Till innehåll på sidan

Rösträtten för utländska medborgare bosatta i Sverige

Motion 2004/05:K235 av Solveig Hellquist (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utländska medborgare bosatta i Sverige får full rösträtt, dvs. även vid riksdagsval.

Motivering

Ge alla utländska medborgare som bor i landet full rösträtt. Att vissa samhällsmedborgare inte har rätt att delta i riksdagsvalen rimmar illa med principen om allmän rösträtt. Nuvarande ordning är svår att försvara och motivera. I en demokrati borde allmän och lika rösträtt vara en självklarhet.

Forskarna Ludvig Beckman och Per Strömblad skriver bl a följande i en rapport till regeringens integrationspolitiska maktutredning:

Den politiska demokratin i Sverige tog sina första steg när kraven på särskild inkomst och förmögenhet avskaffades som krav för rösträtt i början av nittonhundratalet. Därefter utvidgas rösträtten till att gälla även kvinnor (1921), socialbidragstagare (1945), fängelseinterner (1968) och slutligen för utvecklingsstörda (1988). I dag är de utländska medborgarna de enda vuxna i vårt land som fortfarande saknar rätt att påverka makten i Sveriges riksdag.

Idag får drygt 300 000 människor - trots att de i många fall levt och arbetat i landet under lång tid och även lyder under landets lagar - inte delta i riksdagsvalet eftersom de saknar svenskt medborgarskap.

Av "Utanför demokratin? Del 3", Integrationsverkets rapportserie 2 000:16, framgår att det är en tydlig skillnad vad gäller kommunalt valdeltagande mellan de invandrare som har och de som saknar svenskt medborgarskap. De invandrare som har full rösträtt har ett valdeltagande som ligger nära de inföddas.

Den svenska integrationspolitiken har misslyckats. Många invandrare befinner sig i utanförskap, utan delaktighet i samhället. Det skulle ur integrationspolitiskt hänseende göra skillnad om utländska medborgare kunde ges möjligheter att delta i det politiska livet fullt ut på samma villkor som oss svenskar. Det vore ett steg i rätt riktning - en jämlikhetsreform. Det är dags att fatta beslut som underlättar integrationen av invandrare i det svenska samhället. Det är dags att överge kopplingen mellan rösträtt till riksdagen och medborgarskap.

Stockholm den 15 september 2004

Solveig Hellquist (fp)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utländska medborgare bosatta i Sverige får full rösträtt, dvs. även vid riksdagsval.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.