Till innehåll på sidan

Regionbildningen i Stockholm-Mälardalen

Motion 2008/09:K230 av Jörgen Johansson och Roger Tiefensee (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-01
Numrering
2008-10-02

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en sammanhållande kraft i utvecklingen av huvudstadsregionen i Sverige.

Motivering

Regionaliseringen i Sverige har diskuterats under tre decennier, och nu börjar vi vara framme vid ett slutligt avgörande. Tyvärr finns det, trots så kallad lokal förankring, olika syn i olika delar av tilltänkta regioner då sjukvården getts ett stort utrymme att styra regionbildningen. Av de gångna årens diskussioner kan man konstatera att det här knappast är en folklig fråga utan allt mer framstår som ett elitistiskt projekt. Trots det fordras en förändring av nuvarande indelning i syfte att effektivisera verksamheter, gagna tillväxt och ge ökat lokalt/regionalt demokratiskt inflytande över vissa frågor.

Som dagens situation framtonar så finns inte full enighet inom Mälardalen om regionens framtida utformning. Samtidigt bör staten se över sina ansvarsområden i syfte att effektivisera dessa. Någon samordnad diskussion kring detta har inte skett, och nu finns en mängd frågetecken som kräver sitt svar samtidigt som de förslag som finns i hög grad är utformade efter gamla vårdstrukturer som knappast har någon förankring i det framtida samhället.

I Mälardalen har fem län övat i funktionen som tilltänkt region i 15 år. Förståelsen människor emellan, inom regioner, har ökat i stor omfattning. Den tidigare härskande 08-synen i Stockholms omgivande län har förändrats till förståelse, vilket också präglat Stockholms företrädare. Regionens agerande i infrastrukturfrågor gentemot staten har visat att detta är en realitet. Att efter 15 års arbete, med ett tydligt underifrånperspektiv förändra den uppbyggnaden, framstår som en stor kapitalförstöring. Inom regionen har en klar majoritet av de politiska partierna formulerat sin syn på den framtida regionbildningen utifrån ett kartperspektiv. Målet är att de län och kommuner som så önskar i Mälardalen bildar en gemensam regionkommun.

Initialt framstår dock Mälardalsregionen geografiskt som ett område där länen Stockholm, Sörmland och Västmanland utgör en kärna och där kommuner som Enköping, Bålsta och kanske någon kranskommun från andra län kan tillkomma som regionmedlemmar. Motiven är att stärka möjligheterna att anta morgondagens utmaningar för alla som bor och verkar här genom att bejaka arbetsmarknadens integrering, stärka vår internationella konkurrenskraft och kunna överta regionalt angelägna uppgifter kring t.ex. regional utveckling från staten.

Viljan att fortsätta arbetet med en växande Stockholm-Mälarregion är påtaglig samtidigt som man kan konstatera att tidshorisonten med helt färdiga regionkommuner i Mälardalen till de allmänna valen inför årsskiftet 2011 inte förefaller realistisk. Även med sikte på 2014/15 bör flera steg kunna tas redan nu via överläggningar mellan intressenterna. Detta är viktigt då det finns ett antal praktisk-politiska frågor som vi gemensamt strävar efter att lösa bättre till förmån för våra invånare, välstånd, miljö och livskvalitet. Utöver dagens landstingsansvar för hälso- och sjukvården gäller det t.ex. kollektivtrafiken, infrastrukturen och den regionala utvecklingen för att nämna några områden.

Regeringens förhandlingar med regionerna har varit lovvärda och har i vissa sammanhang gett resultat. I en storstadsregion framstår dock ofta särintressen som måste överbryggas av någon utomstående part. De mångåriga förhandlingarna i Göteborgsområdet vittnar om detta. I Stockholmsområdet är dessutom staten en viktig part i effektiviseringsarbetet och bör därför mer aktivt delta i processen kring regionens utformning. Detta är viktigt såväl utifrån den egna verksamheten som utifrån ansvaret att skapa en stark region som framstår som konkurrenskraftig i ett internationellt perspektiv. Att en stark tillväxtregion skapas i Stockholm-Mälardalen är en fördel för hela Sverige och ska också ses som en motor i landets utveckling. Regeringen har därför ett extra, och övergripande, ansvar för att skapa en region i Mälardalen som uppfyller framtidens krav på en sådan utifrån ett perspektiv som är såväl lokalt, regionalt som globalt. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 24 september 2008

Jörgen Johansson (c)

Roger Tiefensee (c)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en sammanhållande kraft i utvecklingen av huvudstadsregionen i Sverige.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.