Samägande av kärnkraften

Motion 2008/09:N244 av Elisabeth Svantesson (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-02
Numrering
2008-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förändra ägarstrukturen av kärnkraften.

Motivering

De tre största elproducenterna svarade år 2006 tillsammans för ungefär 85 procent av elproduktionen i Sverige. Vattenfalls andel uppgick till 45 procent medan Eon Sverige och Fortum svarade för 21 respektive 19 procent. Dessa företag äger även produktionskapacitet gemensamt, framförallt kärnkraftverk.

Konkurrensverket startade i 2006 en utredning för att granska hur konkurrenslagstiftningen efterlevs på elmarknaden. En av huvudfrågorna i utredningen gällde samägandet av kärnkraftverken. Konkurrensverket konstaterade i sin rapport att det finns risker med samägandet av kärnkraftverk. I september 2008 lämnade Konkurrensverket också en skrivelse till Näringsdepartementet där man framhöll det olämpliga ur konkurrenssynpunkt i att de tre stora elbolagen tillsammans äger och kontrollerar all kärnkraft i Sverige. Konkurrensverket kom till slutsatsen att samägandet bör upphöra.

Problemen med samägande är flera. Samägandet ger exempelvis företagen möjligheter att få kännedom om sina konkurrenters strategier och produktionsförutsättningar, vilket kan hämma konkurrensen på elmarknaden och påverka prisnivån på el. I vart och ett av de delägda kärnkraftsföretagen är huvudägaren produktionsledande företag och balansansvarigt gentemot Svenska kraftnät. Detta ger dessa företag ett informationsövertag gentemot övriga delägare och mot övriga marknadsaktörer.

En förutsättning för att elbörsen ska vara en effektivt fungerande marknadsplats är att det finns en grad av osäkerhet hos producenterna beträffande såväl utbuds- som efterfrågesituationen i samband med budgivningen. Samägandet och övrig branschsamverkan kan eliminera mycket av denna osäkerhet i marknaden, främst vad gäller konkurrenters förväntade beteende. Förtroendet hos övriga aktörer för elmarknadens funktion påverkas därför negativt av samägandet.

Mot bakgrunden av ovan nämnda måste ägandestrukturen av kärnkraften förändras så att risker och effekter av samäganden inom svensk elproduktion minimeras. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 1 oktober 2008

Elisabeth Svantesson (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förändra ägarstrukturen av kärnkraften.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.