövdingens dubbla lojaliteter gentemot dels staten, dels regionen. Dessutom kan regionfullmäktige representera regionen både i nationella och internationella sammanhang.

Även ur demokratiskt perspektiv är ökat självstyre att föredra. Länsstyrelsen eller landshövdingen går inte att rösta bort. Däremot kan medborgarna ställa folkvalda skånska politiker till svars, vilket gör det lättare för dem att påverka den politiska beslutsprocessen och utkräva ansvar för Skånes utveckling.

Ett första steg i att värna det regionala självstyret i Skåne är att permanenta den nuvarande försöksverksamheten. Nästa steg är att utreda vilka fler uppgifter som kan flyttas från staten, främst länsstyrelsen, till Region Skåne. Det kan exempelvis handla om att öka Region Skånes inflytande över infrastruktursatsningar i Skåne, kultursatsningar, utbildning och andra frågor som anknyter till det regionala utvecklingsarbetet. Länsstyrelsen och landshövdingen bör på sikt kunna avvecklas helt.

Stockholm den 22 september 2004

Peter Danielsson (m)

Tobias Billström (m)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att försöket med utökat regionalt självstyre i Region Skåne bör permanentas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda möjligheter att överföra fler ansvarsområden till självstyrelseorganet i Region Skåne.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.