Till innehåll på sidan

Riksrevisionens styrelses framställning angående den offentliga arbetsförmedlingen

Motion 2006/07:A21 av Sven-Erik Österberg m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Förslag 2006/07:RRS15
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2007-01-18
Bordläggning
2007-01-19
Hänvisning
2007-01-23

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en översyn av arbetsförmedlingens roll och arbetsformer.

Motivering

Riksrevisionen har granskat den offentliga arbetsförmedlingens effektivitet samt dess roll i matchningen mellan arbetssökande och lediga jobb. Granskningen visar omfattande brister i den statliga arbetsförmedlingen och Riksrevisionen föreslår därför en genomgripande översyn av den statliga arbetsförmedlingens roll och arbetsformer.

Som skäl anges bland annat minskad betydelse i matchningsprocessen, minskad andel av de lediga platserna samt att arbetsgivarkontakter inte har prioriterats. Riksrevisionen konstaterar även att placeringar i arbetsmarknadspolitiska program tar i anspråk en stor del av arbetsförmedlingens resurser.

När man läser Riksrevisionens framställning till riksdagen får man känslan av att ingenting som varken AMS, länsarbetsnämnderna eller de enskilda arbetsförmedlingarna gör är bra. Detta utgör i sig en allvarlig kritik mot de tusentals människor som arbetar inom AMS och på landets förmedlingar.

Från Socialdemokraternas sida har vi inte någonting emot en översyn av förmedlingsverksamheten – det har för övrigt alliansen redan flaggat för i den i höstas presenterade budgetpropositionen. Eller rättare sagt blir en översyn en konsekvens av de minskade anslag som AMS nu har att förfoga över under de kommande åren.

Det vi reagerar på är grunden för granskningen, nämligen rapporten Den offentliga arbetsförmedlingen vars slutsatser kröntes av en hel del frågetecken. Många minns säkert den infekterade debatt som följde av presentationen, och där ger vi Bo Bylund och den övriga ledningen för AMS rätt i en hel del av den kritik som de framförde mot rapporten.

Bland annat hade Riksrevisionen inte räknat in förmedling till tidsbegränsade arbeten som förmedling av jobb, om den sökande inte skrivit ut sig från arbetsförmedlingen vilket är mycket vanligt eftersom det är ett tillfälligt jobb. Och eftersom ca 70 % av alla rekryteringar som görs är tidsbegränsade jobb ger det en helt missvisande bild av antalet förmedlade jobb.

I sin framställning till regeringen skriver Riksrevisionen att verksamheten inom arbetsförmedlingen är i hög grad inriktad på arbetsmarknadspolitiska program. Detta är inte heller särskilt märkligt eftersom en lång period med svag efterfrågan på arbetsmarknaden har skapat många arbetslösa och ett stort behov av aktiverande programinsatser. Stora resurser har därför använts för att stödja och rusta de arbetslösa.

I det förbättrade arbetsmarknadsläge som nu gäller måste förmedlingarna först och främst fokusera till exempel på matchning, bättre arbetsgivarkontakter och ökade insatser på yrkesutbildning. Detta arbete har kommit en bra bit på väg men kan, som Riksrevisionen säger, bli bättre. Samtidigt finns det många arbetssökande kvar på förmedlingarna som befinner sig långt från arbetsmarknaden och som därför behöver mycket arbete och stöd. Frågan är också hur dessa människors behov ska kunna tillgodoses samtidigt som alla ska få en personlig coach? Det vill säga, hur ska arbetsförmedlarna hinna med? Dessutom visar rapporten att vikariat räknas som arbetsmarknadspolitisk åtgärd i Riksrevisionens statistik.

Vi socialdemokrater är helt medvetna om att arbetsförmedlingarnas verksamhet hela tiden måste utvecklas och förbättras – inte minst för de arbetslösas del men även för arbetsgivarnas skull. Alla initiativ och synpunkter som kan förbättra arbetet med att hjälpa och stödja de arbetssökande är därför viktiga.

Vi vet också att arbetsförmedlingens roll för matchningsarbetet på arbetsmarknaden kan förstärkas och att kontakterna med arbetsgivarna kan bli bättre.

Men det är svårt att klara alla delar på ett bra sätt – i synnerhet som anslagen nu kraftigt skärs ned. Det är dock viktigt att de som arbetar på förmedlingarna inte känner sig otillräckliga och inte orkar göra vad de ska.

Mycket av det som Riksrevisionen kritiserar är dessutom frågor som AMS nu arbetar aktivt med, till exempel matchningseffektiviteten och aktiva arbetsgivarkontakter. Vi vet också att en av de första saker som den nye generaldirektören gjorde var att lyfta vikten av konstruktiva och målinriktade kontakter med arbetsgivare vilket är grunden för arbetsförmedlingarnas möjligheter att spela en betydelsefull roll på arbetsmarknaden.

Vi vill därför, avslutningsvis, välkomna en eventuell översyn av AMS men vi ser gärna att den tar avstamp i en mer nyanserad bild av förmedlingsverksamheten – inte minst med tanke på de som arbetar inom AMS, på länsarbetsnämnderna och på landets alla arbetsförmedlingar.

Stockholm den 18 januari 2007

Sven-Erik Österberg (s)

Sylvia Lindgren (s)

Lars Lilja (s)

Maria Öberg (s)

Luciano Astudillo (s)

Ann-Christin Ahlberg (s)

Patrik Björck (s)

Jennie Nilsson (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en översyn av arbetsförmedlingens roll och arbetsformer.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.